Stvoreni uslovi za izmeštanje Železničke i Autobuske stanice

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da su na jučerašnjoj sednici Skupštine grada stvorene su institucionalne pretpostavke za realizaciju projekta "Beograd na vodi". Takođe je najavio promene na direktorskimm pozicijama "Infostana" i "Gradskog stambenog", kao i postavku spomenika ruskom caru Nikolaju Romanovu

  • 1

Stvorene su institucionalne pretpostavke za realizaciju projekta "Beograd na vodi", a Grad Beograd se na taj način trudi da sve administrativne prepreke brzo reši kako bi u glavni grad moglo da se investira, otvore nova radna mesta i da bi Beograd bio lepši, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

 

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada stvorene su institucionalne pretpostavke za realizaciju projekta "Beograd na vodi". Ukinuta je studija visokih objekata, kojom je zabranjivano da se u glavnom gradu grade visoki objekti, tačnije bile su neophodne posebne dozvole za to, kazao je Vesić.

 

 

- Ne postoji metropola u svetu koja nema takve objekte, a i u Beogradu treba tako da bude da bi se razvijao. Stvoreni su uslovi za premeštanje autobuske i železničke stanice, kao i za infrastrukturno opremanje čitavog tog dela grada. Neshvatljivi su napadi na taj projekat koji će izmeniti budućnost Srbije i Beograda, zato što Beograd decenijama unazad pokušava da izmesti ove dve stanice. Za šest meseci uradili smo više nego neko drugi za desetine godina, što je istorijska stvar za Beograd i omogućava da se grad razvija i da postane prava poslovna prestonica Balkana – istakao je Vesić.

 

Direktori "Infostana" i "Stambenog"

 

S obzirom na to da na jučerašnjoj sednici nisu izabrani direktori "Infostana" i "Gradskog stambenog", Vesić je istakao da zbog situacije u ovim preduzećima treba pažljivo izabrati njihove rukovodioce.

 

- Situacija u "Infostanu" nije dobra, prethodni direktor je kupovao razne softvere od kojih nijedan nije jeftiniji od nekoliko miliona evra, a pri tom neki od njih ni ne rade. Drugo, postoji osnovana sumnja da postoji više desetina hiljada stanova koji se ne vode u "Infostanu", to jest da neke adrese namerno nisu ubacivane u sistem. Ima problema i sa sudskim izvršiocima, tako da sa svim tim problemima moramo da se izborimo. Kada je reč o "Gradskom stambenom", grad pokušava da tom preduzeću obezbedi dodatne poslove i da izmenom zakona obezbedimo da ovo preduzeće održava sve zgrade koje nisu zaključile ugovor sa nekim drugim preduzećem. Neki poslovi u gradu, poput čišćenja zgrada, trenutno su preskupo plaćeni, a to bi takođe moglo da radi ovo preduzeće – kazao je Vesić.

 

 

Pripreme za obeležavanje godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu teku dobro i skoro svi detalji proslave su definisani. Prema njegovim rečima, proslava će trajati devet dana, a učestvovaće brojne gradske i republičke institucije. Biće štampana markica, a već je ispravljena jedna istorijska nepravda - Koča Popović i Peko Dapčević jučerašnjom odlukom gradske skupštine dobili su svoje ulice. Na taj način Beograd se odužio svojim oslobodiocima, jugoslovenskim generalima.

 

Spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu

 

Gradski menadžer je najavio da će u oktobru biti postavljen spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu u Devojačkom parku, kao i da će on biti osveštan u novembru prilikom dolaska ruskog patrijarha Kirila u Srbiju, kada se obeležavaju Dani primirja u Prvom svetskom ratu.

 

On je ponovio razlog zašto car Nikolaj treba da ima spomenik u Beogradu, a to je što je on kao vladar Rusije direktno zadužio srpski narod, spasao srpsku vojsku koja se provlačila preko Albanije, zapretivši drugim saveznicima da će Rusija izaći iz rata ako ne pošalju svoje brodove. Pored toga, prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti da je naš tadašnji predsednik vlade Nikola Pašić u svom testamentu ostavio novac za izgradnju ovog spomenika.

 

 

Vesić je naglasio da se radi na uređenju centra grada kako bi u njemu bilo što više zelenih površina.

 

- Za sledeću godinu pripremamo određena sredstva koja će se koristiti za uređenje "urbanih džepova". To su mali projekti koji ne koštaju mnogo, ali život građana u tom delu grada čine lepšim. Trudićemo se da sa takvom praksom nastavimo i da se uređuju ravnomerno svi delovi grada – rekao je gradski menadžer.

 

Reprogram "Infostana"

 

Govoreći o reprogramu duga za JKP "Infostan", on je naglasio da rok traje do 30. septembra, znači ostalo je desetak dana.

 

- Do 18. septembra potpisano je 9.439 ugovora o reprogramu, a naplaćeno je oko 1,3 milijarde dinara, od čega je na ime kamata otpisano nešto više od 217 miliona dinara. Popust koji su građani dobili iznosi više od 48 miliona dinara. Od toga je 2.879 korisnika odlučilo da plati odmah i iskoristi najveći popust. Mi smo prezadovoljni rezultatom jer je grad na taj način inkasirao nešto više od 240 miliona dinara. Mislim da smo tako pokazali da se jednim poštenim odnosom prema ljudima koji nisu iz nekih razloga plaćali, pružanjem olakšica kako bi redovno izmirivali svoje obaveze, može doći do rezultata, a grad dobija svoje prihode - naglasio je Vesić.

 

On je dodao da je grad pored toga nagradio redovne platiše, a pripremaju se i određena rešenja za kompanije koje duguju za gradsko građevinsko zemljište kako bi se aktiviralo što više lokacija u gradu.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    19. septembar 2014 | 15:34

    A kad ce u Nisu biti izmestene pruge koje prolaze kroz centar grada, gde se rampe uvek spustaju oko 2-3h popodne kad je naveca guzva i gde su mnogi nastradali?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA