Naplata vrtića nije po zakonu!

Izostanak mališana iz beogradskih obdaništa tarifira se mimo pravila. Roditeljima koji nemaju opravdanje stiže pun račun, iako bi trebalo da plate samo 50 odsto

  • 8

Još jedna nezakonita naplata računa za vrtiće. Ukoliko mame i tate ne odnesu „opravdanje“ da su sa decom na godišnjem odmoru ili da ih čuvaju bake i deke, plaćaju pun iznos, kao da su mališani svakog dana išli u obdanište, iako je zakonskim propisima predviđeno da se plaća 50 odsto od cene bez obzira na to da li se radi o opravdanom ili neopravdanom odsustvu!

Ogorčeni roditelji iz jedne predškolske ustanove obratili su se Ministarstvu prosvete, tražeći odgovor na pitanje koliko se plaća vrtić kada dete odsustvuje opravdano ili neopravdano.

- Neshvatljivo je da i kada idemo na odmor, moram da nosim rešenje o godišnjem odmoru, kako bih opravdao odsustvo deteta i platio pola cene - priča nam T. D., otac trogodišnjeg dečaka.

- Dešava se da mališan ostane kod babe i dede, pa i tada moram da nosim opravdanje od lekara, iako je dete bilo zdravo, samo su ga čuvali moji roditelji. Pošto plaćam punu cenu od 9.705 dinara, moram stalno da opravdavam kako bi račun bio umanjen, što je besmisleno jer vaspitačicama kažem da dete neće dolaziti jer, recimo, ide sa babom i dedom na selo.

Roditelji su se upravo zbog bespotrebnog jurcanja i čekanja u domovima zdravlja, obratili ministru prosvete za tumačenje zakonskih propisa. 

- Odredbom člana 19 stav 2 Pravilnika o merilima za utvrđivanje cene usluga u dečjim ustanovama propisano je da se za dane prisustva deteta usluga naplaćuje u punom iznosu, a za dane odsustva u iznosu od 50 odsto dnevne cene usluga po detetu - stoji u odgovoru ministra Verbića. - Prema tome, navedeni pravilnik ne pravi razliku između opravdanih i neopravdanih izostanaka, pa se može zaključiti da se, za dane kada dete odsustvuje, usluge naplaćuju u iznosu od 50 odsto dnevne cene bez obzira na to iz kog je razloga dete izostalo iz predškolske ustanove.

PRAVILNIK USVOJEN JOŠ 2010.

Iako su ranije roditelji plaćali samo pola cene, pre četiri godine je promenjen pravilnik i propisano je da se, ukoliko nema opravdanja, plaća pun iznos. Tadašnje vlasti su to opravdavale činjenicom da neki roditelji upišu dete i ne vode ga u vrtić, već čuvaju mesto, iako je mnogo neupisanih.

MANJI RAČUNI TEK OD JANUARA

Manje račune za vrtić, roditelji će, sudeći po najavama nadležnih, dobijati tek od januara 2015. Iako su i gradske vlasti priznale da su cene vrtića veće nego što bi trebalo, zbog važećih pravilnika prethodnih vlasti, smanjenje je moguće tek od sledeće godine, kada se usaglase svi pravni akti.

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mi-6

    9. novembar 2014 | 14:06

    Nisam mislio da se tužakam,ALI POŠTO SU BILI TOLIKO BAHATI VRATIĆE DO DINARA I TO SA KAMATOM!!!

  • PUTINE SRBINE

    9. novembar 2014 | 14:01

    A sada da nama drzava vrati sav preplaceni novac unazad sa zateznom kamatom! Kao sto ona nama naplacuje razno razne stvari od parkinga do poreza! Pa nam prete izvrsiteljima i plenidbom imovine!

  • Ljuba

    9. novembar 2014 | 15:21

    Derite ovu sirotinju koja nema drugo resenje za cuvanje dece. Bravo. Zato Svi drugi imaju pravo na sve i svasta. Pocev od pasa lutalica "obespravljenih " Roma i mnogih drugih kojima ni ime ne mogu da pomenem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA