OVO JE NAŠ OBRAZ: Kultni beogradski bioskopi sada su ruina sa katancem (FOTO)

Mnogi bioskopi koji su se razvijali tokom 60-ih i 70-ih godina, u poslednjih desetak godina su stavili katanac na vrata. Neke bioskope je nakon zatvaranja uništio zub vremena, a ima i onih koji su danas preuređeni u poslastičarnice, restorane ili kladionice

  • 14

Odlazak u bioskope nekada je bila stvar prestiža i odraz bogatog kulturnog života pojedinca. Danas, oronuli i napušteni, ovi bioskopi predstavljaju samo ružne podsetnike na niz pogrešnih odluka donetih u prošlosti.

Nakon veoma neuspešne privatizacije preduzeća "Beograd film", Beograd je 2007. godine izgubio čak 14 bioskopa što je u mnogome ugrozilo filmski život naše prestonice, a od tog momenta bioskopska publika počinje da se rasipa i gubi na kvantitetu.

U februaru 2007. godine, biznismen Đivanović Nikola je kupio čak 14 bioskopa, a Beograd je ostao bez "Kosmaja", "Balkana", "Odeona", "20. oktobra", "Jadrana", "Kozare", "Zvezde", "Avale", "Voždovca", "Jedinstva", "Partizana", "Slobode", "Slavice", "Sutjeske".

Bogati biznismen nije ništa postigao u filmskoj industriji niti u razvoju kinematografske kulture, međutim, u trgovini nekretninama jeste jer su ovi biokopi važili za značajan deo kulturne baštine.

Mnogi bioskopi koji su se razvijali tokom 60-ih i 70-ih godina, u poslednjih desetak godina su stavili katanac na vrata, a javni apeli mnogih umetnika koji su godinama ukazivali na nesrećan kraj beogradskih bioskopa, sa ove vremenske distance, izgledaju gotovo vizionarski.

Većina bioskopa su danas samo ruine, dok su ostali pretvoreni u kockarnice, skladišta i restorane, uprkos činjenici da je proces privatizacije "Beograd filma" zagovarao kontinuitet delatnosti, pa čak i unapređenje.

Pored činjenice da je od tog momenta publika počela da se rasipa i da gubi na kvantitetu, domaći bioskopi su se susreli i sa neizbežnošću sprovođenja procesa digitalizacije.

- Jedini način da beogradski bioskopi prorade jeste da od tog sumnjivog tipa i sumnjivog posla budu vraćeni u državno vlasništvo i da država tu uloži novac. Ova država očigledno nema nameru da ulaže ni jedan jedini dinar u kulturu, a kamoli u neke bioskope. To je propala stvar i dalje će biti ruglo ovog grada – ocenjuje reditelj, Goran Marković.

Privatizacija beogradskih bioskopa obavijena je velom tajnosti, a budućnost im se ne prognozira kao jasna i određena iako je zadatak svih nas da mlađim generacijama ostavimo vredno nasleđe.

Uprkos činjenici da Beograd ima neverovatne umetnike, unapređenje umetnosti, a konkretno kinematografije, u ovom trenutku deluje kao Sizifov posao od kojeg su svi digli ruke.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TOMMY

    12. jul 2014 | 14:01

    Bioskor NERADI (zajedno). Ne razumem zasto toliko ljudi pise neradi, nevoli, nezna i slicno zajedno!? Zar je 80% Srbije nepismeno?

  • Kg

    12. jul 2014 | 14:34

    Namenski je to uništavano, zarad ovih giga,sega mega bioskopa. Isti slučaj je i u Kragujevcu, bilo ih je 7 a sad samo u Plazi!? Kusturica kupi opremu i donese da obnovi " Šumadiju", a gradski oci nisu ni hteli da mu se jave na telefon, on čovek dođe, pokupi se i ode. To može da potvrdi bilo ko iz Kg-a ko je u toku. To vam je naša realnost.

  • Mamita

    12. jul 2014 | 15:58

    Ne dadose Kusturici da preuredi bioskop u Kragujevcu, nesto nije odgovaralo gradskim ocima... propadamo ko mudo kroz ono.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA