ĐACI NE DAJU DA IM PENZIONIŠU PROFESORA: U Beogradu protest đaka zbog neverovatne odluke! (FOTO)

Učenici Prve beogradske gimnazije protestovali su u dvorištu škole kako bi pružili podršku razrednom starešini Mihajlu Ćulumu, koji je na osnovu inspekcijskog naloga penzionisan. Potreseni učenici su nakon razgovora sa direktorom ove ustanove obustavili štrajk i uputili se ka Ministarstvu prosvete gde su odneli peticiju sa preko 600 potpisa kojom se zahteva prolongiranje ove odluke

  • 10

Jutros je zavladalo pravo vanredno stanje u Prvoj beogradskoj gimnaziji kada su učenici ove škole započeli protest s namerom da pruže podršku svom profesoru istorije, Mihajlu Ćulumu koji je na osnovu inspekcijskog naloga - penzionisan.

Po rečima mnogih učenika i roditelja, pogrešno je poslati ovakvog profesora u penziju jer je još uvek razredni starešina učenicima druge godine koji su prošle godine imali neverovatne uspehe, kako u školi, tako i na mnogim takmičenjima.

Reči hvale za profesora istorije imali su mnogi učenici kojima će profesor Mihajlo ostati zauvek u lepom sećanju.

- Profesor je sa nama imao jedan poseban odnos. Bio nam je kao roditelj. Mi smo se pobunili jer nam nije jasno kako mogu jednog ovakvog profesora da na ovakav način penzionišu - kaže za Telegraf učenica druge godine M. M.

Učenici ove škole odavno su poznati po dobrom vladanju, pa je protest učenika pravo iznenađenje. Međutim, učenici naglašavaju da im nije cilj da krše zakon ili da prave probleme, već samo da pokušaju da zadrže svog omiljenog profesora.

- Profesor Ćulum uopšte nije bio običan profesor, on je bio stvarno "ljudina". Na časove nije dolazio samo da bi nam predavao, već je dolazio da bi nam preneo svo svoje znanje. On je uvek bio deo našeg života, uvek bi reagovao kada bi neko od nas imao problema u školi. Uvek bi se zalagao za nas i smatram da nije sazlužio da ode na ovakav način. Mi ne možemo protiv zakona niti to želimo, ali ćemo dati sve od sebe da profesora zadržimo makar do kraja školske godine - kaže Milica, učenica druge godine.

Profesor koji radi u ovoj školi od 1995. godine kaže da nikada nije imao ni jedan problem za vreme svoje karijere i da je bio neprijatno iznenađen kada mu je saopšteno za rešenje o penzionisanju.

- Rešenje o penzionisanju sam dobio 31. avgusta, ali sam već podneo zahtev Ministarstvu prosvete i direktoru da odlože ovaj proces zbog dece. Da se poštuje ustav i zakon o radu ja bih ovu generaciju mogao da izvedem do mature bez problema, tim pre što su to izuzetna deca. Imali su srednju ocenu u prvom razredu 4,75 što ni jedna generacija u Prvoj gimnaziji nije imala od kada postoji - objašnjava profesor Mihajlo.

Mihajlo kaže da će mu penzionisanje teško pasti i da se plaši da će "deblji kraj" ipak izvući njegovi učenici.

- Nažalost, mislim da neće doći ni do kakve promene, ovo je država Srbija. Plašim se da će deca imati jedan veliki ožiljak od svega ovoga, što se tiče mene ja sam ispunio mnoge ciljeve ove škole i za vreme svoje karijere dobio mnogo nagrada na predlog roditelja i dece pa mi nije stalo da se dokazujem. Samo bih voleo da od ove dece napravim dobre ljude - priča Ćulum i dodaje:

- Nikada nisam imao neprijatnosti ni sa roditeljima, ni sa učenicima, a ni sa kolegama. Za kraj moram reći da Prva gimnazija ima najbolje učenike i da svaki roditelj koji ovde školuje svoju decu treba da se ponosi, isto kao i svi oni koji ovde rade. Nikako ne bih voleo da se blati ime ove gimnazije. Prva gimnazija je broj jedan u Srbiji i treba da ostane tako - zaključuje Mihajlo.

Izrevoltirani učenici su nakon razgovora sa direktorom ove ustanove obustavili štrajk i uputili se ka Ministarstvu prosvete gde su odneli peticiju sa preko 600 potpisa, kojom se zahteva prolongiranje procesa penzionisanja profesora Ćuluma.

Niko od zaposlenih se ne raduje vesti o penzionisanju ovog profesora, pa ni direktor Aleksandar Andrejević koji za Mihajla Ćuluma kaže da je "odličan profesor".

- Dobili smo inspekcijski nalog za pokretanje procesa penzionisanja profesora Ćuluma. Pokušavali smo tokom raspusta da dobijemo informacije da li u tom smislu postoje neke druge mogućnosti, obratili smo se Ministarstvu prosvete i dobili odgovor da to nije moguće i da u skladu sa zakonom kada se navrši određeni broj godina staža i starosti mora da se ide u penziju - objašnjava direktor Prve beogradske gimnazije.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragan

    30. septembar 2014 | 15:04

    Podrška djacima da istraju. Profesor Mihajlo Ćulum je i meni bio profesor istorije i latinskog, u srednjoj školi u Bogatiću, davne 1977. godine, i još uvek ja i moja cela generacija ga pamti. Lepo je rekao jedan učenik - on je LJUDINA. I kao čovek i kao prosvetni radnik. Takvih je danas veoma, veoma malo. Naravno, u našem obrazovnom sistemu je mnogo onih drugih prosvetnih radnika kojima smetaju slični Mihajlu, pa neće biti ništa novo ako učenici ne uspeju da ga sačuvaju. Umesto da društvo i obrazovni sistem takve kao što je on podržavaju, eto šta se dešava - da učenici moraju da štrajkuju. Pozdrav profesoru - Dragan Grujić

  • Dexx

    30. septembar 2014 | 15:01

    Bravo bravo lepa vest da neko ko je vredan radan a pre svega dobar covek deca pruzaju ovu zahvalnost.da nam je ovakvih profesora i omladina bi nam bila daleko bolja !!!

  • Ivana

    30. septembar 2014 | 15:07

    Najboljiiii Culuuuim ♡

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA