Beogradska brodarska škola dobila 100.000 evra za unapređenje programa

Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju jedna je od učensica projekata EU u okviru koga će dobiti oko 100.000 evra. Kako navode, novac će biti iskorišćen za harmonizaciju nastavnog programa, kojim će se đaci iz Srbije izjednačiti sa svojim kolegama iz Evrope

  • 3

Beogradska škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju jedna je od učesnika projekta EU  pod nazivom HINT koji je vredan 1.535.688 evra. Od 18 partnera koliko učestvuje u projektu, jedina je srednja škola, a pripašće joj oko 100.000 evra.

Projekat će finansirati Evropska Unija, a u njemu učestvuje ukupno 18 partnera. Osim ove škole tu su i univerziteti i institucije koje regulišu rečni transport iz Bugarske, Rumunije, Mađarske, Ukrajine, Slovačke, Hrvatske i Austrije.

Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju sada će, sa Opštinom Savski venac sa kojom učestvuje u ovom projektu, dobiti oko 100.000 evra koje će iskoristiti za harmonizaciju nastavnog programa. Naime, najveći problem koji je mučio učenike ove škole je što su po završetku obrazovanja dobijali sertifikat dunavskog rečnog sistema, pa su mogli da se zapošljavaju samo u okviru sliva reke Dunav.

Ovim projektom sertifikati će biti usklađeni i izjednačeni pa će oni koji završe ovu srednju školu u Beogradu ubuduće moći da se zaposle na bilo kom rečnom sistemu u Evropi i imaće jednake šanse kao i učenici iz drugih zemalja.

- Jedan deo HINT projekta usmeren je i na kreiranje jedne međunarnodne konvencije koja bi regulisala i harmonizovala srednjoškolsko obrazovanje brodske posade. Ona bi regulisala pravni okvir školovanja ljudi koji se zapošljavaju u rečnom transportu. Ukoliko bi država Srbija bila potpisnica te konvencije, a nema razloga da ne bude, i škola prepoznata kao jedina institucija koja školuje brodsku posadu, onda bi naše diplome važile i na drugim rekama, a ne samo na Dunavu - kaže direktorka ove škole Tatjana Đokić.

Diplome učenika bi bile priznate i ne bi bilo potrebe za dodatnom nostrifikacijom.

- Znači ako ste potpisnik konvencije i radite po usaglašenom planu i programu, vaša diploma važi svuda. Za sada, ona važi samo u podunavskim zemljama. Inače, taj kadar je veoma deficitaran u Evropi i mislim da zbog toga EU ulaže dosta sredstava da se, ne samo otvori Dunav kao reka, već i da bi obezbedila adekvatno obučenu posadu koja može da odgovori savremenim zahtevima i potrebama jednog takvog zanimanja - objašnjava direktorka ove škole.

Ovaj projekat sprovodi se u okviru akcionog programa za razvoj plovidbe na Dunavu. Uklanjanje barijera među evropskim državama verovatno će dovesti i do popularizacije zanimanja u oblasti hidrogradnje, ali i unapređenju rečnog transporta u Srbiji, koja ima oko 2.400 kilometara plovnih površina.

Još jedan rezultat HINT-a je mogućnost da se, uz pomoć formulara koji će biti dostupan na sajtu škole, besplatno proveri znanje pred polaganje za dobijanje sertifikata za rad na brodovima koji prevoze opasan teret, što je jedini sertifikat koji je usaglašen i važi u svim evropskim državama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi BL

    4. jul 2014 | 16:59

    Hvala.

  • iksan

    7. jul 2014 | 15:27

    brodomasinsku tehnicku skolu niko ne priznaje ,i ne moze se izvrsiti nostrifikacija diplome ni u austriji,a ni u nemackoj.ovo zanimanje ne postoji.nase skolstvo izmisljla nazive zanimanja,i nece da nazive smerova-zanimanja uskladi sa nazivima sa zapadnim skolstvom.molio bih nadlezne da usklade imena -nazive zanimanja,plan i program skolovanja sa zapadnim sistemom skolovanja.ja sam jedan od mnogih koji se nasao na zapadu,i koji nije mogao izvrsiti nostrafikaciju diplome.zato gospodo nadlezni,manite se svojih mastarija i eksperimenata,prepisite nesto sa zapada sto postoji i funkcinise.ne lazite narod kako smo vodeci u regionu.cak ni vozacku dozvolu ne priznaju na zapadu

  • Cash®

    4. jul 2014 | 20:10

    Veoma jadno od države da im do sada učenici imaju samo certifikate za dunavski sliv, reke koja je druga u Evropi po veličini, a da nemaju za ostale 'potoke'. Malo nelogično. Možda smo sami sebi dovoljni?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA