VAŠ KOMŠIJA JE PEDOFIL! Ako živite u Srbiji, nikada nećete saznati ko je on. Evo zašto!

Pedofili, silovatelji, ubice, zlostavljači u porodicama i ostali prestupnici osuđeni za brojna zlodela će, po analizama sociologa posle puštanja iz pritvora počiniti isto zlodelo u većem broju slučajeva, ali naše pravosuđe, Zavod za statistiku i policija nemaju konkretnu statistiku koja ovo potvrđuje ili osporava

  • 7

- Mi se, prosto, time ne bavimo. Nemamo podatke o toj pojavi  - rečenica je koju smo čuli kada smo osoblju iz MUP-a i Ministarstva Pravde Republike Srbije postavili pitanje o broju zločinaca koji, po puštanju iz pritovara, počine isti zločin ponovo.

Iako su službenici sa kojima smo razgovali bili više nego voljni da pomognu, posle njihove temeljne pretrage i naših bezbroj obavljenih telefonskih poziva, ispostavilo se da u Srbiji ne postoji statistika o tome koliko prestupnika ponovi isti zločin po izlasku iz zatvora.

Za razliku od naše zemlje, do podatka o broju povratnika u SAD smo saznali samo jednim klikom pretrage i dobro postavljenog pitanja.

Po ukucavanju "What is the number of sex offenders in the USA who have committed the same crime after being released from prison" na Guglu,  dobili smo statistiku koja pokazuje analizu izvršenu na teritoriji od 33 države za one koji su iz zatvora pušteni 1999. godine i 41 država za one koji su na slobodu pušteni 2004. godine, zbog čega je analiza jedna od najsveobuhvatnijih analiza koje su ikada urađene na ovu tematiku.

Evo i kako se ta studija osvrće na problematiku:

Studija analize povratnika u zatvor izvršena je na teritoriji od 33 države za one koji su iz zatvora pušteni 1999. godine i na teritoriji 41 države za one koji su na slobodu pušteni 2004. godine, zbog čega je ova analiza jedna od najsveobuhvatnijih analiza koje su ikada urađene na ovu tematiku.

Izveštaj je uporedio ranije studije o povratnicima, a koje je sprovelo Odeljenje za Pravosuđe Sjedinjenih Američkih Država za 15 država i povratnika, 1983.i 1994. godine i zaključila je da je stopa povratnika "održala konstantu od oko 40%".

Kalifornija je isključena iz ove studije zbog velikog broja zatvorenika na nivou države i činjenice da je kalifornijska stopa povratnika tradicionalno vrlo visoka. Pre nego što je objavljen podatak, zločinci su praćeni tri (3) godine.

Glavno otkriće:

Dve trećine (67%) prestupnika je bilo uhapšeno za "ozbiljne" zločine.

52% prestupnika je bilo vraćeno u zatvor zbog "ozbiljnih" zločina i tehničkih prekršaja (nisu poštovali pravila ponašanja po puštanju iz zatvora).

Glavne karakteristike pojave povratnika:

Studija je pronašla da su dve primarne varijable u pojavi povratnika, pristune u gotovo svim prošlim i trenutnim studijama:

Mlađi zatvorenici i oni koji imaju poveći dosije su se češće bili ponovo hapšeni.

Post-zatvorska pojava povratnika je blisko vezana za istoriju hapšenja.

U studiji iz 2002. godine je objašnjeno i da je 67% bivših zatvorenika puštenih iz državnih zatvora 1994. godine počinilo makar još jedan ozbiljan zločin po izlasku iz zatvora, i to u periodu od naredne tri godine.

Studija je dalje pokazala da je od puštenih zatvorenika, koji su u zatvoru bili zbog ubistva (41%), seksualnog napada (41%), silovanja (46%), oko 1% onih koju su vraćeni u zatvor zbog novog počinjenog ubistva u roku od tri godine po puštanju, i oko 2% onih koji su počinili zločin silovanja u tom istom vremenskom periodu.

Zastrašujući je podatak američkog Biroa za Pravnu statistiku koji pokazuje da novi zločini pedofila i silovatelja po izlasku iz zatvora postaju još gori nego što su inicijalno bili, a da su njihove žrtve još slabije. Osuđeni silovatelji su oni koji najčešće počine isti zločin odmah po izlasku iz zatvora, kao i mnoge druge nasilne zločine.

- Ako brinemo o nasilju generalno, najviše bi trebalo da se plašimo silovatelja - kažu iz američkog Biroa.

Pitali smo psihologa Mariju M. kako bi profilisala silovatelje i objasnila to što su oni najčešći povratnici:

- Silovatelji su povratnici jer sam čin silovanja u njima budi osećanja i senzacije kao da su pod narkoticima. Da bi bili zadovoljni, stalno jure da to ponovo osete, to uzbuđenje i ekstazu. To im nakratko zadovolji potrebe i osećanja ali kada efekat prođe moraju da se vraćaju na traganje za tim, iznova i iznova.

Dakle, na osnovu američkog sistema uviđamo da je do podataka o povratnicima moguće doći i da se umeju dobiti precizni brojevi. Šta sprečava našu državu da se pozabavi ovim pitanjem i makar donekle spreči/umanji nasilje sa kojim se svakodnevno susrećemo?

(Emilija Cvijanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MirkoV

    13. novembar 2014 | 20:50

    Ima jedan u Petrovaradinu...matori pedofil....

  • Lol

    13. novembar 2014 | 20:44

    Pa njihova statistika nije sprecila povtatnike da ponovo siluju..

  • Opet dobro

    13. novembar 2014 | 23:44

    Ma kako puštanje na slobodu i ljudska prava, nauka kaže da oce opet da ponovi krivično delo i mesto im je u rudniku olova uranijuma i sl...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA