58

OVO NISTE ZNALI: Na mestu Narodne skupštine nekad je bila džamija! Ovo je priča o njoj (FOTO)

Možete li da zamislite da se šetate Beogradom, Trgom Nikole Pašića, i dok se spuštate ka Tašmajdanu, umesto da prođete pored Narodne Skupštine, vi prođete pored isto tako impozantne građevine, ali - džamije?!

Zgrada Narodne Skupštine Srbije, Džamija
Foto: Marko Todorović, Foter/Flickr/Amgad Fahmi Photography

Da je sada 1836. godina stajali biste pred njom zajedno sa Milošem Obrenovićem!

Za vreme Osmanskog carstva se na mestu današnje Narodne skupštine u Beogradu nalazila Batal-džamija (do 1789. godine poznata kao Ejnehan-begova džamija). Bila je najlepša i najveća džamija tog perioda u Beogradu i mesto u čijoj su neposrednoj blizini sahranjivani viđeniji Turci. Konačnu odluku o njenom sravnavanju sa temeljem doneo knez Miloš Obrenović!

Od 11 džamija iz ovog perioda ova je bila glavna turska bogomolja.  Turci su tu u početku s leve strane držali šupe u kojima su klali ovnove, drali kožu i topili loj. Šupe su nazivane salana, na turskom jeziku salhana, što odgovara klanici.
Ceo taj kraj bio je daleka beogradska periferija i nije neobično što je džamija zjapila zapuštena. U napadu Austrijanaca na Beograd 1717, koje je predvodio Eugen Savojski, Ejnehan-begova džamija se nalazila na samom frontu. Smatra se da je tada prvi put oštećena.

U brojnim prevratima, rušena je i obnavljana u više navrata, da bi tek 1766. godine bila popravljena. U sledećim borbama za Beograd, 1789. džamija je bila ozbiljno oštećena. Tada se prvi put spominje pod imenom Batal-džamija jer na Turskom "batal" znači napuštena.

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

U borbama za oslobođenje Beograda u Prvom srpskom ustanku 1806. godine, Turci su sa Batal-džamije pružali otpor ustanicima koji su se ušančili na Tašmajdanu. Dok za vreme Drugog srpskog ustanka, Srbi su u džamiji držali svoje isturene straže prema Beogradu i s njenih ruševina kontrolisali dunavsku stražu Beograda i Vidin kapiju. I u prvom i u drugom ustanku su je rušili, da bi tu posle okončanja ustanka nastala marvena ili stočna pijaca.

S obzirom da je džamija bila izuzetno lepe arhitekture i da se u odnosu na druge džamije u gradu isticala po svojoj velelepnosti građe, Turci su želli da je obnove i vrate joj provitni sjaj. Popravili su je uloživši više od 7.000 groša. Opsedajući Beograd 1806. godine, Karađorđevi ustanici pogodili su je trešnjevim topom. To je bio kraj Batal-džamije.

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

/Arhivska fotografija strane časopisa iz 1876 . godine - Zeleni venac, Batal džamija, Konak i Kalemgdan/

Beogradski vezir, Jusuf-paša, je nameravao da popravi Batal-džamiju. Na njegov predlog Porta mu je poslala 50.000 groša, dva zlatna polumeseca alema i ferman kojim mu se naređuje ”da popravi beogradske džamije koje su za popravku, a naročito Batal-džamiju na Vračaru”.

Jusuf-paša je obavestio kneza Miloša, 20. juna 1836. godine, da je dobio ferman za popravku Batal-džamije i tom prilikom mu je, između ostalog, saopštio: ”…inženjer Ethem-bej, je video kako stoka ulazi u ovu džamiju, zbog čega su joj zazidana vrata…”

Uzalud je Jusuf-paša objašnjavao knez Milošu kako ”…naš Car… ima veliku želju za popravljanjem zadužbina” i isticao da bi "popravku trebalo izvršiti kako bi nizami, koji će vežbati na Vračaru, mogli kad dođe vreme i namaz da klanjaju u džamiji”.

Knez Miloš nije dozvolio popravku navodeći da je Vračar u srpskim rukama i da je u blizini palilulske crkve, iako je baš on, knez Miloš 1818. godine popravio džamiju u Jagodini i iznova joj izgradio kameni minaret.

Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger

Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger

Ni posle dužih pregovora i urgencija iz Carigrada džamija nije popravljena. Knez Miloš je mislio da se popravkom Batal-džamije teži proširenju turske vlasti izvan granica beogradske varoši, a imao je hatišerif po kome je sva zemlja van varoši bila u nadležnosti Srba.

Štaviše, Miloš je naredio ”da se oko Batal-džamije više pandura nađu i još noću poore prostor oko nje”. Jusuf-paša je novcem namenjenim za popravku Batal-džamije popravio neku drugu džamiju.

Poznati arheolog, pisac i putopisac F. Kanic boravio je u više navrata u Beogradu, i pored ostalog napisao: ”Usred hrišćanskog Beograda stajala je do 1878. godine Batal-džamija kao neosporno najlepša turska građevina u Srpskom vilajetu, usamljena i veličanstvena, kao da žali za sjajnim danima Polumeseca kojeg se još sjećala. Kad je Karađorđe osvojio Beograd, šerefe i vrh minareta su se sručili sa svoje gorde visine, a centralni deo je, prkoseći zubu vremena, ostao postojan, izuzev nasilno razvaljenog glavnog portala."

Tadašnji upravnik Biblioteke Janko Šafarik je imao ideju da se Batal-džamija pretvori u Srpski narodni muzej. Knez Mihailo je govorio da bi je valjalo popraviti i u njoj smestiti Državnu arhivu. Međutim, ubrzo nakon odlaska Turaka Osmanlija (1867. godine), stara Batal-džamija je 1869. (ili 1878) godine, po naređenju namesnika Blaznavca, sravnjena sa zemljom, a "misiju" rušenja obavili su Cincari za 230 dukata.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Malo je poznato da se stara zgrada Narodne skupštine nalazila na mestu današnjeg bioskopa „Odeon“ (na uglu ulica Kraljice Natalije i Kneza Miloša), i da je bila vrlo skromna građevina, primer balkanske profane arhitekture. Izgled zgrade je postao nedostojan parlamenta države, pogotovo promenom uređenja Srbije u kraljevinu, u borbi za državnu samostalnost. Nova lokacija je nađena na prostoru „marvene pijace kod Batal džamije“.

S obzirom na istorijsku konotaciju građevine, odluka da Skupština bude tu je izazivala velike polemike u javnosti. Na to je dodatno uticala blizina mesta na kojem je 1830. godine održana Velika narodna skupština Srbije, kada je pročitan Hatišerif turskog sultana o pravima srpskog naroda i nasleđivanju kneževskog prestola. 

Prvi projekat Skuptšine izradio Konstantin Jovanović 1891. godine. Zvaničan početak gradnje palate označen je polaganjem kamena temeljca 27. avgusta 1907. godine, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića i prestolonaslednika Đorđa, narodnih poslanika i diplomatskog kora.

(Emilija Cvijanović/ diwan-magazine)

Tagovi: Batal-džamija, Džamija, Knez Miloš Obrenović, Narodna skupština, Osmansko carstvo, ruševina, Turci

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (58)
Poređaj komentare:
 • M
  maki

  Zato je Aja Sofija dzamija a nece biti crkva

 • H
  Hm

  E to me je bas zanimalo.... sad sam mirna ;)

 • H
  Hrmsv

  A Narodnoj skupstini fale jos samo dva minareta koliko, u stvari, lici na dzamiju.

Svečana akademija povodom 90 godina od smrti vojvode Stepe Stepanovića

Zbog radova će bez vode biti delovi 4 beogradske opštine: Detaljan spisak ulica u kojima će slavine biti suve

Novo iskustvo poručivanja hrane: Popularna svetska aplikacija za dostavu hrane konačno u Beogradu

Prolaznici izvukli muškarca iz Topčiderke, a onda saznali tužni razlog zašto se u njoj našao

Dete palo sa konja na Košutnjaku i povredilo glavu

Povređene dve žene u sudaru na Pančevačkom putu: Još dve devojke slupale automobile na istom mestu dok su blenule u policajce i Hitnu pomoć

Najekskluzivniji događaj u Beogradu: Mališani iz Resavske pokupili gitare, pa komšijama priredili koncert za pamćenje (FOTO)

Deca se histerično kockaju u beogradskoj dečijoj igraonici: Roditelji psuju jer aparati ništa ne daju, a mališani "kriziraju" (FOTO)

Nesreća kod skretanja za Dušanovac, kolone automobila kilometarske: Gazelom je nemoguće proći

Užas na Savskom vencu: Hteli da opljačkaju taksistu, pa mu zaboli inficiranu iglu u vrat

Beograđani počeli i da se biju zbog gužve u saobraćaju: Nerealne slike kod Lidla, izašli iz kola i počeli da se pesniče nasred raskrsnice (VIDEO)

Užasan prizor na Adi Ciganliji: Onesvešćen pao u vodu posle skijanja, hitno prebačen u Urgentni (FOTO)

Američka agencija potvrdila: Povoljno ocenjen kreditni rejting Beograda

"Roditelji su krivi što je profesor ošamario učenicu": Tiha svađa u komentarima otkriva u kakvom društvu živimo (PREPISKE)

Posle održanog mitinga ispred Skupštine, ekspresno čišćenje ulica: Vesić sa radnicima komunalnih preduzeća na terenu (FOTO)

Ovo je "najbezbolniji" način da se trenutno krećete kroz Beograd: Naoružajte se strpljenjem (FOTOGRAFIJE)

Profesor koji je udario šamar učenici kaže da je dobio 3 udarca u glavu: Evo šta mu je rekao direktor škole

"Uštinula me je i udarila po očima zbog ovog kontrolnog": Oglasio se profesor koji je ošamario učenicu (FOTOGRAFIJA TESTA)

Detaljan spisak zatvorenih ulica i izmenjenih linija gradskog prevoza: Centar Beograda neprohodan do ponoći

Otvaranje najvećeg Gigatron Megastore-a

Učenica je profesoru fizike izgovorila jednu rečenicu, posle koje joj je on odmah opalio šamar! Detalji o skandalu u Sedmoj beogradskoj

Neverovatno: Petak je, a u gradskom prevozu u Beogradu nema gužve

Profesor, koji je ošamario dve učenice u beogradskoj gimnaziji, dao otkaz

Ovako izgleda papir koji roditelji moraju da popune kako bi upisali dete u vrtić (FORMULAR)

Uzbuna na aerodromu "Nikola Tesla": Građani prijavili sumnjivu torbu, policija pronašla samo laptop i avionske karte

Ulice se u Beogradu zbog sutrašnjeg mitinga zatvaraju večeras: Biće blokirane više od 24 sata, a evo šta se dešava sa gradskim prevozom

Bivši đak progovorio o profesoru fizike koji je ošamario učenicu: "Uvek je bio miran, samo je jednom pukao"

Ekološka svest stiče se od malih nogu: "Gradska čistoća" kroz "Eko kviz" uči decu pravilnom odlaganju otpada, evo zašto đaci obožavaju tu igru (VIDEO) (FOTO)

Saobraćajna nesreća kod Ušća, delovi automobila odleteli na sve strane: Potpuno zaustavljen saobraćaj na Novom Beogradu (FOTO)

Profesor fizike je zbog ocene ošamario i učenicu i njenu drugaricu u beogradskoj gimnaziji: Dečaci ih branili i udarili ga!

Profesor fizike ošamario učenicu u Sedmoj beogradskoj gimnaziji!

Trka za ljubavnicima, koji su vodili ljubav u Karađorđevom parku: Mladića, poslastičara, hapsili su žandarmi, devojku hvatali prolaznici

Tri baklje za tri godine života: Beograđani se uz suze i sveće sećaju male Milice Rakić (FOTO) (VIDEO)

Posle Notr Dama podsetili smo se da je i kulturno blago u Beogradu gutao plamen

Može li "Notr Dam" da se dogodi i u Beogradu? Naše crkve su bezbedne, ali kritična mesta ipak postoje

Devojčica (15) pala sa terase u Malom Mokrom Lugu: Prevezena u urgentni na reanimaciju

Nekome se malo žurilo na piće i klopu, pa je parkirao nasred Ustaničke ulice

Besplatni izleti za sve voždovačke penzionere

Putnici su se toliko gurali u beogradskom autobusu, da je ženi povređena kičma, pa je hitno prevezena na VMA! (FOTO)

Deo Palilule u četvrtak bez vode, u Vrčinu radnici za vikend očitavaju vodovode, a evo zašto neće raditi fontana na Slaviji

Kolaps u najavi ovog proleća: Pored radova u centru grada, zatvaraju se i ulice na Novom Beogradu

Vatra nemilosrdno guta kuću na Zvezdari, a vatrogasci trče da se izbore sa plamenom: Dramatičan snimak požara u Beogradu (VIDEO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima