Evo zašto je na Novom Beogradu 10 stepeni hladnije nego na Banovom brdu!

U svakom gradu stvaraju se tzv. toplotna ostrva - mesta u kojima je zatvorena cirkulacija vazduha pri stabilnom vremenu, a postoje, naravno, i hladna ostrva koja se formiraju zimi

  • 1

Nakon teksta o tome zašto je Sjenica najhladnije mesto u Srbiji, istražujemo kolike su temperaturne razlike u beogradskim opštinama. Struktura grada, koja podrazumeva gusto naseljeno gradsko jezgro, asfalt i gust saobraćaj, doprinose da je u letnjem periodu, u krugu dvojke temperatura veća nego u ostalim delovima grada, a da zimi, na Novom Beogradu, imamo subjektivan osećaj toplote  kao da smo nudisti na Južnom polu.

U svakom gradu stvaraju se tzv. toplotna ostrva - mesta u kojima je zatvorena cirkulacija vazduha pri stabilnom vremenu, a postoje, naravno, i hladna ostrva koja se formiraju zimi. Pitali smo meteorologa Časlava Stanojevića da nam kaže nešto više o temperaturnim razlikama u Beogradu:

- Postoji razlika u odnosu na centar grada, gde je zbog urbanizacije uvek viša temperatura. U Beogradu toplotna ostrva se stvaraju na terazijskom grebenu, dakle, kod Trga republike, do Makedonske ulice, i na Trgu Nikole Pašića. Toplotna ostrva stvaraju se i u okolini Arene, zbog količine betona, kao i na Crvenom krstu.

Međutim, to što živite u području toplotnog ostrva, ne znači da će vam zimi biti toplije. Ovakva područja zimi nisu ništa toplija od ostalih delova grada. Ipak, s hladnijim vremenom dolazi do izražaja jedna druga pojava - stvaranje hladnih ostrva. Jedno od hladnih ostrva stvara se upravo na Novom Beogradu.

- U januaru, ili početkom februara, pri mirnom vremenu i kada ima snežnog pokrivača, na Novom Beogradu se stvara jezero hladnog vazduha, nekih dvadesetak metara iznad krovova kuća, izračivanje (hlađenje koje dolazi sa tla) je veliko i formira se prizemna magla. Tada se dešava da se na Novom Beogradu izmeri - 5 Celzijusovih stepeni, a da kod Tiršove, u meteorološkom parku bude izmereno nula stepeni, dok na Košutnjaku bude temperatura u plusu - kaže Časlav Stojanović.

To je, po rečima meteorologa, rezultat temperaturne inverzije koja se dešava u jezerima hladnog vazduha. Umesto da temperatura opada s nadmorskom visinom, dešava se upravo obrnuto - temperatura s visinom raste. Zato se dešava da na Banovom brdu bude i do 10 stepeni toplije nego na Novom Beogradu.

- Situacije formiranja jezera hladnog vazduha se teže prognoziraju, a i prave veliku brigu Beogradskim elektranama, zato što moraju da greju Novi Beograd punom parom, dok se stanovnici Dedinja kupaju u suncu, i to može da traje nekoliko dana - objašnjava meteorolog Časlav Stanojević i dodaje da je novobeogradsko područje pogodno i za stvaranje inverzione, "hladne magle", što svakako predstavlja problem astmatičarima.

Kada je reč o zagađenjima, zanimljivo je da su kiša i snag jedini pravi čistači vazduha, a da vetar malo toga može da uradi po tom pitanju. Bulevar kralja Aleksandra je najprovetravanija ulica iako se vazduh koči na Trgu Nikole Pašića, kroz njega duvaju vetrovi dobro u oba smera, ali to ne znači i da je zagađenje manje. Isto je i na Konjarniku, koji je poznat po jakim vetrovima, pogotovo oko zgrada poznatih pod nazivom Istočna kapija Beograda.

- Zanimljivo je da kada u Beogradu duva košava, nema je u Lazarevcu ili Obrenovcu. Košava najjače duva u području Dunava, kod Ratnog ostrva i Ušća. Kod Save je već smanjena jačina - zaključuje Časlav Stanojević.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zainteresovani

    1. decembar 2014 | 09:50

    Sta je sa "levom obalom Dunava" sto bi Vi rekli?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA