AMER KOJI JE JEDVA PREŽIVEO MESEC SA SRPSKOM PLATOM: Divim se Srbima! (FOTO) (VIDEO)

Amerikanac Čarls Keter već tri godine izveštava svet o životu u Srbiji putem svog Jutjub kanala. Video koji je privukao našu pažnju, odnosi se na velike cene, a veoma niske plate u Srbiji. Evo šta o svemu tome misli naš američki prijatelj

  • 47

Amerikanac Čarls Keter nakon tri godine boravka u Srbiji naučio je šta znači biti pravi Srbin i kako izgleda živeti sa malom srpskom platom. Keter je svet izveštavao o mnogim stvarima koje je iskusio u našoj zemlji kroz veb-seriju na Jutjubu, a jedan od najaktuelnijih video-snimaka se odnosi na visinu srpskih plata.

Kontaktirali smo Čarlsa sa kojim smo pričali o tome šta ga je inspirisalo da napravi video o ekonomskoj situaciji u našoj zemlji i koliko se razlikuju cene u Srbiji od cena u Americi.

Keter nam je, najpre, objasnio da je jedna od glavnih razlika to što se u našem društvu veoma otvoreno priča o visina plata i svim finansijskim izazovima koji nam se nameću, dok je u Americi situacija potpuno drugačija.

- Oduvek me fasciniralo kako većina Srba otvoreno priča o tome kako izgleda živeti sa veoma malim platama. Amerikanci skoro nikada ne pričaju o svom finansijskom stanju, jer to smatraju privatnom informacijom - kaže Čarls.

Nesrazmeran odnos između prosečne plate i prosečne potrošačke korpe u Srbiji, Keter je pokušao da predstavi svim strancima kojima se čini da je u Srbiji sve jeftino.

- Stranci koji dođu u Srbiju stalno pričaju o tome koliko je sve jeftino, ali kada uzmete u obzir visinu prosečne srpske plate, onda shvatite koliko je sve zapravo skupo. Zato sam želeo da pokažem neupućenim ljudima kakve su cene za neke od svakodnevnih namirnica - kaže Keter.

Naš sagovornik ističe da je glavni problem srpske ekonomije to što su plate male u odnosu na aktuelne cene usluga i proizvoda.

- Smatram da su cene veoma visoke. Nakon objavljivanja videa mnogo njih mi je reklo da Srbi mahom odlaze na pijace gde kupuju namirnice za manje novca, a uz to hrana je daleko svežija. Ja ne kuvam, pa sam osuđen da kupujem zamrznuta jela i konzerviranu hranu. Cene ovakvih proizvoda se kreću između 300 i 400 dinara, dok za taj novac možete kupiti 2 pljeskavice. Meso je veoma skupo, kao i svi uvezeni proizvodi - primećuje Čarls.

Zamolili smo Ketera da nam navede neke od razlika u cenama između srpskih i američkih usluga i proizvoda. Lista stvari koje nam je naveo je poduža i raznovrsna.

- Na primer, jedna od stvari koja je izuzetno skupa u Srbiji je kikiriki-puter. Mala teglica košta oko 800 dinara, dok u Americi za upola manje novca možete kupiti duplo veću količinu. Cene mesnih proizvoda su veoma slične američkim cenama, ali su srpske plate daleko manje od američih. Ista priča je i sa mlekom. Kada je reč o registarskim tablicama i registraciji kola, cena ove usluge za sve vrste automobila je ista i iznosi 98 dolara.

S druge strane, ovde sam od mnogih prijatelja čuo da su za istu uslugu morali da izdvoje više od 200 dolara. Gas u Ilinoisu je oko 4 dolara, dok u Srbiji morate da platite skoro 3 puta više za benzin. Takođe, brendirana tehnika i garderoba u Srbiji koštaju mnogo više nego u Americi - kaže razočarani Amerikanac i dodaje da mu se čini da su u Srbiji jeftine samo cigarete, hleb i povrće.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale

    8. oktobar 2014 | 20:51

    Lik je genije, retkost za stranca da je tako skroman i otvorenog uma.

  • No kapisko

    8. oktobar 2014 | 19:19

    Za dorucak cigaru, rucak budjav lebac, za veceru svez kupus. Viva Las Srbijas!

  • Branko

    8. oktobar 2014 | 19:37

    Ne divi se, on nas zali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA