EKSKLUZIVNA ISPOVEST: Kako sam pokušala da spasim život male Ivane

Uznemirena informacijom da je samo nekoliko dana nakon ubistva petnaestogodišnje Tijane Jurić, nestala još jedna devojčica, naša sugrađanka je na svom Fejsbuk profilu objavila apel, ali je ubrzo zatim dobila niz dezinformacija zbog kojih nije uspela da pomogne nestaloj devojčici i njenoj porodici

  • 12

Vest o nestanku ubijene četrnaestogodišnje Ivane Podraščić odmah je uznemirila javnost, a apel za pomoć proširio se velikom brzinom na društvenim mrežama. Mlada Novobeograđanka S. F. bila je jedna od prvih korisnica Fejsbuka koja je zamolila svoje virtualne prijatelje da se priključe potrazi za nestalom devojčicom.

Po rečima naše sagovornice, veče kada je Ivana Podraščić nestala, na društvenoj mreži Tviter je objavljen post sa njenom slikom, komentarom da je nestala i brojem telefona koji treba pozvati u slučaju da se sazna bilo kakva nova informacija.

- Čim se pojavila vest o nestaloj devojčici, odmah sam je prekopirala na svoj Fejsbuk profil u nadi da će to možda biti od neke pomoći. Nije naivno, devojčice nestaju svako malo - primećuje naša sugrađanka S. F. koja je želela da ostane anonimna.

Samo nekoliko trenutaka nakon što je naša sagovornica prenela uznemirujuću vest, dobila je veoma neobičnu poruku.

- Nakon što sam objavila apel, u roku od par minuta, u inbox mi stiže poruka devojke koja se predstavlja kao Ivanina sestra, koja me pita odakle mi ta informacija. Objasnim joj, a sa obzirom na to da je u datom momentu bio aktuelan slučaj Tijane Jurić, rekla sam joj da smatram da se ne treba igrati sa takvim stvarima pa sam zato i šerovala apel.

Na to ona kreće da mi objašnjava da je devojčica problematična, da je sve verovatno smicalica njenih vršnjaka koji bi da joj se nasmeju, da je već imala slične izlete i da ce čim joj dopadne šaka dobiti batine - prepšričava naša sagovornica i dodaje da joj ni danas ta prepiska nije najjasnija s obzirom da je nepoznata devojka imala veoma neobičan stav povodom Ivaninog nestanka.

Nakon neobične prepiske, naša sagovornica pitala je nepoznatu devojku da li želi da ukloni objavu sa Fejsbuka, na šta dobija potvrdan odgovor.

- Posto mi je već postalo neprijatno da sam sad tu neko ko širi lažne informacije odlučila sam da povučem post uz molbu da mi samo javi kada konačno nađe devojčicu, da znam da je sve u redu - kaže S. F. i dodaje da joj se sledećih dana niko nije javio.

Sledećih nekoliko dana, mediji su i dalje pisali o nestanku maloletne devojčice, pa je naša sagovornica odlučila da ponovo kontaktira devojku koja se predstavila kao Ivanina sestra. Međutim, nije dobila ništa drugačiji odgovor.

- Nekoliko dana je prošlo, dotična devojka mi nije ništa javila, u medijima i dalje tvrde da je devojčica nestala, pa ja joj pošaljem poruku da mi objasni o čemu se tačno radi. Međutim, ona mi odgovori kratko i jasno da je devojčica na sigurnom, nije nestala i da je sve ok.

Takođe, rekla mi je da bi sve nas više trebalo da zanima loša porodična i finansijska situacija u kojoj ona živi a ne da se bavimo njome na drugi način. Ok rekoh, bitno da je sve ok. Tako sam bar mislila - objašnjava naša sugrađanka.

Narednih nekoliko dana, S. F. se nije obazirala na saopštenja medija sa posebnom pažnjom jer je mislila da je sa devojčicom ipak sve u redu. Međutim, crv sumnje ju je naterao da u vezi sa ovim slučajem kontaktira i policiju.

- Iako sam mislila da imam proverenu informaciju, ipak sam odlučila da kontaktiram policiju i objasnim celu situaciju. Smatrala sam da je nestanak devojčice, a nakon ubistva Tijane Juric, takođe primarni slučaj policije. Super se ispričam sa policajkom koja mi se javila, ona proba u više navrata da me prosledi jednom, pa drugom, pa stotom inspektoru, ali se niko tamo ne javlja.

Ispričamo se nas dve tako, ona me ne pozove u stanicu da dam izjavu, ne uzme ništa od mene, već me uputi na policiju za sajber kriminal - kaže naša sagovornica i dodaje da se njen razgovor sa policijom odvija u petak veče, a da policija za sajber kriminal ne radi vikendom, kao ni radnim danima nakon 16h.

Nažalost, za našu sagovornicu koja je iz najbolje namere želela da pomogne, priča se tu završila. Rezignirana devojka nam je rekla da još uvek čuva prepisku sa dotičnom sestrom koja je za vreme istrage menjala vesele profilne fotografije, a na kraju i ugasila Fejsbuk profil.

Po rečima naše sagovornice, policija za sajber kriminal je nikada nije kontaktirala niti se zainteresovala, a sada se tvrdi da je devojčica ipak namamljena putem Fejsbuka.

Za kraj S. F. poručuje svim roditeljima da čuvaju svoju decu i da ih nikuda ne puštaju same, jer kako kaže, obraćanje policiji za pomoć ume da bude prilično beznadežan gest.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    9. oktobar 2014 | 12:37

    Policija za sjber kriminal ne radi radnim danima posle 16h a vikendom uopste-divota ,bas divno...!!!

  • Stefan

    9. oktobar 2014 | 12:50

    Država treba da nađe rešenje da se strogo zabrani korišćenje fejsbuka i sličnih društvenih mreža za sva lica mlađa od 18godina.Zabraniti svim maloletnicima u celoj Srbiji.

  • Sa

    9. oktobar 2014 | 13:29

    Sve službe koje su na budžetu su katastrofa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA