Naučno-tehnološki park na Zvezdari zvrji poluprazan (FOTO)

Veliki Naučno-tehnološki park "Zvezdara" još nije zaživeo u potpunosti. Hiljade kvadrata neiskorišćeno u objektu koji je zidan čak 24 godine

  • 0

Kompleks od 14.000 kvadratnih metara Naučno-tehnološkog parka "Zvezdara", koji je svečano otvoren avgusta prošle godine, još nije ispunjen, niti je u potpunosti pronašao svoju svrhu.

Park na obodu Zvezdarske šume sa pet objekata, zajedničkim ulaznim holom, veznim delovima i pasarelama, u upotrebi je već godinu dana. Iako nadležni iz Jedinice za upravljanje projektom (JUP) tvrde da je potpisano nekoliko ugovora o zakupu, u kancelarijski prostor od oko 8.000 kvadratnih metara dosad su se uselile samo četiri kompanije.

- Raspisana su dva javna poziva za zakup, u februaru i maju ove godine. Pored ova četiri sklopljena ugovora, potpisana su još tri predugovora i njihovo useljenje očekuje se uskoro - priča Dragan Veličković, menadžer za odnose s javnošću JUP.

Naredni poziv predviđen je za novembar. Cena iznajmljivanja određuje se na javnim nametanjima, a najniža visina zakupnine po kojoj se prostor može izdati u maju je bila 5,5 evra po kvadratnom metru, pišu Novosti.

Pravo na zakup, kroz postupak javnog nadmetanja, imaju sva domaća i strana pravna lica. Prostor Naučno-tehnološkog parka "Zvezdara" namenjen je za visokoškolske ustanove, naučnoistraživačke i inovacione organizacije, visokotehnološka privredna društva.

- Najnižu cenu određuje Opština Zvezdara, na čijoj teritoriji se i nalazi park. Obično je to mnogo veća suma od početne i još niko nije potpisao ugovor po tom iznosu. Firme koje su sada u objektima ovog parka zauzimaju četiri sprata, ali je dosta prostora još slobodno - objašnjava Veličković.

Izgradnja parka na obodu Zvezdarske šume počela je 1989. godine, ali je vrlo brzo stala i nakon duže pauze nastavljena je 2011. Objekat je podeljen u pet zgrada sa ukupno 20 nivoa. Kancelarijski prostor u njima koncipiran je po sitemu "open spejs" i može se pregrađivati odgovarajućim zidovima, u skladu sa potrebama zakupaca.

Biznis inkubator za informacione i komunikacione tehnologije "ICT Hab" ove nedelje počeo je da posluje u NTC "Zvezdara". U pitanju je najveća start-ap investicija vredna 700.000 dolara, u realizaciji USAID i konzorcijuma dve srpske kompanije, "DNA komunikejšn" i "Orion telekom". Događaju su prisustvovali ministri Rasim Ljajić i Srđan Verbić, kao i američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA