ONE MOGU SVE: Pobeđuju na takmičenjima u salsi iako ih niko ne podržava (FOTO)

Devojke iz plesnog kluba "Havana" ne uživaju nikakvu podršku i prinuđene su da same sebi sve finansiraju. Međutim, to ih ne sprečava da se veoma uspešno bave salsom, da odnose pobede na velikim svetskim takmičenjima i da organizuju festival "Havana en Belgrado"- jedini festival salse u Evropi

  • 3

Devojke iz plesnog kluba "Havana" su nakon samo nekoliko godina postavile visoke standarde igranja salse u Beogradu, a nakon pobeda na svetskim takmičenjima skrenule su pažnju inostranih medija na svoj rad pa su danas na putu da postanu brend svetskog imena.

Salsa je ples brzih i veoma strastvenih pokreta koji se igra između muškaraca i žena. Međutim, usled nedovoljnog interesovanja muškaraca u Beogradu, a velike želje da se na polju salse napravi nešto do sada neviđeno, u plesnom klubu "Havana" je doneta odluka da se oformi ženski tim koji će igrati i muške i ženske pokrete.

Na taj način je oformljen jedinstven ženski takmičarski tim koji postoji samo kod nas. Veliku pormenu u tradiciji salse, svi su dočekali sa oduševljenjem pa su devojke nakon velikog uspeha na mnogim takmičenjima skrenule na sebe pažnju mnogih inostranih medija i organizatora svetski takmičenja.

- Prvi veliki uspeh Havana tima je bio 2010. godine kada je na najveće takmičenje kubanske salse išao tim naših instruktora, gde so osvojili prvo mesto. Tada smo sebi otvorili vrata jer su svi saznali za Srbiju i za naše igrače. Na svim svetskim takmičenjima u žiriju su Kubanci jer oni jedino mogu da ocene koliko verodostojno mi to možemo da iznesemo.

Kada smo uspeli njih da oduševimo, nije bilo dileme ko će pobediti na tom takmičenju. Ova pobeda nam je donela veliko interesovanje mnogih ljudi, a zatim i pozive za razne seminare, festivale i takmičenja - priseća se Jelena Janković, jedna od devojaka iz takmičarskog tima "Havane" koja je ujedno i njihov PR.

Prvo takmičenje na kojem je učestvovao ženski tim je bilo prošle godine u Štutgartu kada su osvojile prvo mesto, a ove godine su se takmičile u Amsterdamu gde su takođe odnele prvi nagradu.

Po rečima naše sagovornice, devojke su imale sve što im je potrebno za veliki uspeh: veštinu, znanje, dobro uvežbane plesne pokrete pa su tako pobedile sve muško-ženske timove za koje se očekuje da će biti uspešniji. Međutim, uspeh u našoj zemlji je često uslovljen domenom finansija, posebno kada je reč o umetnosti. Ovo nepisano pravilo, mnogo puta do sada je ograničilo velike ambicije ovih devojaka.

- Mi sve finansiramo same, prostor u kojem vežbamo, instruktore sa kojim radimo, seminare, svako putovanje, kao i svako učešće u takmičenju i do sada nikakvu finansijsku pomoć nismo dobile. Nažalost, mnoge institucije ne vide naše projekte kao značajne pa nas konstantno odbijaju za bilo kakvu vrstu pomoći, posebno finansijsku. Nažalost, susrele smo se sa činjenicom da smo mala zemlja u kojoj nema mnogo mesta za napredak u umetnosti.

Mnoge stvari i propustimo jer ne možemo da ih isfinansiramo. Skoro su nas zvali da budemo gosti na jednom takmičenju i da na taj način predstavimo naš klub "Havanu" i našu zemlju, a pošto nas zovu organizatori, imali bismo plaćen smeštaj, hranu i radionice. Međutim, pošto smo nedavno bile na takmičenju u Amsterdamu, mi sada ne možemo da prijuštimo karte za taj put pa smo osuđene da budemo u Beogradu umesto da gostujemo na svetskom takmičenju- kaže Jelena.

Nakon nekog vremena, pokušavajući da naprave nešto novo, tim kluba Havana je pokrenuo festival salse "Havana en Belgrado" koji se održava svake godine u novembru, a ove godine će doživeti svoje četvrto izdanje.

- Na festival nam dolaze vrhunski plesači, stručnjaci i bendovi sa Kube. Ovo je neverovatna promocija za našu zemlju - kaže Jelena i dodaje:

Festival svake godine uspemo da organizujemo, iako ni za ovu manifestaciju ne dobijemo nikakvu pomoć i podršku države. Razumljivo mi je što nemamo podršku kao tim, ali nikako ne mogu da razumem zašto nemamo podršku za organizovanje festivala koji inače dovede mnogo turista u naš grad. Kada su u pitanju mediji, pažnje nam ne manjka jer dobra većina medijskih kuća bude zainteresovana da najavi naš festival.

Takmičarski duh devojaka iz Havane ne jenjava iako postoje veliki izazovi i problemi.

- Imamo mnoge velike planove za budućnost, ali sve nam zavisi od finansija, ali mi se nezavisno od toga uvek pripremamo za nova takmičenja, stalno treniramo i radimo na sebi. Nadamo se da će situacija u budućnosti biti bolja - objašnjava Jelena i poziva sve zainteresovane da se priključe plesnoj školi Havana jer je, po njenim rečima, salsa potpuno drugačija od svih ostalih plesova i ne moraš da budeš majstor da bi se lepo zabavio.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusica

    22. jun 2014 | 21:13

    bravo devojke. samo napred. ponosim se vama. obozavam salsu.

  • Kodar

    22. jun 2014 | 21:54

    Voleo bih da ucim salsu jer je zivahna,zdrava i veoma sexi....mozemo li vas ugostiti u novom sadu?

  • Sabahudin

    22. jun 2014 | 22:06

    Ja ih podrzavam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA