LIFT MAFIJA HARA BEOGRADOM: Kradu delove liftova i rizikuju da neko pogine! (FOTO)

Kako bi ostvarili laku zaradu, mnogi nesavesni građani se odlučuju na krađu. Međutim, kad se dogodi da nestanu određeni delovi mehanizma lifta u nekoj stambenoj zgradi, dolazi do ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti stanara

  • 8

U poslednje vreme, razlog sve češćih kvarova liftova je krađa delova mehanizma. Beogradski lopovi kradu takoznave "špulne" koje predstavljaju delove otkočnog magneta bez koga lift ne može da radi.

Reč je o mehanizmu uz pomoć kojeg lift stoji na određenom spratu, a u slučaju da "špulna" nedostaje, kabina ne može da krene. Glavni motiv za krađu je bakar koji se dalje preprodaje kao sirovina.

Povodom nastale situacije JP "Gradsko stambeno" je donelo odluku da u narednom periodu sprovede i vanredne preglede odnosno servise liftova koje održava, kako bi doprinelo da se bezbednost korisnika podigne na još viši nivo.

- Stanari zgrada mogu pomoći u prevenciji krađa tako što će ukoliko primete nepoznata odnosno sumnjiva lica da izvode neke radove na liftu konsultovati naše preduzeće da li su u pitanju majstori koji imaju nalog za rad te ukoliko nisu prijaviti policiji - kažu iz ovog preduzeća.

Od početka godine ovom javnom preduzeću je prijavljeno više od 24 slučaja ovakvih kvarova lifta, a ovaj broj svakodnevno raste. Krađa špulne najpre je uočena u stambenim zgradama na Novom Beogradu, a zatim na Zvezdari, Mirijevu, Vračaru i mnogim drugim lokacijama u gradu.

- Obzirom da su u prethodnom periodu u samo dva meseca zatečena otvorena vrata od lifta čak šest puta, iako kabina nije bila u stanici, a vanredni tehnički pregledi pokazali da nije došlo do kvara, očigledno je da je došlo do zloupetrebe ključeva od strane nesavesnih lica.

Ovom prilikom još jednom apelujemo na korisnike da pomenute radnje ne vrše i podsećamo da je nasilno otvaranje spoljnih vrata i pokušaj popravke lifta i otvaranja specijalnim ključem od strane neovlašćenih lica najstrože zabranjen zakonom. Takođe apelujemo na savest stručnih lica da pomenute opstrukcije ne vrše obzirom da istima mogu ugroziti život građana - kažu iz ovog javnog preduzeća.

Pored ugrožene bezbednosti ljudi, liftovi nisu u funkciji i teško je nadoknaditi štetu jer se špulne teško nabavljaju, a da bi se ovakav kvar otklonio potrebno je sedam do deset dana što predstavlja problem stanarima.

- Lift nije funkcionisao, a kada je došla ekipa iz "Gradskog stambenog" otkrili smo da je u pitanju krađa nekog dela u mehanizmu. Ja nemam problem jer živim na drugom spratu, ali u ovoj zgradi postoji mnogo starijih ljudi koji se pošteno muče kada treba da idu peške do 5 ili sedmog sprata - kaže Jasna M. iz Dalmatinske ulice.

Prodajom bakarne žice se ne može zaraditi veliki iznos novca jer se cena 1 kilograma čistog bakra na tržištu kreće između 380 i 450 dinara.

Ako uzmemo u obzir da se u jednoj špulni nalazi do 8 kilograma bakarne žice, od krađe jedne špulne, lopovi mogu da zarade između 3.200 i 3.600 dinara. Međutim, naneta šteta je daleko veća jer trošak ugradnje nove špulne iznosi do 10 000 dinara.

Povodom učestalih prijava krađe delova lifta, pokrenuta je i policijska istraga.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    16. novembar 2014 | 22:05

    Ne rizikuju oni, vec onaj, ko ulazi u takav lift...

  • Milenko

    15. novembar 2014 | 13:28

    Ako primete nepoznata lica da izbode radove?! Hm.....treba li to da znaci da majstore i prave treba da poznajemo?!

  • Avatar

    15. novembar 2014 | 16:09

    A nekada je lift mafija bilo ono, pozovu lift pa pobegnu, sada i lift ponesu jbt...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA