SADA NEĆE BITI GUŽVE: Novih 114 parking mesta na Kalemegdanu (FOTO)

Beograđanima je omogućeno uređeno parkiranje, bez gužvi i zastoja, na 30 mesta u ulici Mali Kalemegdan, koja je sada dvosmerna, a još 2 parking mesta su ovde opredeljena za osobe s invaliditetom. Obeleženo je 36 mesta na platou iza Leopoldove kapije i 46 u donjem delu ispod platoa.

  • 7

JKP „Parking servis“ Beograd je izgradio novo parkiralište „Kalemegdan“ sa 114 parking mesta u ulici Mali Kalemegdan i kod Leopoldove kapije, i na taj način je rešen višegodišnji problem nepropisnog parkiranja na Beogradskoj tvrđavi.

Beograđanima je omogućeno uređeno parkiranje, bez gužvi i zastoja, na 30 mesta u ulici Mali Kalemegdan, koja je sada dvosmerna, a još 2 parking mesta su ovde opredeljena za osobe s invaliditetom. Obeleženo je 36 mesta na platou iza Leopoldove kapije i 46 u donjem delu ispod platoa.

Iznad Leopoldove kapije postavljeni su stubići, kako se vozači ne bi parkirali na obnovljenim zelenim površinama. „Parking servis“ je postavio i najsavremeniji sistem automatike za naplatu i kontrolu parkiranja.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da smo godinama u nazad bili svedoci haosa koji je vladao u ovom delu Beogradske tvrđave.

- U saradnji sa JP „Beogradska tvrđava“, „Parking servis“ je uredio parking sa 114 mesta. Ovo je samo jedan od projekata koji je „Parking servis“ preuzeo na sebe kako bi rešio problem parkiranja u gradu. Definisan je plan za sledeću godinu o izgradnji novih parkirališta i počinje se sa projektom izgradnje četiri podzemne garaže. Grad Beograd nema dovoljno sredstava da sam izgradi ove garaže, zato smo zatražili pomoć od EBRD koja će finansirati savetnike koji će raditi na studiji izvodiljivosti. Garaže ćemo graditi sa privatnim partnerima, a međunarodni tender će biti raspisan u toku sledeće godine  – rekao je gradonačelnik.

Na otvaranju parkirališta, direktor JKP „Parking servis“ Andrija Čupković je rekao da je ovo samo prvi u nizu projekata, kojima se ispunjava obećanje da se novac od dobiti, koji ovo preduzeće ostvaruje, ulaže u izgradnju novih parking mesta.

- Beograđani moraju da znaju kako se troši novac kojim plaćaju parkiranje. Izgradnjom ovog parkirališta dokazujemo da sredstva trošimo na nova parking mesta, kako bi građanima omogućili lakše i bezbednije parkiranje. Ovo parkiralište je, na žalost, godinama funkcionisalo tako što su privatnici upravljali parking mestima. To je nedopustivo. Mi smo ga uredili po svim standardima, uveli komunalni red i sada je bezbedno za sve. U skladu sa takvom novom poslovnom politikom, trudićemo se da u narednom periodu građani prepoznaju „Parking servis“ po novim garažama i parkiralištima, a ne kao do sada – samo po uklanjanju automobila paukom. Promenićemo imidž preduzeća, koje mora da bude javni servis građana - rekao je Čupković.

Uređenjem parkiranja kod Leopoldove kapije i u ulici Mali Kalemegdan rešen je problem gužvi i omogućeno lako mimoilaženje vozila, koja su do sada ugrožavala bezbednost velikog broja pešaka na ovoj važnoj istorijsko-turističkoj destinaciji Beograda.

Parkiralištem će JKP „Parking servis“ upravljati u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava“, sa kojom će deliti dobit. Na parkiralištu „Kalemegdan“ parkiranje će koštati 80 dinara po satu u periodu od 06 do 19 časova i 100 dinara po satu od 19 do 06 ujutro. Mesečna pretplata od 00 do 24 bez rezervisanog mesta biće 12.000 dinara, a na rezervisanom mestu 24.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mita

    3. oktobar 2014 | 16:11

    Ja koliko znam tu je oduvek bio parking, Kalemegdanska terasa u zoni zoo vrta, i sad kao oni obezbedili parking hehe. Bravo za njih

  • Belogradjanin

    3. oktobar 2014 | 22:41

    Zoniracete nam I terase a, pa tu smo parmirali kat idemo u zoo vrt sa decom za dzabe, jedva skupimo za za kartu u zoo vrtu jos I vasa globa sram vas bilo

  • neko_iz_mase

    3. oktobar 2014 | 13:54

    Da li ce objaviti i krivicno goniti za protivpravno stecenu dobit "organizaciju" koja je 10 godina u nazad "naplacivala" parkiranje na tim mestima i odredjivala ko moze a ko ne moze da se parkira?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA