KAO U HOROR FILMU: Zgrade u Zemunu guta zemlja, stanari u strahu da će izginuti! (FOTO)

Zemun je u proteklih nekoliko dana postao predmet interesovanja medija i, koliko toliko, državnih vlasti. Međutim, povod ovog interesovanja nije nikakva vesela manifestacija nego jedan vrlo neprijatan i nesrećan dođagaj. Naime, u zemunskoj ulici 22. oktobra, zgrade 8 i 10 počele su da tonu u zemlju, a fasada da puca i da se urušava. Stanovnici zgrade su uplašeni, nemoćni i u konstantnoj neizvesnosti za ono što će se sledeće dogoditi

  • 26

Početkom meseca avgusta u ulici 22. oktobra u Zemunu započeti su radovi u cilju sprečavanja tada nastalog problema. Naime, u ulici se otvorio krater koji je progutao jedan automobil i drvo.

- Radovi se obavljaju od početka avgusta. Stanari nemaju mira od buke i stalnih prepravki za koje se čini da nikada neće biti gotove. Jednu stvar poprave, druga se pokvari, a u srž problema, izgleda, niko ne zalazi. Početkom avgusta je asfalt progutao automobil i drvo, odjednom. Niko se nije pitao šta je uzrokovalo ovu pojavu. Posle toga su stvari lančano počele da se dešavaju - objašnjava stanarka jedne od zgrada.

Tokom ovog nesrećenog događaja oštećen je kanalizacioni kolektor i radovi su se sa predviđene dve nedelje proširili na više meseci. I, podnosili bi građani buku da je buka bila jedini problem.

Zgrade 8 i 10 su građene jedna uz drugu, međutim, posle potresa, jedna od zgrada se odvojila i nakrivila, praveći procep između dve zgrade.

Delovi balkona su odronjeni, stepenice nakrivljene, a u trenutku kada smo otišli na lice mesta primetili smo da je i trotoar potonuo, za šta nam je supruga predsenika kućnog saveta, Olja Filipović, rekla da se to ulegnuće dogodilo danas, ili, verovatno, u toku noći.

U noći 9. na 10. oktobar, negde oko 2, 3 sata posle ponoći, stanovnici zgrada 8 i 10 suočili su se sa posve opasnom situacijom koja im je dovela egzistenciju u pitanje. Složni u svojim izjavama, stanovnici zgrada rekli su da su tokom noći osetili snažan potres, čuli krckanje i zvuk prosipanja šljunka.

Oni koji su se probudili i popalili svetla, imali su šta i da vide – zidovi, sa kojima do tada nije bilo nikakvih problema, su po širini i dužini (u zavisnosti od položaja stana) bili išarani dubljim i površinskim pukotinama, a otpala parčad plafona su, nekima, završila po krevetima.

Obišli smo stanove koji su u najnezavidnijoj poziciji, pogledali oštećenja koja su golim okom vidljiva i iz prizemlja, i prizor je neverovatan.

Mada se od zgrada stare gradnje očekuje da, vremenom, trpe promene i odrone, za ove je evidentno da nije u pitanju odron zbog starosti već neke jače sile. Za sada se pretpostavlja da je razlog voda, međutim, i pored svakodnevnih ispitivanja, ništa još uvek nije utvrđeno ni potvrđeno.

Kako predsednik kućnog saveta, Zoran Filipović kaže, iako su obaveštene i opština Beograd i opština Zemun, osim dolaska na uviđaj i fotografija lica mesta, još uvek ništa nije preduzeto.

- Zbog toga smo se i obratili medijama jer nam je potrebno da se stvari što brže reše. Mi smo zajednica od oko 120 stanovnika (ima 41 stan) i u vrlo smo nezavidnoj poziciji – kazao je gospodin Filipović i objasnio šta se to u proteklo vreme dešavalo.

- Radovi su počeli početkom avgusta i sprovođeni su ispred zgrada 3 i 5, pa do 7. Mi nismo osećali nikakve potrese. Napravljen je otvor od 35 metara, 5,7 metara dibine. Prilikom betoniranja počinje da se buši rupa 2x5 x 4,5 metra. Od tog trenutka počeli smo da čujem krckanja u zidovima sve dok to nije eskaliralo pretprošlog petka. Kao u horor filmu, zidovima su počele da se šire pukotine, a zvuk pucanja je sve uznemirio. Odmah ujutru sam alarmirao inspekciju grada Beograda i inspekciju iz Zemuna. Svi dolaze, prave zapise, ali nema rešenja. Urušavanje se rapidno povećava. Ako ovako nastavi, sigurno ćemo dobiti rešenje za iseljenje iz 27. marta.

Kada smo gospodina Filipovića pitali da li je neko od nadležnih pominjao obezbeđivanje smeštaja u slučaju još gorih uslova u zgradi, čuli smo da su nadležni rekli da to nije njihov problem.

- Obratio sam se predsedniku opštine Zemun. Bio je zaista predusretljiv i rekao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da pomogne. Ukoliko stvari nastave ovako da se odvijaju, zatvoriće saobraćaj u ulici za teretna vozila. Ono što je potpuno čudno je što je od petka otvorena nova rupa. Bez obzira što se dešava ovaj haos, oni ne prestaju sa bušenjem, a mi smo ugroženi. Doveli su i cisternu, a ono što su betonirali sređuju ponovo jer im je pukla cev kada je prošao kamion. Kada smo pitali šta će se desiti ako budemo morali da se iselimo, i da li će nam biti obezbeđen privremeni smeštaj, saznali smo da neće jer oni nisu za to nadležni i, kako kažu, to nije njihov problem.

S obzirom da je stanje stvari ovakvo, zapitali smo se koliko je stanovati u toj zgradi i dalje, uopšte, bezbedno.

- Užasno je. Po jednoj vertikali uopšte nije bezbedno za život. Neki su se i iselili dok se stvari ne srede. A tu ima dece koja spavaju u svojim krevecima, tu uče, čitave porodice su ugrožene. Nadamo se da će neko odreagovati.

Supruga gospodina Filipovića nas je ljubazno sprovela kroz stanove, pokazujući nam štetu koja se dogodila. Pored svega za šta je zabrinut i njen suprug, a i ostatak stanara, gospođu Olju brine i šta će se desiti kada krenu kiše ako neko ne odreaguje i pomogne.

- Pukotine koje su nastale, kao i ova ogromna pukotina između zgrada je zaista veliki problem. Voda će se slivati niz zidove i stanovi sa te strane će biti potpuno vlažni.

Da li im je bilo ko od nadležnih koji su dolazili na uviđaj rekao nešto o finansijskom aspektu saznali smo u neobaveznom razgovoru dok smo prolazili pored odrona sa zgrade.

- Niko nije pomenuo ništa. Tačnije, prećutno se podrazumeva da ćemo mi snositi troškove obnove, a mi nemamo te pare. Isto tako, to nije nešto što možemo mi kao zajednica stanara da rešimo. Ipak je svako domaćinstvo za sebe. - kazala je Olja.

Na licu mesta zatekli smo radnike iz Kanalizacije, koji dolaze svakodnevno da provere kako se stvari odvijaju. Uverili su nas da zgrada ne tone još uvek i da je na dozvoljenom stepenu vode. Nezavisno od opštine, građani su iz inostranstva kupili uređaj koji meri nagib zgrade i pomeranje. Za sada libela nije pukla, ali, kako kažu, postavili su je tek pošto se odron desio.

Predsednik kućnog saveta i njegova supruga su alarmirali medije uzdajući se da će se na taj način pokrenuti rad na problemu i, samim tim, njegova sanacija.

- U velikom smo problemu, i nije u redu da ne znamo šta nas čeka.

(Emilija Cvijanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjevinac

    20. oktobar 2014 | 18:43

    Ljudi, ovo je 3-ci, ako ne i 4-ti stepen ostecenja od 5. Ovo je vrlo ozbiljna stvar, HITNO preduzmite nesto, izginuce ljudi!

  • Marko

    20. oktobar 2014 | 18:09

    Ljudi najsigurnije je iseliti se odatle barem na neko vreme. Ako se uzdate u opstinske organe tu vam nema spasa.

  • Marija

    20. oktobar 2014 | 18:30

    Zemun je toliko zapusten, to je strasno pocevsi od keja, preko Gardosa pa do ovoga sada...a tako je lep grad...sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA