DA LI JE MOGUĆE: Zbog takse smo izgubili 100 miliona evra i holivudske filmove u Beogradu! (FOTO)

Bogata arhitektura, kvalitetna radna snaga i niske cene često nisu dovoljni da Beograd postane scenografija za neki strani film ili seriju. Telegraf otkriva koji je glavni razlog zašto naš glavni grad gubi priliku da radi s mnogim stranim produkcijskim kućama

  • 12

Glavni razlozi zbog kojih strani producenti dolaze da snimaju filmove i serije u Beogradu su kvalitetna, a jeftina radna snaga, ponuda dobrih studija za snimanje i smeštaj po veoma povoljnim cenama. Naša zemlja pleni i prirodnim lepotama, kao i gradovima sa specifičnom arhitekturom.

Ipak, jedan od najvažnijih razloga dolaska stranaca jeste taksa koju dobijaju strane produkcije u visini od 20 odsto za sav novac koji su potrošili u Srbiji. Ova suma se prvo verifikuje preko agencija za reviziju troškova, koje imaju državne dozvole za takvu delatnost.

Postoji Zakon o kinematografiji kojim je regulisan povraćaj finansijskih sredstava u iznosu od 20 odsto. Međutim, ne postoje prateći propisi, kao i usaglašavanje sa drugim zakonima. Upravo u tim “usaglašavanjima” leži problem.

Zbog nevraćanja takse u poslednjih pet godina neke filmadžije iz sveta su nas zaobilazile, pa je država po procenama stručnjaka iz Srpske filmske asocijacije izgubila najmanje 100 miliona evra, kao i mogućnost snimanja mnogih visokobudžetnih filmova.

- Usled nesprovođenja finansijskih podsticaja za strane produkcije, Srbija je za poslednje tri godine izgubila najmanje 100 miliona evra direktnih stranih investicija, između ostalog i snimanje visokobudžetnih filma Die Hard 5, Herkules, Džek Rajan...

Od 2007. do 2010.prihodi u Srbiji od stranih filmskih i TV produkcija su porasli s tri na 21 milion evra. Potom smo zbog nesprovođenja filmskih podsticaja u 2011. imali pad na 8.1 milion evra, i to je otrpilike godišnji prosek. Države širom sveta se takmiče jer je potencijalna zarada veoma velika - kaže Ana Ilić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije.

- Svako ko se profesionalno bavi filmskom umetnošću je blagonaklon prema ideji privlačenja stranih produkcijskih kuća u Srbiju. Za sada postoji razumevanje i podrška države, ali je regulisanje birokratije oduvek bio dugačak put - kaže Dejan Karaklajić, predsednik upravnog odbora Filmskog centra Srbije, pa nastavlja:

- Mnogi srpski producenti smatraju da bi pružanje usluga stranim produkcijama, s davanjem stimulacije od 20%, bilo štetno za srpsku kinematografiju. Ja verujem da bi bilo veoma korisno. Ekipe i saradnici bi imali vise posla nego sada, bolje bi živele njihove porodice, a kinematografija bi dobijala sredstva van budžeta. Naravno, bojazan naših producenata je da neće biti dovoljno ljudi da rade na njihovim projektima. Po mom mišljenju, davanje stimulacije je deo svetlije budućnosti - objašnjava Karaklajić iz Filmskog Centra Srbije.

Bolja budućnost za domaću kinematografiju se pažljivo planira, pa bismo uskoro mogli da očekujemo ozbiljne projekte koji bi uposlili hiljade ljudi. Srbija bi time dobila i promociju u svetu kao neverovatno lepa turistčka, biznis i filmska destinacija.

- Ostaje da se veoma ozbiljno osmisli program podsticaja koji će biti dugoročno rešenje, a izgleda da i nadležna ministarstva upravo na tome rade. Važno je osmisliti kvalitetan program, ali i ne odugovlačiti s njegovim donošenjem, jer svako odlaganje predstavlja propuštanje značajnih investicija - dodaje Ana Ilić.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA