ŠTA RADE SA MRTVIM KINEZIMA U BG? Samo jedan sahranjen, a 11 kremirano!

U periodu od 2008. do 2014. godine JKP "Pogrebne usluge" je izvršilo 11 kremacija i jednu sahranu umrlih lica koja su po nacionalnosti Kinezi. U Krematorijumu na Lešću, prema dosadašnjoj statistici, obave se jedna do dve kremacije kineskih državljana godišnje

  • 25

Proces naseljavanja najmnogoljudnije nacije u Srbiju, traje već više od dvadeset godina. Kinezi u našu zemlju dolaze gotovo svakodnevno, a prema podacima, kod nas ima oko 70 hiljada ljudi kineske nacionalnosti.

Prema trenutnim podacima u Srbiji živi više od 4.600 Kineza, a u Beogradu ih je oko 2.777.

Međutim, ono što je krajnje čudno jeste da je pored ovolikog broja, zabeležen samo jedan slučaj sahranje državljanina Kine na našim prostorima. Ta sahrana protekla je prema srpskim običajima, jer je Kinez koji je preminuo bio oženjen Srpkinjom. Ali, šta je sa ostalima?

Neki bi možda kroz šalu reki da su Kinezi besmrtni, ali zapitajte se, kada ste imali priliku da vidite ili čujete bilo šta o sahrani ovih ljudi, kako u Beogradu, tako i u Srbiji?

Gde se sahranjuju, na koji način to rade i koliko je njih uopšte sahranjeno na teritoriji naše zemlje? U potrazi za odgovorima, kontaktirali smo JKP "Pogrebne usluge", gde smo dobili informacije o tačnom broju Kineza koji su sahranjeni kod nas.

Naša sagovornica, Bojana Kisin, rukovodilac informativnog centra JKP " Pogrebne usluge" objasnila je da je njihovo preduzeće od 2008. godine, pa do danas, izvršilo samo jednu sahranu i 11 kremacija lica kineske nacionalnosti.

Ona je takođe naglasila da se u Krematorijumu na Lešću obave jedna do dve kremacije godišnje.

U periodu od 2008. do 2014. godine JKP „Pogrebne usluge“ je izvršilo 11 kremacija i jednu sahranu, umrlih lica koja su po nacionalnosti Kinezi. Tradicionalan način sahranjivanja posmrtnih ostataka kineskih državljanja je putem kremacije posmrtnih ostataka. U Krematorijumu na Lešću, prema dosadašnjoj statistici, obave se jedna do dve kremacije kineskih državljana godišnje.

Iz ovog preduzeća su nam objasnili da je zakazivanje kremacije ili sahrane porodica dužna da priloži potrebnu dokumentaciju.

- Za zakazivanje kremacije, kao i za klasičnu sahranu, porodica je dužna da priloži potrebnu dokumentaciju: ličnu kartu, ili pasoš ( za strane državljane), potvrdu o smrti lekara mrtvozornika i izvod iz matične knjige umrlih iz opštine gde je nastupila smrt. Ove podatke obavezno podnosi najuža rodbina umrlog.

Na pitanje šta se dešava ukoliko se ne pojavi niko od rodbine, rekli su nam da je u tom slušaju ambasada Kine dužna da preuzme urnu preminulog.

- Ukoliko ne postoje članovi rodbine, a radi se o stranom državljanu, npr. Kinezu, onda ovu obavezu preuzima službenik Kineske ambasade u Beogradu. Nakon kremiranja, urnu sa posmrtnim ostacima preuzima ili rodbina, ili ambasada, pri čemu se obavezno prilaže potvrda iz ambasade da će urna biti preneta u Kinu i da tamo postoji mesto za njeno polaganje. Sve urne kremiranih Kineza u Beogradu prezete su iz krematorijuma, bilo od rodbine ili službenika ambasade, i otpremljene u Kinu.

U ovom preduzeću takođe govore o tome da u Srbiji nema Kineza koji umiru, jer oni većinom dolaze u našu zemlju kao mlada radna snaga, nakon čega se vraćaju u svoju domovinu.

Prema tradiciji kineskog naroda, ukoliko pogrebni angažman nije odgovarajuć, to može porodici pokojnika doneti nesreću. Kada Kinez premine, u njegovoj kući se sklanjaju ogledala, a cela sahrana prolazi u tišini, pa tako stariji ne ukazuju poštovanje mladima i ne čitaju se molitve.

U JKP "Pogrebne usluge"  rekli su nam da za sada nije poznato da je neko od kineskih državljana zakupio grobno mesto.

(D. Čavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA