STRAŠNO: Trudnica mora da prekine trudnoću jer je beba začeta u smrdljivoj zgradi na Novom Beogradu?!

Stanje u zgradama naselja "Dr Ivan Ribar" i dalje u problematičnom stanju, a zdravlje mnogih stanara je ozbiljno ugroženo. Jedna trudna stanarka ovog naselja apelovala je danas na Građevinsku direkciju Srbije (GDS) da što pre reši problem

  • 15

Jedna od stanarki naselja "Dr Ivan Ribar" u kome su u dve zgrade povećane vrednosti fenola apelovala je danas na Građevinsku direkciju Srbije (GDS) da što pre reši problem, jer su pojedini stanari i dalje u problematičnim stanovima, čime je ugroženo njihovo zdravlje.

Marina Jakšić, stanarka zgrade u Ulici Mileve Marić Ajnštajn 82 saznala je da nosi bebu koja je začeta u trenutku kada je još uvek boravila u svom „smrdljivom stanu". Njena lekarka savetovala joj je da prekine trudnoću, a i stručnjaci sa Instituta za majku i dete potvrdili su joj da je trudnoća rizična.

- Doktorka u Domu zdravlja mi je rekla da su i ove hemikalije koje su pronađene užasne i da je njihov kumulativni uticaj zaista rizičan za ostanak u trudnoći. Preporučila mi je da se prekine trudnoća. U Institutu nisu hteli napismeno da mi daju preporuku o prekidu trudnoće, već su mi samo rekli da postoji rizik i da sama odlučim - kazala je Jakšić.

Po njenim rečima, smrad nalik na naftu osećao se još pri useljenju u stanove, 15. januara 2014. godine, a vremenom se čak pojačao.

- Vreme je prolazilo, dok se nismo u maju obratili Građevinskoj direkciji i izvođaču radova. Na moja četiri dopisa, GDS nije reagovala. Prvi su reagovali izvođači radova koji su angažovali Zavod za zaštitu na radu, koji je izvršio merenja vazduha - dodala je stanarka.

Ona je istakla da je od maja zvala Vojnomedicinsku akademiju (VMA) gde su joj rekli da mogu da je leče jedino ako je akutno otrovana.

- Nijedna zdravstvena ustanova koju sam zvala nije htela da mi pomogne, govoreći da nema parametara i menahizama da mi bilo šta ispita. Tek kada je problem poprimio šire razmere, oni su napravili paket parametara koji mogu da se ispitaju - rekla je.

Kako je objasnila, tek kasnije je Građevinska direkcija Srbije angažovala Gradski zavod za javno zdravlje da uradi merenja vazduha.

Stručnjaci sa VMA, koji pregledaju stanare ove zgrade, prema ugovoru sa Građevinskom direkcijom, savetuju iseljenje.

- Kod polovine od ukupnog broja do sada pregledanih utvrđene su koncentracije koje su više od koncentracija u opštoj populaciji i one ukazuju na dodatnu spoljašnju ekspoziciju. Shodno tome, iz preventivnih razloga je savetovan prekid ekspozicije - kazali su za „24 sata" u VMA.

Jedan od stanara, Mirko Kocić brine se zbog toga što su vrednosti zagađenja u urinu njegovog dvogodišnjeg deteta do pet puta veće i od koncentracije radnika koji su bili izloženi fenolu, iako su rađene dvadesetak dana pošto je njegova porodica otišla iz stana.

- Moj sin ima između devedeset i stotrideset miligrama fenola po litru, a uobičajene. Osim toga, pronađeno mu je i 1,9 jedinica hipurne kiseline što je više od normalne vrednosti - naveo je Kocić.

Kocić je dodao i da on, kao i većina drugih stanara nisu potpisali ugovor koji im je ponudila Građevinska direkcija, zbog toga što u njemu ima još uvek mnogo nejasnoća.

- Kako će nas ubediti da zgrada nakon sanacije više nije štetna za zdravlje? U sadašnjem ugovoru oni se pozivaju na izveštaj GZJZ-a koji problem svodi samo na neprijatan miris - rekao je on i dodao da je podneo prijavu protiv lekara iz Gradskog zavoda jer su podaci u izveštaju kontradiktorni sa analizom.

Posledice zbog udisanja isparenja od fenola

U VMA su naveli da su uobičajene koncentracije fenola u urinu u opštoj populaciji do 26 mg/l, dok je za radnike dozvoljena koncentracija do 100 mg/l.

Prilikom udisanja isparenja od fenola, može doći do iritacije disajnih puteva, ali i posledica po centralni nervni sistem i oštećenja drugih organa.

Slaviša Mladenović: Stanari su informisani da stanovi nisu zdravstveno bezbedni

Rukovodilac Centra za higijenu i humanu ekologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje Slaviša Mladenović kazao je da je u izveštaju iz jula ocenjeno da stanovi u "kojima se osećaju neprijatni mirisi ne ispunjavaju sanitarno-higijenske uslove (prisustvo zagađujućih materija) za stalni boravak ljudi".

- Stanari su informisani da stanovi nisu zdravstveno 'bezbedni', posebno za trudnice, decu, starije ljude i hronične bolesnike. Stanarima je ukazano da mogući štetni efekti na zdravlje zavise, pored visine koncentracije materija, i od trajanja izloženosti tim materijama - kazao je Mladenović.

On je istakao da je stanarima spornih stanova omogućena zdravstvena zaštita u Centru za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije, gde je i obavljena toksikološka analiza o uticaju nađenih zagađujućih materija na njihovo zdravlje.

Gradski zavod je nastavio sa analizama tokom avgusta, a izveštaj će biti gotov do kraja nedelje.

(Telegraf.rs / 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran Petrovic

    22. avgust 2014 | 16:07

    Pa hapsi te gadove koji su hteli da ustede i da ukradu drzavne pare!

  • Fruska gora

    22. avgust 2014 | 18:23

    Samo vi bezite u gradove, lepse je meni na selu na planini, bar udisem cist vazduh, jedem zdravu hranu i nemam stesove od guzvi i kriminala.

  • Vojna

    22. avgust 2014 | 16:42

    A sta ako je beba zdrava ? A doktori hoce da je lise zivota ni krivo ni duzno .Ja Ipak mislim da treba Bebi prvo iskontrolisati njeno razvijanje prije nego Sto joj se zivot oduzme . Mozda je beba Ipak dobrog zdravlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA