Prosjak od koga svi beže zbog smrada ponovo na ulicama (UZNEMIRIJUĆE FOTOGRAFIJE)

Priča o prosjaku od kojeg Beograđani panično beže dobija epilog. Pošto se vratio na ulice i ponovo progoni ljude, Gradski centar za socijalni najavljuje konkretne poteze

  • 28

Nakon što se na neko vreme povukao s beogradskih ulica, prosjak koji pokazujući svoju bolesnu nogu proganja ljude po gradskom prevozu i parkovima, poslednjih nekoliko dana nastavlja da uhodi ljude po Beogradu.

Pre dva meseca smo otkrili gde živi i na koji način, kao i da se zove Aca. Međutim, zbog načina na koji živi i svoje nekomunikativne prirode, osim grubih podataka, nešto više o njemu nisu mogle da nam kažu ni njegove najbliže komšije.

Očajni, oni su se do sada obratili Infektivnoj klinici, Upravi policije i opštini Voždovac, ali nikakvih reakcija nije bilo. Poslednja nada bilo je obraćanje Gradskom Centru za socijalni rad, koje je na kraju urodilo plodom.

- Stručni radnici Gradskog centra za socijalni rad odeljenja Voždovac su po dobijanju prijave da se lice A.T. bavi prosjačenjem preduzeli mere neodložne intervencije u saradnji sa saradničkim institucijam iz drugih sistema, odnosno s policijom i Hitnom pomoći.

U okviru ove intervencije stručni radnici Centra su preduzeli mere iz svoje nadležnosti, odnosno oblasti socijalne zaštite.

Po rečima nadležnih iz Centra za socijalni rad, u ovakvim situacijama podrška u oblasti socijalne zaštite podrazumeva da se lica upućuju na mogućnost da, ukoliko ispunjavaju uslove, mogu da ostvare prava iz oblasti materijalne podrške, smeštaja u prihvatilište, dom za stare, pomoć u regulisanju ličnih isprava...

- Uloga stručnih radnika Centra za socijalni rad kao organa starateljstva je da proceni da li je to lice sposobno da štiti svoja prava i interese. Ukoliko se proceni da je sposobno, organ starateljstva nema prava da ga, bez pristanka, natera da koristi bilo kakva prava i usluge iz oblasti socijalne zaštite - objašnjavaju socijalni radnici i dodaju:

- Ukoliko se proceni da lice nije sposobno da samostalno štiti svoje interese, Centar za socijalni rad je u obavezi da pokrene postupak u skladu s Porodičnim zakonom radi procene poslovne sposobnosti. Ukoliko se proceni da je lice poslovno nesposobno, kao i da ne može da štiti svoje interese, primenjuju se mere iz oblasti starateljske zaštite.

Međutim, s obzirom na činjenicu da je Gradski Centar za socijalni rad institucija koje u obavezi da čuva poverljivost ličnih podataka i informacija o korisnicima, nismo dobili nikakve informacije koje bi dodatno rasvetlile slučaj ovog beogradskog prosjaka.

Jedno je sigurno - opet je na ulicama, uznemiravajući prolaznike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЛанеБг

    26. jun 2014 | 15:44

    Видим институције се интересују, новинари пишу о томе, мобилише се друштво...То је супер, подржавам, али мени је ово миноран проблем у поређењу са женетинама које тек рођене бебе вуку на 30 степени по цео дан између семафора и просе. То је језива слика, која се виђа на свакој београдској раскрсници и којом се нико никад не бави.

  • Marko Vzd

    26. jun 2014 | 15:17

    Samo ću Vam reći. Ako ste mu dali novac, da li ste mu za drogu. Dečko je teški narkoman, i koristi Aligator. Zbog toga tako izgleda...

  • Svedok

    26. jun 2014 | 14:39

    Često udje u 31 u kom sam ja, taj smrad ne može da se opiše, 80% nas izadje, oni ostali pobegnu u drugi kraj vozila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA