BEOGRADE, SREĆNA SLAVA: Danas je Spasovdan!

Ova Slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti. Od kad je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka, Grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan

  • 4

Spasovdanska litija povodom gradske slave krenula je danas od Vaznesenjske crkve centralnim gradskim ulicama, a predvodi je patrijarh srpski Irinej.

Na čelu litije su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, domaćin Slave Bratislav Petković, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić, načelnica gradske uprave Sandra Pantelić i ostali predstavnici gradske vlasti. U litiji se nalaze i predstavnici vojske i policije, udruženja Svibor, i brojni građani.

Prva molitva održaće se kod česme na Terazijama, a zatim će litija proći i Knez Mihailovom, Pariskom, Sime Marković gde će se kod Saborne crkve održati druga molitva, a zatim Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije, Dobrinjskom, do Admirala Geprata i Vaznesenjske crkve gde će biti održana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Tokom litije na snazi će biti posebna organizacija saobraćaja pa će se od 11.00 do 14.00 na trasi litije zatvarati određene deonice ulica za saobraćaj, a prolaskom povorke odmah otvarati.

U Vaznesenjskoj crkvi prethodno je održana liturgija povodom obeležavanja gradske slave Spasovdana koju je služio patrijarh Irinej.

Vaznesenje je jedan od deset praznika posvećenih Hristu. Spada u pokretne praznike - pada istog dana, ali se menja datum jer se računa od Vaskrsa.  Praznuje se uvek u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova.

U narodu je praznik Vaznesenja Gospodnjeg poznatiji kao Spasovdan, a koliki mu je značaj oduvek narod davao vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen takodje na Spasovdan 1354. godine.

Od kad je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka, Grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan.

Ova Slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti.

Današnju formu postojećeg slavskog obreda uobličio je 1862. godine mitropolit beogradski Mihailo Jovanović, tada i poglavar Crkve Kneževine Srbije, na čiji je predlog, upućen knezu Mihailu Obrenoviću, 1863. godine i sagradjena Vaznesenjska crkva. Ova crkva uspela je da sačuva originalni barjak Uprave grada.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nadja GM

    29. maj 2014 | 13:46

    Pa ne preslavljava samo Beograd pobogu....Gde su ostala mesta?A ima ih baš...

  • ramona

    29. maj 2014 | 14:08

    Srecna slava--hm....cudnovato i kod nas je danas Spasovo zar je moguce da ljudi puni mrznje imaju cak i iste Svece i da se podudaraju ne vjerujem!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA