SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Više od 10 znamenitosti u Beogradu svetleće plavom bojom

U noći između 14. i 15. novembra će širom sveta biti osvetljeno plavom bojom preko 1.000 znamenitosti u cilju širenja svesti o oboljenju koje dobija pandemske razmere

  • 0

Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda – "Plavi krug" povodom tradicionalnog obeležavanja 14. novembra - Svetskog dana dijabetesa, organizovaće niz akcija besplatnog merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska u TC Delta City, TC Ušće Shopping centar i TC Immo Outlet Centar od 10 do 16 časova.

Takođe, za najmlađe članove Udruženja organizovano je druženje u TC Delta City i gledanje animiranog filma. Mališani će, u znak obeležavanja ovog dana, biti u prilici da se druže sa svojim vršnjacima i da se edukuju o životu sa dijabetesom uz volontere Udruženja „Plavi krug“.

U noći između 14. i 15. novembra će širom sveta biti osvetljeno plavom bojom više od 1.000 znamenitosti, u cilju širenja svesti o oboljenju koje dobija pandemske razmere. Beograd se ravnopravno priključuje svetskoj kampanji i znamenitostima kao što su Empire State Building, Tokio Tower, London's Eye, Niagara Falls itd.

U našem gradu će biti osvetljeno više znamenitosti, kao što su: spomenik Pobednik na Kalemegdanu, gejzir na Adi, Avalski toranj, most na Adi, Hotel Moskva, Trg Slavija, Skupština grada Beograda, Muzej primenjene umetnosti, spomenik Vuku Karadžiću, itd.

U svetu preko 380 miliona ljudi boluje od ove hronične nezarazne bolesti, zato se često, kada se govori o dijabetesu, govori o pandemiji. U Srbiji blizu 10% stanovništva boluje od dijabetesa. Zbog čestog neprepoznavanja simptoma, „Plavi krug“ se trudi da poveća svest celokupne zajednice o ovom zdravstvenom problemu koji ne boli i zbog toga je često olako shvaćen.

Svetski dan dijabetesa obeležava se svake godine u preko 160 zemalja pod pokroviteljtvom Međunarodne dijabetološke federacije, sa namerom da se poveća svest o šećernoj bolesti i skrene pažnja na poboljšanje uslova za njenu prevenciju i lečenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA