Moskovski patrijarh osveštao Ruski nekropolj u Beogradu (FOTO)

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril osveštao je istorijsko-memorijalni kompleks Ruski nekropolj na Novom groblju. Među zvanicama viđeni su i ruski režiser Nikita Mihalkov u društvu ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina i šefa Komiteta za inostrane poslove Državne Dume Rusije Konstantina Kosačova, kao i lidera SNP i predsednika Fondacije Ruski nekropolj Nenada Popovića

  • 10

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril osveštao je istorijsko-memorijalni kompleks Ruski nekropolj na Novom groblju. Među prisutnima viđeni su ruski režiser Nikita Mihlakov, ruski ambasador Aleksandar Čepurin i šefa Komiteta za inostrane poslove Državne Dume Rusije Konstantin Kosačov, kao i lider SNP Nenad Popović.

Predviđeno je i da patrijarh Kiril, predsedniku Fondacije Ruski nekropolj Nenadu Popoviću danas uruči orden Prepodobnog Serafima Sarovskog.

Za sutra je planirano da patrijarh moskovski i cele Rusije osvešta spomenik caru Nikolaju II Romanovu, koji će, kako je najavljeno, otkriti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, prvog dana posete, zajedno sa svojim domaćinom patrijarhom Irinejom u Sabornoj crkvi prisustvovao "pozdravnoj molitvi", a potom mu je u Rektoratu Beogradskog univerziteta uručena diploma počasnog doktora, a primio ga je i predsednik Tomislav Nikolić.

Patrijarh Kiril je rekao da su dve crkve vrlo povezane, a u prošlosti je bilo, kako je rekao, različitih trenutaka - junačkih i tragičnih.

- Bili smo zajedno, ili smo se radovali pobedama ili tugovali, ali nikad nismo bili jedni potiv drugih - rekao je Kiril i istakao da Rusija zajedno doživljava ono što se dešava srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Nikolić je u razgovoru sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije rekao da je hrišćanstvo na velikim izazovima, ali da SPC ima veliki oslonac u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, a Srbija u Ruskoj Federaciji.

- Vaša odluka da donirate izradu mozaika u Hramu svetog Save je znak koliko smo povezani - rekao je Nikolić.

I premijer Vučić je izrazio zahvalnost patrijarhu moskovskom i sve Rusije na donaciji ruske vlade koja je po nalogu predsednika Vladimira Putina usmerena na završetak radova za unutrašnje ukrašavanje Hrama svetog Save.

Delegacija Ruske pravoslavne crkve predvođena mitropolitom Volokolamskim Ilarionom Alfejevim posetiće danas Sremske Karlovce. Ruskog patrijarha na aerodormu "Nikola Tesla" juče su, uz crkveni vrh, dočekali potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

On je brojnim novinarskim ekipama rekao po dolasku da se u "Srbiji oseća kao kod kuće".

Dobrodošlicu mu je poželeo patrijarh Irinej, koji je kasnijie u Sabornoj crkvi nakon pozdravne molitve rekao da je dolazak ruskog patrijarha "istorijski dan i veliki praznik za Srbiju".

Patrijarhe Kirila i Irineja u Sabornoj crkvi dočekao je veliki broj građana, a pozdravnoj molitvi je prisustvovao veliki broj vladika SPC i ruske crkve u Beogradu, među kojima i starešina moskovske patrijaršije Vitalij Tarasov.

Ovo je druga zvanična poseta patrijarha moskovskog Srbiji od izbora za patrijarha. On je prošle godine boravio u Nišu, gde je prisustvovao obeležavanju 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putnik

    15. novembar 2014 | 16:36

    Vidi se da je Rusija okrenuta prema nama. Bilo bi dobro da se to sada iskoristi i na ekonomskom nivou. Mislim da ova poseta pokazuje spremnost Rusije da nam pomogne ako to budemi znali da iskoristimo.

  • Filip Vojinović

    15. novembar 2014 | 18:00

    Da se naježiš. HVALA NA POSETI BRAĆO!

  • MARKO

    15. novembar 2014 | 18:11

    Evo naših prijatelja, evo čemu treba svi da težimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA