TIJAGO SRBINE! Kako ovaj Brazilac voli Srbiju, svaka mu čast! (FOTO) (VIDEO)

- Od početka sam zavoleo sve aspekte života u Beogradu, pa sam počeo da obožavam starogradske pesme, kafane, Tozovca, Miroslava Ilića… Takođe, volim da se šetam po Kalemegdanu ili kraj reke - objašnjava Tijago i dodaje da je pre nekoliko dana naučio da igra srpsko kolo i da planira da nastavi da se bavi folklorom

  • 9

Nakon nekoliko godina boravka u Srbiji, dvadesettrogodišnji Tijago Fereira, poreklom iz Brazila, odlučio je da svet redovno izveštava o zanimljivostima iz naše zemlje. Mladi Brazilac često putuje po Srbiji a kako redovno piše o svojim iskustvima u našoj zemlji, postao je svojevrsni srpski ambasador.

Tijago trenutno živi u Beogradu i radi pri organizaciji "Srbija za mlade" gde radi na projektima koji promovišu Srbiju i sve njene lepote mladima iz celog sveta. Svoja iskustva rado prenosi, a o svom boravku u Srbiji ima samo reči hvale.

- Prvi put kad sam došao u Srbiju, oduševio sam se svime što sam ovde otkrio, doživeo, svim ljudima koje sam upoznao. U poslednje vreme sve više putujem po Srbiji i svaki put otkrijem nešto novo što me ponovo ostavi bez daha - objašnjava Tijago na tečnom srpskom jeziku.

Naš sagovornik voli da istakne da je naš narod veoma sličan Brazilcima, da smo veoma otvoreni, gostoprimljivi i komunikativni čak i prema potpunim strancima.

- Odmah sam se osetio kao kod kuće jer su Srbi zaista opušten i gostoprimljiv narod, baš kao i mi. Neverovatno mi je da sam u tako dalekoj zemlji pronašao ljude koji su isto tako divni kao i moji sunarodnici - kaže naš sagovornik.

Međutim, osim velikih sličnosti između dva naroda, postoje i mnoge razlike u kulturi, običajima, ali i u ekonomskoj situaciji.

- Najveća rezlika između naših zemala je u ekonomskoj situaciji, mislim da se teže živi ovde u Srbiji. Kada je reč o običajima, vi imate mnogo običaja koje nisam video nigde u svetu. Imate folklor, svoje specijalitete, jedinstveni ste, imate dugu tradiciju i to mi se veoma sviđa - primećuje Brazilac .

Shodno životu u srpskoj prestonici, nije mogao da zaobiđe srpske kafane, Skadarliju, narodnu muziku, ali i obilazak Kalemegdanske tvrđave za koju kaže da mu je jedno od omiljenih mesta za šetnji i druženje sa prijateljima.

- Od početka sam zavoleo sve aspekte života u Beogradu, pa sam počeo da obožavam starogradske pesme, kafane, Tozovca, Miroslava Ilića… Takođe, volim da se šetam po Kalemegdanu ili kraj reke.. - objašnjava Tijago i dodaje da je pre nekoliko dana naučio da igra srpsko kolo i da planira da nastavi da se bavi folklorom.

Kada je reč o hrani, otkriva da je postao veliki gurman otkako je došao u Srbiju, kao i da mu se sviđaju gotovo svi srpski specijaliteti.

- Gde god da putujem, volim da probam neki domaći specijalitet. Od sve hrane, najviše volim pljeskavice. Takođe mi se dopada i odnos koji vi imate prema hrani. Nikada neću zaboraviti kada sam otišao na slavu jednog svog prijatelja. Ceo dan smo proveli družeći se i uživajući u domaćoj hrani - priseća s Tijago i dodaje da mu jedino pihtije nisu "prirasle za srce".

Tijago je još po dolasku u Srbiju odlučio da svoja iskustva zabeleži i podeli ih sa ostatkom sveta preko svog bloga. Vremenom, njegov blog je postajao sve veći i na kraju postao značajna prezentacija naše zemlje, kulture, jezika i običaja.

- Kreirao sam blog o Srbiji kako bi Brazilcima približio Srbiju. Nakon par godina, moj blog je postao najveći sajt u Srbiji na portugalskom jeziku. Preko bloga mi se javljaju sunarodnici sa pitanjima kako je u Srbiji, raspituju se oko turističkih tura... Za Srbiju volim da kažem da je jedna od najautentičnijih zemalaja na Balkanu i gde god da ideš, uvek možeš da osetiš pravu domaću atmosferu - kaže Brazilac.

Na svom blogu, Tijago često objavljuje mnoge zanimljivosti, slike i video snimke, pa je blog vremenom postao zvanični portal u Srbiji na kojem čak postoje i turističke ponude namenjene strancima.

- Obilazak Srbije postao je veliki trend u Brazilu i drago mi je što sam doprineo da tako bude. Moj blog je namenjem prvenstveno Brazilcima koji žele da obiđu Srbiju, ali i Srbima koji žele da bolje upoznaju svoju otadžbinu - zaključuje Fereira.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA