Na ovakve vesti ne volite da klikćete, ali smo sigurni da se nećete pokajati (FOTO)

Katarina Ranković i Ljubica Damčević su beogradske muzičarke koje su počele da sviraju klasičnu muziku još za vreme studentskih dana, da bi se njihova saradnja nastavila u smeru džez muzike, iako se nikada suštinski nisu udaljile od tog klasičnog prizvuka. Telegraf vam predstavlja njihov dosadašnji put kroz svet umetnosti

  • 11

Poznato je da su vesti o starletama najčitanije, a mladi i talentovani umetnici retko dobijaju medijski prostor. I kad ga dobiju, nikoga ne zanima njihova priča.

Zbog toga, Telegraf vam donosi zanimljivu priču o dve mlade umetnice koje svojom muzikom ostavljaju bez daha.

Ozbiljni poznavaoci muzike su do sada imali priliku da se upoznaju sa beogradskim džez duom, koji čine dve neverovatne umetnice: Katarina Ranković i Ljubica Damčević.

Katarina je mlada pijanistkinja iz Beograda, koja se muzikom bavi od malena, pa nije iznenađenje što je do sada dobila mnoge značajne nagrade. Rankovićeva je još za vreme studentskih dana odlučila da sa Ljubicom, mladom violinistkinjom, oformi džez duo koji malo koga ostavlja ravnodušnim.

Ove dve umetnice su do sada imale mnogo uspešnih nastupa, a s obzirom na to da je džez muzika relativno skoro postala popularna na našim prostorima, Katarina i Ljubica ozbiljno pretenduju da osvoje beogradsku muzičku scenu.

Katarina i Ljubica su počele da sviraju u sastavu dua još za vreme studentskih dana, najpre su izvodile klasičnu muziku, pre svega na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na kamernoj muzici, da bi se njihova saradnja nastavila u smeru neke druge vrste muzike, iako se nikada suštinski nisu udaljile od tog klasičnog prizvuka.

- Danas mogu da kažem da smo duo koje karakteriše divno prijateljstvo pre svega, pa onda i saradnja kroz najrazličitije žanrove, pre svega u džez maniru. Svakako da je klasika moja 'prva ljubav' i kroz formalno obrazovanje se svakako steknu potrebne tehnike i znanja, ali na muziku koju danas izvodim i stvaram su, pored svega toga, uticali i najrazličitiji muzički pravci, poput jazz-a, funky-a, sevdaha... koji su me na neki način isto oblikovali kao muzičara – kaže Katarina.

Dve umetnice su ekskluzivno za Telegraf ispričale kako izgleda baviti se džez muzikom, koliko je teško biti mladi samostalni umetnik u Beogradu, ali i koji su njihovi planovi za budućnost.

Kako izgleda biti mladi džez muzičar u Srbiji?

Katarina: Biti muzičar u Srbiji nije lako, tako da ako se uzme u obzir da se Ljubica i ja bavimo eksperimentalnom muzikom, dakle fuzijom klasike, džeza i etno motiva, svakako da je zadatak približavanja publici mnogo veći. Međutim, smatram da sve što je iskreno, nađe put do slušaoca.

Ljubica: Davno sam primetila da se džez muzika na ovim prostorima mnogo bolje prihvata od klasične, zbog toga mi je drago što sa Katarinom stvaram muziku koja ima elemente džeza, a da ne moramo da se u potpunosti odvojimo od klasične muzike.

Koliko je teško mladim umetnicima da grade karijeru?

Katarina: Nijedan početak nije lak, s toga i mladim muzičarima nije lak put, ali ceo taj proces, put ostvarivanja je posebna draž. Nekada sam cilj nije jedino i istinsko zadovoljstvo, već put dolaska do istog, sa svim lepotama i onim ružnijim stranama. U tome je čarolija biti uopšte muzičar.

Ljubica: Svaki put je težak, ali u nama postoji velika ljubav prema muzici i to je ono što nas vodi i poziva na rad.

Koji nastup ćete pamtiti kao veoma poseban?

Katarina: Svaki nastup nosi samim tim što je u drugom prostoru, svaki put sa različitom publikom, neku novu i posebnu energiju. To je ono što je lepota scene. No, možda su ti neki najneposredniji i neočekivani nastupi najdraži, kao što je "jam session" na Jazz Fest Sarajevo, gde smo imale prilike da delimo tu divnu muzičku priču sa najrazličitijim talentovanim individuama.

Ljubica: Teško je izdvojiti smo jedan nastup, ali verujem da će nam u posebnom sećanju ostati koncert u SKC-u koji smo održale u januaru ove godine. Koncert je bio otvoren fotografijama talentovane mlade umetnice Marije Piroški, a na sceni su nam se pridružili Marko stojanović Luis i plesači iz grupe Recognise Crew.

S obzirom da same stvarate svoju muziku, gde pronalazite inspiraciju?

Katarina: Svuda i u svemu oko nas! U lepotama života, rekla bih, najčešće. I u suzama i oblačnom danu pronalazim. U Suncu i ljubavi. U dobrom koncertu ili šarenom cvetu. U poeziji. U modi. U osmehu ili pogledu.

Ljubica: Svakodnevno slušam muziku i uglavnom me ona inspiše. Najveću inspiraciju nalazim u džez, klasičnoj i etno muzici naših prostora, ali i u nekim egzotičnim numerama.

Koja su vaša druga interesovanja pored muzike?

Katarina: Interesovanje za modu, kroz koju se i na koncertnim podijumima takođe izražavam, nekada je to u vidu moje kreacije, ali neretko u saradnji sa uspešnim dizajnerima, od kojih bih pomenula Draganu Mihajlović, ispred Divine-a, koja me svojim haljinama dodatno inspiriše. Rad sa mladim talentima me ispunjava, kao i taj divan osećaj prenošenja i razmene energije sa njima.

Ljubica: Inspirišu me različite muzičke aktivnosti, sviram violinu, podučavam decu, bavim se pevanjem, igram tango. Takođe, oduvek me je privlačio istočnjački način života, pa su joga i borilačke veštine deo moje svakodnevice.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Katarina: Aspiracije svakako postoje, ali kako je muzika stvar trenutka i emocije, tako prepuštam vremenu i momentima da se dogodi. Talentovane individue, puno kreativne energije, novih ideja, koncerata, deljenja muzike i emocija sa svetom – maleni momenti koji se mogu nazvati budućnošću.

Ljubica: Svakako bih želela da Katarina i ja nastavimo da stvaramo muziku i izvodimo je na još mnogo koncerata. Najiskrenije se nadam da ćemo i u budućnosti imati priliku da sarađujemo sa raznim umetnicima.

UPOZORENJE: Zabranjeno preuzimanje, kopiranje ili bilo kakvo drugo korišćenje ovog intervjua bez dozvole uredništva portala Telegraf.rs. Prenošenje intervjua, dela intervjua ili fotografija smatraće se kršenjem autorskih prava.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA