Spomenik caru Nikolaju postavljen u Devojačkom parku (FOTO)

Spomenik caru Nikolaju postavljen je danas u Devojačkom parku, u Ulici kralja Milana. Planirano je da rekonstrukcija Devojačkog parka bude završena 11. novembra na Dan primirja, kada će on biti i svečano otvoren za građane

  • 4

Spomenik caru Nikolaju postavljen je danas u Devojačkom parku, u Ulici kralja Milana. Zajedno sa postamentom ovaj spomenik je težak više od 40 tona, visok oko 7,5 metara, a sama skulptura visoka je oko 3,5 metra.

– Ovo je istorijski dan jer se odaje priznanje velikom ruskom caru i prijatelju srpskog naroda, koji je u Prvom svetskom ratu učinio mnogo za nas. On je ušao u Prvi svetski rat kako bi, između ostalog, pomogao Srbiji. Ovo je veliki dan i zbog toga što potvrđuje odličnu vezu i prijateljstvo između Rusije i Srbije – rekao je pomoćnik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Lukić.

On je istakao da je ovaj spomenik donacija Ruske države, i da su resursi Grada Beograda iskorišćeni kako bi sve bilo urađeno u najboljem redu. Uključene su bile beogradske ustanove, sekretarijati, a najviše truda, prema njegovim rečima, uložilo je JKP "Zelenilo – Beograd".

Prema rečima vajara Andreja Kovaljčuka, spomenik caru Nikolaju rađen je oko pola godine, i on se zajedno sa akademikom Genadijem Pravotorovim potrudio da ovu kompoziciju sjedini sa mestom na kojem će se ona nalaziti.

– Spomenik je urađen prema klasičnoj tradiciji, koja je za Evropu našeg doba dosta retka – rekao je Kovaljčuk i dodao da na samom postamentu postoje detalji koji povezuju našu epohu sa istorijom o kojoj spomenik govori.

Akademik Genadij Pravotorov je izjavio da je tokom godina dok je radio u Srbiji osećao simpatije i ljubav srpskog naroda prema Rusiji i samom caru Nikolaju, koji je tragično nastradao, i dodao da car Nikolaj i Devojački park, koji ima istorijsku simboliku, predstavljaju čvrstu vezu Rusije i Srbije. Spomenik je na mestu gde se tokom postojanja Kneževine Srbije nalazilo Rusko poslanstvo.

Ostaje da se uredi ovaj deo Devojačkog parka, zasadi zelenilo, uklone grafiti. Planirano je da rekonstrukcija Devojačkog parka bude završena 11. novembra na Dan primirja, kada će on biti i svečano otvoren za građane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markan

    13. oktobar 2014 | 16:03

    Srbija pamti i ne zaboravlja!

  • Budjoni

    13. oktobar 2014 | 21:20

    Velika je stvar spomenik ruskom caru Nikolaju u Beogradu. Nadam se da ce i braca Rusi podici spomenik srpskom caru. Ostaje pitanje, ko ce to biti ????

  • Neko

    13. oktobar 2014 | 16:23

    Ljudi ja ne znam zašto mi izigravamo veće Ruse od Rusa, kao da je Rusija ušla u rat zbog male Srbije. Naravno -ne njihov cilj je bio osvajanje Carigrada, i smanjenje uticaja Austrougarske na Balkanskom poluostrvu. Jes sve im je stalno na pamet bilo samo spasiti Srbiju. Naravno sve ovo se odnosi na Rusiju na čelu sa Nikolajem II.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA