VEČITO PITANJE: Ko kome treba da ustaje u gradskom prevozu? (FOTO)

Slobodno mesto u autobusu meta je svih - mladi neće da ustaju jer nemaju poštovanja prema starijima, dok stariji često znaju da ulaze u rasprave s vozačima ili trudnicama i ponašaju se poput dece

  • 38

Kad uđete u gradski saobraćajni prevoz, prvo što tražite jeste slobodno mesto. Ali, kako da ga pronađete, kad se za prvu slobodnu stolicu zalepi neki klinac od 14 godina i dva metra ili baba koja se brzinom svetlosti teleportuje do sedišta?

Ovo je pitanje koje muči hiljade Beograđana koji se svakodnevno voze autobusom. Pogotovo ako je gužva tolika, da bukvalno ne možete da se pomerite. Ali, za sve postoji odgovor.

Po osnovnim pravilima i načelima kulture, mlađi bi trebalo da ustupaju mesto starijima. Polazeći od toga da su mlađe generacije jače, pokretnije i izdržljivije, dok su stariji slabiji, sasvim logično bi bilo da im ustupe slobodno sedište.

Međutim, to nije uvek slučaj. Ni blizu. Svi smo svedoci scene gde baka koja je u vidno lošem stanju stoji u autobusu i drhtavim rukama grabi šipku, dok pored nje osoba koja je trostruko mlađa mirno sedi, sa sve slušalicama u ušima. Naravno, mladiću ili devojci ne pada na pamet da ustane.

Ovakvo ponašanje nikako nije opravdano. U odnosu na neka prošla vremena, kad se znalo za neku vrstu reda i poštovanja, sad je potpuno drugačije. Zašto dolazi do ovih situacija i šta je to što dovodi do pojava ovog ponašanja, priča za Telegraf Bojan Jovanović, sociolog i naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU.

- Nivo opšte kulture određuje naš odnos prema drugim ljudima, a to je nešto što se stiče vaspitanjem. Lični egoizam je taj koji narušava kulturu i moral. Nekad su deca bila učena u kući da poštuju starije, a škola je to samo unapređivala. Sad su porodice većinom destruirane i vlada velika agresivnost koja je zapravo odlika samopotvrđivanja. Nema vrednosne skale, polako se gasi. Tu i tamo se mogu videti ostaci pravilnog pobašanja, kulture i morala - kaže Jovanović.

Međutim, nisu samo mladi oličenje kultrure i morala. Mnogi stariji ljudi često znaju da se ponašaju nekulturno i bahato, pogotovo u saobraćaju. Dešava se da se guraju prilikom uslaska u vozilo i da započinju raspravu s putnicima, koja često preraste u svađu. 

Nekad izgleda da su i stariji "izgubili kompas" i znaju da pređu granice uljudnog ponašanja. Da li bi stariji mogli da ustupe mesto mlađima? Dešava se, ali ne često. Najviše kad su u pitanju trudnice ili jako mala deca. Ali i tad znaju da gunđaju. Naš sagovornik smatra da do konflikta mora doći, jer se ne poštuju određene norme ponašanja.

- Kad se ne rešava problem kulture i generalno problem ponašanja svih ljudi, mora doći do konflikta. Viši nivo komunikacije mora postojati. Stari agresivno traže svoje pravo i to je nepisano pravilo. Upravo to ostavlja prostor sukobu, do kojeg neminovno dolazi - ističe naš sagovornik.

Iako je ovo sitacija situacija s kojom se građani svakodnevno susreću, rešenje nije na vidiku. Neko će morati na kraju da popusti, da bi se stanje dovelo u normalu. 

(D. Čavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zone

    25. jun 2014 | 12:02

    Te stare "bake" su ustvari jedne nezahvalne babetine koje će čim im okreneš ledja početi da pričaju kako su mladi nekulturnim. Pa šta treba da ustanem i da me otrcavaju posle. Ustajem samo odredjenim osobama koje vidim da ne mogu da stoje i koje ne jure kao konjanici kroz bus.

  • FreeSaric

    25. jun 2014 | 11:59

    Ja ustajem samo trudnicama i starima al samo ukoliko su bas slabi, nikom vise. Kad one babe i dedovi krenu ulazit jaci su od mene(ja imam 20godina) a kad udju glume neku slabost i kao ne mogu stajati.

  • ja

    25. jun 2014 | 11:57

    U Nemackoj gde ja zivim, ne moras da pitas nikoga da li je slobodno niti iko ikom ustaje da sedne stariji. Cak i kad to pokusas da uradis oni se uvrede.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA