Pogledajte gde sahranjuju beskućnike u Beogradu! Grob tri deteta će vas rasplakati! (FOTO)

Najpotresniji prizor je grob sa tri drvena krsta u kojem počivaju tri nepoznata deteta. Slika koja čoveka natera da zanemi - nabacana sasušena zemlja koja krije u sebi tela dve devojčice i jednog dečaka

  • 26

Tragom  jezive urbane legende o tzv. "kombiju za golaće", tj. o vozilu koje na beogradska groblja dovozi tela preminulih beskućnika, gde se oni sahranjuju u masovne grobnice po obodima groblja bez odeće,  Telegraf je odlučio da proveri istinitost ovih priča.

Na Bežanijskom groblju su nam radnici iz JKP "Pogrebne usluge" negirali da su ikada čuli tu priču i uputili su nas na groblje "Zbeg" u Borči na kojem se sahranjuju  beskućnici i korisnici socijalne pomoći.

"Zbeg" je na prvi pogled kao i svako drugo groblje. Pred kapijom su prodavci cveća, blizu ulaza je kapela, između spomenika mladi drvoredi.  Međutim, na malom borčanskom groblju mogu se videti parcele na kojima nema spomenika nad humkama. Smeštene su na kraju groblja, gde više nema ni drveća ni klupa, samo vetar, vrane i pogled na ravnicu.

Pobodeni redovi drvenih krstova izlizanih od kiše, sunca i vetra, znak su da smo došli do parcela 44 i 45 na kojima su večni dom pronašli oni koji ga za života nisu imali. Neke krstove je već načeo zub vremena, i leže slomljeni na grobu. Na ovim grobnicama nema ni sveća ni cveća.

Na drvenim krstovima urezana su imena onih kojima se zna identitet, verovatno korisnika socijalne pomoći. Međutim, ima i takvih krstova na kojima nema imena, već samo godina smrti, pol i redni broj.

Zatekli smo i one strašnije na kojima je pisalo samo "kosti - redni broj - godina smrti".

Ipak, najpotresniji prizor je grob sa tri drvena krsta u kojem počivaju tri nepoznata deteta. Slika koja čoveka natera da zanemi - nabacana sasušena zemlja koja krije u sebi tela dve devojčice i jednog dečaka. Kako su se zvali, da li su rod, ko im je majka - to niko ne zna.

Prizori na groblju "Zbeg", na parcelama za beskućnike i korisnike socijalne pomoći, ne mogu nikoga da ostave ravnodušnim. Ipak, sa druge strane, uverili smo se da su ljudi bez doma sahranjeni na dostojanstven način i da je jeziva urbana legenda - samo legenda.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILAN

    5. novembar 2014 | 19:49

    VAZNO JE DA O PSIMA I MACKAMA BRINEMO A LJUDSKOM RODU CE DA SE ODNOSIMO KAO PREMA SMEC.

  • Ivanjica

    5. novembar 2014 | 19:07

    Gospode. Smuluj nam se što smo ovakvi,a pokojnicima daj rajsko naselje jer su na ovom svetu dosta propratili.

  • Grof

    5. novembar 2014 | 18:30

    Nemojte se cuditi,odavno nema bozije pravde,a verovatno je nikad nije ni bilo...Zivimo u surovom,jako surovom svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA