SRPSKI PAGANINI: Oduševiće vas šta ovaj mladić radi sa violinom (FOTO) (VIDEO)

Mnogi sugrađani koji se šetaju Bulevarom Kralja Aleksandra imaju priliku da uživaju u muzici mladog uličnog umetnika koji svira na violini sa samo jednom žicom, poput velikog maestra - Paganinija

  • 9

Neobično toplo novembarsko vreme učinilo je da Bulevar Kralja Aleksandra ponovo postane omiljeno šetalište mnogih sugrađana koji su, pored prijatnog vremena, mogli da uživaju i u muzici jednog izuzetnog uličnog svirača.

Sava Nikolić Gradimirov (23), inače apsolvent Pravnog Fakulteta, za naše sugrađane izvodi klasične melodije poput Paganinija, na samo jednoj žici violine.

- Poželeo sam da se ugledam na čuvenog violinistu, maestra Paganinija koji mi je na neki način muzički uzor. Vremenom sam razvio tehniku sviranja violine na samo jednoj žici, poput velikog muzičara - kaže Sava i dodaje da je jedan od retkih levorukih violinista.

Nikolić nas je podsetio da je i čuveni Paganini govorio da je svirati violinu na jednoj žici teško poput vožnje kočije na jednom točku. Upravo tako, Sava izvodi poznate melodije.

- Najčešće sviram klasičnu muziku, ponekad i neke inserte iz filmova, serija, a uz sve to vežbam program koji će mi biti neophodan da upišem akademiju - navodi naš sagovornik.

Savi su ostala još samo 4 ispita do diplomskog rada, nakon čega planira da upiše Muzičku akademiju jer, kako kaže, muzika mu predstavlja veliko zadovoljstvo.

- Uličnim sviranjem se bavim jer su me neki profesori sa Akademije posavetovali da ću na taj način savladati tremu i uvežbati javni nastup - objašnjava Nikolić.

Pored toga što svira violinu, Sava se bavi komponovanjem muzike i operskim pevanjem, a o svojim počecima bavlja muzikom govori:

- Još za vreme osnovne škole sam počeo da se bavim komponovanjem, sviram i klavir, ali sve to je postalo ozbiljno tak kada je moja sestra upisala nižu muzičku školu. Tek po njenom nagovoru sam upisao i ja muzičku školu, samo iz razloga da bih se muzički opismenio - priseća se Nikolić koji ističe da je muzički talenat pokazao veoma rano.

Pored muzike, Sava se bavi slikarstvom, pronalascima, književnošću a svoj dosadašnji uspeh, kako kaže, duguje svom ocu Gradimiru od kojeg je neizostavno dobijao podršku.

Pogledajte video snimak:

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • "Beograđanin"

    8. novembar 2014 | 03:17

    Dođoš u Draganinom kontekstu jako ružno i malograđanski zvuči... Neka mi neko kaže od kog kolena boravka u Beogradu se gubi epitet dođoš? Zahvaljujući netu svako može da vidi koliko je BGD imao stanovnika pre 100,50 ili 20 godina i AKO nije kompleksaš i intelektualno retardiran ukapiraće ... Nikola Tesla je prvi na listi od stotine "dođoša"koji su ostavili puno više traga nego sva gradska deca sveta.

  • Dragana Veselinovic

    8. novembar 2014 | 02:14

    Ja nemam cega da se stidim i predstavljam se punim imenom i prezimenom. Nama starim Beogradjanima je dosta tih dodjosa koji nam prljaju grad, narocito onih poput ovog jadnika, koji 'svirajuci' te nesnosne zvuke trazi milostinju. Treba da se ponasa kao akademski gradjanin, a gori je od ciganina! Sledeci put kad ga budem videla zvacu komunalnu policiju da mu napisu kaznu!

  • Srbin

    7. novembar 2014 | 13:38

    Pa šta ćeš ako ti pukne žica?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA