SINIŠA MALI: Grad ustaje protiv nelegalno postavljenih objekata na obalama reka

- Grad Beograd neće trpeti nelegalno postavljanje plovnih objekata na obalama reka kao ni nelegalnu gradnju. S tim smo se uhvatili u koštac i bićemo vrlo dosledni- rekao je gradonačelnik Beograda

  • 5

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić i gradska sekretarka za inspekcijske poslove Zagorka Panić obišli su danas brod-hotel bez pogona i oznaka, koji je mimo svih propisa i bez potrebnih dozvola postavljen na vodnom prostoru nedaleko od Kule Nebojša.

- Grad Beograd neće trpeti nelegalno postavljanje plovnih objekata na obalama reka kao ni nelegalnu gradnju. S tim smo se uhvatili u koštac i bićemo vrlo dosledni. Gradska inpekcija će danas doneti odluku o uklanjanju ovog objekta, što vlasnik mora da uradi u roku od tri dana ili će biti podnete krivične prijave. Ovo važi za sve objekte koji su nelegalno postavljeni u ovoj zoni, jer iako su gradu neophodni splavovi i noćni život, red mora da se uvede. Do kraja godine donećemo novi pravilnik o postavljanju splavova u Beogradu, kojim će se precizirati i naknade i uslovi za postavljanje, a vlasnicima će se dati rok od godinu dana da se prilagode i ništa se neće raditi preko noći. Ta materija do sada nije bila uređena na pravi način, a prevashodno se mora misliti na bezbednost ljudi koji posećuju splavove. Kao nijedna vlast do sada, odlučni smo i da suzbijemo nelegalnu gradnju. Tri nelegalno izgrađene zgrade su srušene, a u toku je i procedura oko uklanjanja četvrte – rekao je gradonačelnik Beograda.

Parking kod Kule Nebojša takođe je neuređen, a nelegalno je postavljena i rampa. Tako nešto više ne sme da se dozvoli i bahatom ponašanju mora da se stane na put, istakao je Siniša Mali.

Brod-hotel, dužine oko 95 metara i širine oko 25 metara, postavljen je u zoni kulturnog dobra Kalemegdana, a svaki brod na ovoj lokaciji ne samo da ruži već i uništava vizuru čitavog prostora. Vlasnik predmetnog plutajućeg objekta je preduzeće „MPS tim” DOO, koje ne poseduje odobrenje za postavljanje, tačnije nikakav zakonski osnov niti jedan jedini papir. Objekat se nalazio od 2012. godine na istom mestu, pa je zbog rekonstrukcije izmešten u Luku Beograd. Na toj lokaciji nalazio se dve i po godine do ponovnog vraćanja na staru lokaciju, piše "Beoinfo".

- Sve nadležne službe, od Zavoda za zaštitu spomenika, preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, do „Beogradvoda” reagovale su i potvrdile da je objekat nelegalno postavljen. Inspekcija je odmah reagovala i vlasnik će morati da ispoštuje odluku nadležnih. Ovo treba da bude primer da neke stvari moraju da se promene jer pravila i zakon moraju da se poštuju - naglasio je Siniša Mali.

Gradski menadžer Goran Vesić precizirao je da u ovoj zoni uopšte ne sme da bude splavova, te da će se jedan po jedan objekat procesuirati.

- Grad nije protiv splavova, ali mora da se zna red. U zavisnosti od zone gde se nalaze moraće da plaćaju naknadu, a novim pravilnikom jasno će se precizirati i sanitarni, ekološki i bezbednosni uslovi. Prema našim procenama, grad gubi oko dvesta miliona dinara godišnje zbog toga što ne naplaćuje naknadu za splavove - naglasio je Vesić.

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Zagorka Panić istakla je da je po pozivu odgovorno lice broda-hotela izjavilo da ne poseduju nikakva odobrenja niti saglasnosti nadležnih organa. Ukoliko vlasnik ne postupi po rešenju, na snagu stupa prinudno izvršenje. Međutim, i za sam čin nelegalnog postavljanja vlasnik će morati da plati kaznu, koju odredi sudija za prekršaje i koje se za pravno lice kreću od 50.000 do nekoliko miliona dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jack bgd.

    9. septembar 2014 | 17:27

    A sta cemo sa Autokomandom, pesaci i ,posebno, ucenici os V.Misic ne mogu da prodju od "Big pice" "Uzica", "Maratona" apoteke, kioska i ostalih objekata koji su zauzeli ceo trotoar. Hajde g. Mali prosetajte autokmandom, ako mozete !

  • Finally

    10. septembar 2014 | 04:46

    Korupcija u Gradjevinskoj inspekciji Opstine Vracar sada vec ulazi u legendu. Gospodine Mali, vreme je da DS posaljete u Istoriju u ovom delu grada. Posetite nas....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA