BUDUĆNOST: "Tehno grad" će biti besplatan za sve Beograđane

- Digitalni grad će poboljšati kvalitet života građana, otvoriti nova radna mesta i modernizovati infrastrukturu na polju informatike, kaže autor projekta "Tehno grad" Veselin Jevrosimović

  • 2

Veselin Jevrsimović, predsednik "Komtrejd" grupe, otkrio je na svom Tviter nalogu da je autor projekta "Tehno grad", sa kojim Ujedinjeni regioni Srbije kreću u kampanju za Beograd.

- URS kreće u kampanju za Beograd sa projektom "Tehno grad". Autor: Veselin Jevrosimović - objavio je on na Tviteru.

Tragom ove informacije otkrili smo da je projekat "Tehno grad" razvijan četiri godine, a nastao je sa ciljem unapređenja informatičkog tržišta Srbije, modernizacije infrastrukture i stvaranja platforme za nova radna mesta.

- Bez informacione ekonomije nema oporavka celokupne ekonomije zemlje. Digitalni grad ima za cilj unapređenje kvaliteta života, podsticanje rasta privrede, povećanje efikasnosti administracije, privlačenje investitora i posetilaca, i svakako znači veliki ulog za budućnost. Takođe, projekat će omogućiti nova radna mesta i sprečiti "odliv mozgova" - kaže Jevrosimović, i dodaje da će ovaj servis za sve Beograđane biti potpuno besplatan.

"Tehno grad" će biti korišćen na gotovo svim nivoima gradskih ustanova, od opština do muzeja i biblioteka, a građani će putem sugestija i komentara moći aktivno da učestvuju i u donošenju odluka.

- Projekat je predviđen za grad veličine Beograda, što bi trebalo da postane model informatičke infrastrukture za sve opštine u Srbiji. Ne samo da će to ostvariti značajne uštede u budžetu, već će omogućiti i bolju edukaciju građana i modernizaciju po ugledu na evropske zemlje. U regionu trenutno tako nešto ne postoji, a projektom su obuhvaćeni i tehno-parkovi koji bi Beogradu mogli da donesu i do 5.000 novih radnih mesta - navodi Jevrosimović.

U Srbiji 2008. godine se beleži rekordan rast IT tržista od 545 miliona evra, da bi usled posledica svetske ekonomske krize ono danas palo na 423 milona godišnje. Zemlja je još uvek tehnološki nedovoljno razvijena, pa bi uvođenjem jednog ovakvog projekta došlo do znatnog rasta informacione ekonomije na teritoriji grada, ali i cele zemlje. Međutim, za njegovu realizaciju, neophodan je i politički konsenzus... 

- Čast mi je da je gradski odbor URS-a, na čelu sa Miroslavom Čučkovićem, prihvatio ovaj projekat za Beograd, i kao privrednik pozdravljam ovu odluku - naglasio je Jevrosimović i istakao da će "Tehno grad" biti prisutan na društvenim mrežama, i da svi zainteresovani, koji imaju ideju i inicijativu mogu učestvovati, kako bi zajedno projekat učinili još efikasnijim.

Projekat "Tehno grad" uskoro bi trebao da bude predstavljen Beograđanima.

(Lj. Vučetić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • chabunkazur

    14. mart 2012 | 13:33

    kakve veze ima tehnoloski park u Hong Kongu sa Tehno gradom u Beogradu.. ne kapiram lead photo

  • Vreme

    14. mart 2012 | 20:46

    Konačno jedna stvarno dobra vest! Ako ovo uspe, mi kao nacija imamo šansu za priključak u postinformatičkom čovečanstvu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA