ŠTA SE DESILO ŽENAMA? Od mirnih domaćica do odlučnih zavodnica!

Zapitali smo se da li je promena žena razlog zbog kojeg sve veći broj muškaraca često poseže za uzanim pantalonicama i roze košuljama. Ukoliko je došlo do toga da "princeze" budu lovci, šta se dešava sa "prinčevima na belom konju"?

  • 81

Naša zemlja poznata je po velikom broju prelepih žena, pa gotovo svi stranci koji posete Srbiju ostanu bez daha. Po povratku u svoje gradove, često pričaju o prelepim Srpkinjama koje su imali prilike da sretnu.

Dok šetate dugim ulicama Beograda, sigurno uživate u šarenim haljinama, visokim potpeticama i predivnim ženskim licima. Dame svih godina odlaze na posao, rade, sede po kafićima, voze automobile ili đuskaju po klubovima.

To je sve ono što današnji muškarci rade, ali ipak postoji nešto u čemu ženski pol sve više prednjači - prilazak!

Žene su postale potpuno slobodne, pa im sada nikakav problem ne predstavlja da one budu te koje će napraviti prvi korak. Gotovo je normalno postalo da "nežniji pol" prilazi jačem, u potrazi za vezom.

Ako pogledamo unazad, sam položaj žene se drastično promenio od vremena kada je njena uloga bila da sedi kod kuće i brine o porodici.

U odnosu na žensku osobu iz na primer devetnaestog veka, od koje se očekivalo da bude smerna, mirna, povučena i čedna, današnjica donosi jednu veliku promenu, gde je žena neko ko obavlja poslove i preuzima odgovornost na svim poljima.

Pored toga, današnje žene su slobodnije i na emotivnom planu, pa bez problema dobijaju ono što hoće. One postaju lovci i biraju svoj "plen", na isti način na koji to muškarci rade, pa često dolazi do zamene uloga.

Međutim, te uloge se menjaju na svim poljima, jer dame preuzimaju svu odgovornost na sebe, te često postoje slučajevi kada je "žena glava kuće", i kada je ona ta koja odlučuje o svemu.

Zašto je došlo do zamene uloga, kako su žene postale ovakve kakve su danas, koliko je to dobro i šta je pre svega uzrok ovakvom ponašanju, pitali smo psihologa Aleksandru Janković, koja nam je dala odgovore.

- Žene u dvadeset i prvom veku prave jedan veliki iskorak. One izlaze iz šablona i sklopa patrijarhata gde je njihova uloga bila da sede kod kuće i budu domaćice koje čekaju muža i nemaju jednaka prava kao muškarci. One su uspele da se izbore za svoj status i sada su manje-više ravnopravne. Mogu da imaju svoju karijeru i dosta su samostalne. Ne moraju da zavise od muškaraca i to doprinosi njihovom samopouzdanju. Zato danas dolazi do njihovog oslobađanja, između ostalog i na ljubavnom planu- kaže Aleksandra i nastavlja.

- Žene su napravile eksperiment. Počele su da menjaju predstavu o sebi i svom načinu života. Više nemaju samo kalup udaje i braka, već žive i pre toga. One su te koje pokreću inicijativu i bore se same.

Pitali smo Aleksandru da li žene možda preteruju i može li ih to ponašanje dovesti do nekih posledica, na šta nam je ona ispričala da je današnja žena jedna "amazonka" koja sve radi sama i ponaša se kao da joj muškarac nije ni potreban. Na taj način rizikuje da ceo život provede sama.

- Bojim se da smo zamenili uloge. Danas je čest slučaj da žena izdržava porodicu, a muškarac sedi kod kuće. Ni to nije toliko loše, koliko žene svojim postupcima, ponašanjem i težnjom za samostalnošću rizikuju da ostanu potpuno same.

- Zamenom uloga došlo je i do fizičke transformacje. Devojke su počele da se bave fizičkim izgledom, pa često posećuju teretane, što je nekada bilo nezamislivo. Percepcija lepote je promenjena, pa je danas mišićava žena zaista privlačna.

Nakon ovog razgovora, zapitali smo se da li je ovo razlog zbog kojeg sve veći broj muškaraca često poseže za uzanim pantalonicama i roze košuljama. Ukoliko je došlo do toga da "amazonke" budu lovci, šta se dešava sa "prinčevima na belom konju"?

Iako je uloga polova pomalo promenjena i žena je izašla iz kalupa u kojem je provela dugo vremena, sada bi pod hitno trebalo napraviti balans. 

(D. Čavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da da

    21. avgust 2014 | 00:08

    I posle se pitamo sto se na sve strane razvode parovi... E pa zato sto udate zene umesto da podizu decu dok muskarac radi, izlaze i bance... Nema vise postovanja. Sto se mene tice pre bih ozenio dobru, briznu, cednu (iz 19-tog veka) zenu nego ovu "modernu". Ili takvu, ili se ne zenim. Ima jos uvek normalnih!

  • Milos

    21. avgust 2014 | 00:10

    A zene su postale isfrustrirane zbog izgleda koji im je nametnut od medija i sve manje paznje poklanjaju pravom zivotu a vise glupostima koje su im nametnute. Pogledajte samo fotke na drustvenim mrezama i uporedite ih sa nekima od prije deset god. zene su postale roba a da toga nisu ni svjesne

  • Panco

    20. avgust 2014 | 23:29

    Pa jeste prilaze,ali samo kod onih koji imaju lovu stan firmu kola,a oni ih menjaju samo tako.Sto meni neka ne pridje!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA