Top 5 misterija Beograda: Najstarija kuća

Tajnu najstarije kuće u Beogradu čuvaju podzemni prolazi ispod nje koji vode duboko u središte grada. Kao garanciju neotkrivanja tajnih tunela, graditelj kuće je platio glavom

  • 1

Barokna kuća na Dorćolu u Dušanovoj 10 zaštićena je kao spomenik kulture, jer je najstarija kuća u Beogradu. Njena misterioznost, međutim, ne leži u tome što je građena između 1724. i 1727.godine. Naprotiv, kuća čuva tajnu još iz vremena njene gradnje, toliko važnu da je njen graditelj ubijen.

Za vreme austrijske vladavine, njena izgradnja je poverena švajcarskom neimaru Nikoli Doksat de Morezu, koji je imao zadatak da obnovi i ojača Kalemegdansko utvrđenje po naređenju princa Virtenberkškog. De Morez, koji je bio inženjer i pukovnik austrijske vojske, naprasno je optužen za veleizdaju i pogubljen podno kalemegdanskih zidina. Čaršijom se međutim pronela vest da je graditelj ubijen kako se tačne lokacije tajnih prolaza ispod kuće, ne bi saznale. Jedan deo tunela vodi do ulaza u tvrđavu, a drugi, navodno, duboko u grad.

Pored ove, do tridesetih godina 20. veka postojale su još dve zgrade izgrađenje u istom periodu, ali su u međuvremenu srušene. Zgrade su bile povezane podrumima i navodno lagumima sa tunelom ka tvrđavi, a kuća u Dušanovoj je bila druga po redu u nizu od sedam objekata rezidencijalnog karaktera.

Veo misterije vezane za ovu kuću dodatno su pojačali Nemci tokom Drugog svetskog rata. Beograđani su tada svedočili da okupatori danima, u najvećoj tajnosti, nešto kopaju i traže. Neretko se pominjalo i nekakvo blago koje se skrivalo u tunelima pod kućom, a koje su Nemci tajno transportovali u Berlin. Ipak, niko sa sigurnošću ni danas ne može da kaže šta su Nemci tada otkrili u Dušanovoj 10.

Deo misterije je rešen nekoliko godina po završetku rata, kada su stanari otkrili tunel ispod svoje zgrade. Bilo je jasno da nije reč samo o povećem podrumu već o podzemnom putu, ali se ipak niko od njih nije usudio da njime prođe do kraja i vidi kuda on vodi. Danas je teško otkriti putanju tajnih tunela, kao i sa kojim objektima su povezani jer su prolazi uglavnom urušeni i pod vodom.

Kuća je menjala vlasnike, a u njenom prizemlju je od odlaska Austrougara u 18. veku, uvek bila neka zanatska radnja.

Do polovine 1950. godine i nacionalizacije, tu se nalazila poznata tekstilna radionica "Narodni Heroj Anđa Ranković“, iz koje je kasnije nastao čuveni tekstilni gigant "BEKO“. Anđa Ranković bila je prva supruga Aleksandra Rankovića poznatog kao Drug Marko ili Leka, jedne od centralih figura OZNE i ključne ličnosti svih tajnih i policijskih uprava u periodu posle 1945. godine. Do skora, na toj adresi bila je prva pekara u SFRJ koja je radila 24 sata.

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule im

    14. septembar 2012 | 22:23

    SFRJ nije vise postojala kada se ta pekara tek otvorila.Mislim '92,a tu je nekad bio Staklo pan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA