NIŠTA IM NIJE SVETO: Iznenadićete se kad vidite šta sve kradu lopovi u Beogradu

Kod tipovanih stanova i kuća iz kojih s odnose veće količine novca i zlatnog nakita ili umetničke slike velike vrednosti "tiper" je obično iz okruženja potencijalne žrtve

  • 5

Čovek je na Karaburmi provalio u prodavnicu i iz nje izneo suhomesnate proizvode. Kad su ga policajci našli, shvatili su da je ukrao da bi prehranio decu. Nemaština ga je naterala na to. Protiv njega, po slovu zakona, podneta je krivčna prijava. Ovo, nažalost, nije usamljen slučaj.

Prema rečima Uglješe Steševića, šefa Odseka za teške krađe beogradske policije, krade se bukvalno sve jer svaka roba ima svog kupca. Kradu najčešće narkomani koji pripadaju takozvanim amaterima, ali posle i profesionalci. Čovek sa početka priče ne pripada nijednom od uobičajenih profila lopova.

Iz stanova se odnose zlato i novac, ali i sitnije tehničke stvari poput laptopa ili mobilnih telefona. Imali smo nekoliko slučajeva kad su odneti plazma televizori, ali to je retko. Bitno je i da starije žene budu na oprezu jer im ponude pomoć u nošenju stvari s pijace, a onda otmu lančić – objašnjava Stešević.

U kući nađu ključ, pa “dignu” auto

Događa se i da čoveku koji je u inostranstvu lopovi iznesu bukvano sve iz kuće. To se dešava kad se zna da neko dolazi u Srbiju jednom godišnje i da je kuća prazna. Kod tipovanih stanova i kuća iz koji se odnose veće količine novca i zlatnog nakita ili umetničke slike velike vrednosti “tiper” je obično iz okruženja potencijalne žrtve i za svoju uslugu dobija procenat.

Zabeleženi su slučajevi kad lopovi u kući nađu ključ od vozila, pa odvezu auto. Godišnje se u proseku u Beogradu dogodi od 1500 do 1700 krađa. Impozantan je podatak da više od polovine policija uspe da rasvetli i uhvati počinioce.

- Postoje lopovi koji su specijalizovani samo za stanove, drugi za kuće. Neki ulaze lomljenjem cilindra ili guranjem vrata, drugi koriste češljeve ili neki drugi alat. U ruralnim sredinama kradu se i poljoprivredne alatke i slično, kao i hrana. Pre dve godine iz dvorišta crkve u Slancima odneto je zvono – objašnjava Stešević.

Komšija može prvi da primeti lopova

On ističe da je najbitnija preventiva. Policiji mnogo znači kad komšija koji vidi nekog sumnjivog da se vrzma oko zgrade ili tuđe kuće to prijavi. Izgubili su se, međutim, dobrosusedski odnosi jer ljudi ne shvataju da naredni put može biti poharan njihov stan.

(Telegraf.rs/Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    23. oktobar 2014 | 12:55

    Došlo ponovo vreme da se krade hrana. Kada mi je gladni sugrađanin obio juga i ukrao svu hranu koju sam kupila na pijaci 1993 godine, nisam ni zvala policiju. Bila sam gladna i pre toga i posle toga. Jadna je država u kojoj gradjani moraju da postaju "kriminalci" da nahrane decu.

  • Nislija

    23. oktobar 2014 | 14:13

    Lopovi, ljudi, strpite se jos samo 2 godine i med i mleko pocinje, pa vise necete morati krasti... Samo jos malo...

  • gogi

    23. oktobar 2014 | 13:37

    Kod nas u okolini Negotina se vrlo puno krade ima puno naroda koji su po inostranstvu pa udju i ukradu, a culo se da su poceli i po groblju da kradu to jest otvaraju sanduke itd.Strasno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA