Nestručan rad na liftu opasan po život!

Uprkos apelima sugrađanima od strane JP "Gradsko stambeno" da ne pokušavaju da nasilno otvaraju spoljna vrata liftova i popravljaju ih sami, nedavno su zabeležena četiri incidenta u kojima su građani, a zatim i stručna služba zatekli otvorena vrata lifta na stanicama na kojima nije kabina

  • 2

JP "Gradsko stambeno" navodi da pojedini nesavesni korisnici nasilno otvaraju spoljna vrata i pokušavaju da samostalno izvrše popravke lifta, kao i da se ekipe susreću sa situacijama otvaranja vrata lifta specijalnim ključem od strane neovlašćenih lica, što je najstrože zabranjeno zakonom. Sem pomenutog primećen je i veći broj krađa delova iz lifta, i to isključivo aluminijumskih delova i delova koji sadrže bakarne namotaje, te da postoji sumnja da je u pitanju krađa radi prodaje bakra kao sekundarne sirovine.

Broj ovakvih situacija je sve veći, a najdrastičniji primer je zabeležen nedavno kada je u ulici Vojvode Stepe 60, pukom srećom i koncentrisanošću sugrađanke izbegnuta tragedija. Naime prilazna vrata na trećem spratu su bila otključana dok lift nije bio na stanici.

Stanarka zgrade je otvorila vrata i u momentu kada je krenula da zakorači u lift primetila je da kabina lifta nije prisutna nakon čega je pozvala službu hitnih intervencija koja je obezbedila postrojenje i isto stavila van pogona.

- Pomenuta vrata mogu se otključati samo nasilno ili na način koje samo veoma iskusan majstor može učiniti, te postoji osnovana sumnja da postoje osobe koje sabotiraju rad "Gradskog stambenog" ne prezajući ni od najtežih dela. O svim slučajevima je obaveštena policija i zatražena je vanredna tehnička kontrola od strane akreditovanih institucija. Po završetku kontrole očekujemo tačnu informaciju o načinu otvaranja vrata, na osnovu kojih ćemo preduzeti dalje mere - navode u "Gradskom stambenom".

Povodom nastale situacije iz JP "Gradsko stambeno" najavljuju vanredne preglede, odnosno servise liftova koje održava.

- Ovom prilikom još jednom apelujemo na korisnike da pomenute radnje ne vrše i podsećamo da je nasilno otvaranje spoljnih vrata i pokušaj popravke lifta i otvaranja specijalnim ključem od strane neovlašćenih lica najstrože zabranjen zakonom. Takođe apelujemo na savest stručnih lica da pomenute opstrukcije ne vrše obzirom da istima mogu ugroziti život građana - poručuju iz "Gradskog stambenog".

Slični slučajevi dogodili su se i u zgradama u ulici Knez Miletinoj 10, Radovana Simića Cige 1, kao i u Bulevaru Zorana Đinđića 111/2 kada je stručna služba zatekla otvorena vrata lifta na stanicama na kojima nije bila kabina. Tada je samo pukom srećom izbegnuta nesreća i povređivanje korisnika, a za pomenute objekte zatražena je vanredna kontrola akreditovanih institucija, ali za sada sve ukazuje da su neovlašćena lica otključala specijalnim ključem.

Najveći broj nezgoda i nesrećnih slučajeva koji su vezani za liftove dešavaju se upravo zbog nepravilne upotrebe i nasilnog odglavljivanja liftova. Zbog bezbednosti svih stanara i korisnika, ali i servisera građani ni u kom slučaju ne treba da pokušavaju da na svoju ruku pomognu osobi zaglavljenoj u liftu i nasilno pokrenu lift.

Jedini bezbedan način u ovakvim situacijama jeste da pozvete Službu hitnih intervencija "Gradskog stambenog" na telefon 011/3950-300 i sačekate da stručna služba oslobodi osobu zaglavljenu u liftu. Ukoliko lift ne održava "Stambeno" potrebno je pozvati nadležno preduzeće za održavanje lifta.

- "Gradsko stambeno" će biti prinuđeno da iz sistema održavanja isključi korisnike koji ne poštuju pravila, jer u suprotnom nismo u mogućnosti da preuzmemo odgovornost za posledice uzrokovane neovlašćenom popravkom i nepravilnom upotrebom liftova - upozoravaju iz ovog preduzeća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    4. novembar 2014 | 09:18

    Opasni su i kad "rade"... (Da ne bude neke greske - idi peske.)...

  • Nik

    4. novembar 2014 | 10:24

    Već viđeno. Gradsko stambeno i njihovi saučesnici su maheri za mahinacije. Šta je par izgubljenih života u poređenju sa milionima koje ispumpavaju sa računa građana?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA