U Obrenovac stigli kamioni za čišćenje kanalizacije

- U ovom trenutku je angažovano više od 100 kamiona Vojske Srbije i Koridora Srbije i 75 mašina svih javnih komunalnih preduzeća grada Beograda - naveo je ministar odbrane Bratislav Gašić

  • 0

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je u Obrenovcu da su noćas iz mnogih gradova Srbije stigli kamioni za čišćenje fekalnih kanalizacija, odnosno 11 cisterni i ponovio da se nada da će u petak uveče biti stabilna situacija za povratak građana u domove.

Gašić, kojeg je vlada imenovala za koordinatora aktivnosti na otklanjanju posledica poplava i pružanju pomoći građanima u Obrenovcu, rekao je da su noćas stigli kamioni iz Niša, Zaječara, Leskovca i Kruševca.

- U ovom trenutku je angažovano više od 100 kamiona Vojske Srbije i Koridora Srbije i 75 mašina svih javnih komunalnih preduzeća grada Beograda - naveo je Gašić u izjavi za Jutarnji program TV Pink.

Na pitanje novinara o rešavanju problema sa fekalijama i kolektorom, Gašić je odgovorio "radi se, očekujemo da danas u toku dana to bude".

On je dodao da se ne može uticati "na ceđenje vode i koliko će vremena trebati", ali da će situacija biti stabilizovana, da se to ne bi izlivalo po kućama i dvorištima.

Ministar odbrane je rekao da su tokom noći postavljene dve vojne poljske bolnice i da se očekuje dolazak osoblja koje će raditi u njima.

- Tu su prevencije radi, znači za sve građane koji imaju bilo kakve tegobe, doktori sa VMA su tu - rekao je Gašić.

Gašić je ocenio da se u proteklih sedam dana pokazalo da je slaba karika bio rad Crvenog krsta, verovatno zbog nedostatka dovoljnog broja ljudi i da je zato Vojska preuzela da kontroliše sve što je potrebno oko deobe hrane i raspodele sledovanja građanima Obrenovca.

Ministar odbrane je apelovao na građane Obrenovca da se "stave na raspolaganje štabu i da zajedno sa svim ovim vojnicima krenemo da bi mogli da stignemo do petka, zbog njih samih".

Gašić je ukazao da je pirotski "Tigar" poslao dovoljan broj gumenih čizama, da je kruševački "Trajal", poslao rukavice i ogrtače i da je dogovoreno da se pozovu neka javna preduzeća da pomognu sa što više kosilica kako bi bila pokošena trava koja će sada početi da buja.

Ministar odbrane je objasnio da je noćas obavljeno zaprašivanje protiv komaraca i da će se raditi na skidanju džakova iz Umke, pored puta, ali da je potrebna pomoć svakog radno sposobnog građanina.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je u izjavi za Jutarnji program TV Pink, zahvalio ministarstvu odbrane i ministru Gašiću zato što su uslišili apel opštine da se ogroman broj kamiona uputi u Obrenovac i zamolio građane da izbace sve kabaste stvari, kako bi ih mašine odnele.

Ljudi, koji zbog starosti i nemoći, ne mogu da izbace kabaste stvari, trebalo bi da se ispred dvorišta obrate pripadnicima Vojske i komunalnih službi, kako bi se njihov nameštaj izneo i u petak posle podne situacija bila potpuno normalizovana, poručio je Čučković.

Čučković je dodao da su svi u stroju - i radnici JKP Obrenovac, JKP Beograd, Gradske čistoće, Beograd puta, Beogradskih elektrana, Zelenila Beograd i da je to tim koji će zajedno sa Vojskom normalizovati situaciju.

Slobodan Šolević je ispred grada Beograda rekao da se ubrzano radi na stvaranju uslova ljudima koji su iz Obrenovca da se vrate u grad i najavio da će biti organizovan prihvatni smeštaj u kasarni.

- Nadamo se da ćemo u toku sedam-osam narednih dana, sve kapacitete iz smeštajnih centara iz Beograda preseliti ovde - kazao je Šolević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA