EKSKLUZIVNO: Ruski car Romanov dobija spomenik u Beogradu! (FOTO)

Noćas oko 02.30 dopremljen je spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu, koji je poklon Ruske federacije gradu Beogradu. Spomenik će biti smešten u Devojačkom parku u ulici Kralja Milana. Kako izgledaju prve fotografije ovog spomenika, pogledajte samo i ekskluzivno na Telegrafu

  • 18

Noćas oko 02.30 dopremljen je spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu, koji je poklon Ruske federacije gradu Beogradu. Spomenik će biti smešten u Devojačkom parku u ulici Kralja Milana.

Prebacivanje spomenika i delova za postament iz kamiona u park preko velike dizalice nadgledali su gradski menadžer Goran Vesić i direktor JKP Zelenilo Beograd Slobodan Stanojević.

Od danas, ruski inženjeri zajedno s inženjerima "Zelenila" postavljaju postament na kome će se nalaziti spomenik.

Nikolaj II Aleksandrović (1868. - 1918) bio je poslednji ruski car, kralj Poljske i veliki knez Finske. Vladao je od 1894. do 1917. godine. Vladavinu je okončao abdikacijom tokom Februarske revolucije. Supruga mu je bila Aleksandra Fjodorovna s kojom je imao petoro dece, četiri ćerke i jednog sina.

Period njegove vladavine obeležen je ekonomskim razvojem Rusije i porastom socijalno-političkih protivrečnosti i revolucionarnih pokreta koji su doveli do Ruske revolucije (1905.) i Oktobarske revolucije (1917.). U spoljnoj politici vodio je politiku ekspanzije na Daleki istok, gde je započeo rat s Japanom. U Prvom svetskom ratu priključio se bloku Sila antante.

Odrekao se prestola u jeku Februarske revolucije i od tada se nalazio u kućnom pritvoru zajedno s porodicom u Carskoselskom dvorcu. U leto 1917, odlukom Privremene vlade, s porodicom je upućen u Tobolsk. U proleće naredne godine, boljševici su ga prebacili u Jekaternburg, gde su ga zajedno s porodicom streljali 17. jula 1918.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    11. oktobar 2014 | 10:03

    Konacno. Sa vekom zakasnjenja. Usao je u 1.svetski rat protiv Austrije i Nemacke odmah nakon sto su agresori napali nasu zemlju.

  • Kendo majstor

    11. oktobar 2014 | 10:00

    Slazem se. Zalozio se i bio uz Srbiju kada je bilo najteze, kada su se svi drugi odrekli, ALI zasto skoro u tajnosti i bez obavestavanja javnosti...nije on pesnik iz Azerbejdzana, ruski car je bio

  • R

    11. oktobar 2014 | 10:42

    Podrzavam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA