OPREZ: Najpopularnije prevare beogradskih taksista

Najčešće prevare za naivne mušterije su štelovanje taksimetra i prelepljivanje tarife na njemu, tako da se ne vidi po kojoj tarifi taksista vozi. Posebnu pažnju treba obratiti na taksiste na Terazijama, Železničkoj stanici, preko puta Narodnog pozorišta i kod hotela "Jugoslavija"

  • 0

Najpopularniji načini na koje nelegalni beogradski taksisti varaju svoje mušterije su štelovanje taksimetra i prelepljivanje taksimetra selotejpom. Lovaca na naivne mušterije ima oko 500, a najčešće ih možete sresti na Terazijama, Železničkoj stanici, preko puta Narodnog pozorišta i kod hotela "Jugoslavija". Ako tasksista vožnju naplati više nego što ona košta, preti mu trajno oduzimanje dozvole.

Štelovanju taksimetra najčešće pribegavaju "divljaci", odnosno taksisti bez dozvole za rad. Ugradnja takozvane turbine, koja pumpa taksimetar, radi se "na crno" i košta oko 70 evra, a u Beogradu postoji nekoliko ljudi koji se bave ovim poslom. Zlatan Zlatanović iz "Beogradskog taksija" objasnio je za "Večernje novosti" kako pritiskom na prekidač koji je instaliran na ne baš vidljivom mestu - ili ispod menjača ili na vratima - vozač u toku vožnje vara taksimetar (i mušteriju) i prikazuje mu da vozi, recimo, 200 kilometara na čas, a on, u stvari, ide 50.

- Taksisti uglavnom procene mušteriju i ako vide da mogu da je prevare, to i čine. Vidite, 500 prevaranata i nije veliki broj ako uzmete da u Beogradu ukupno ima 7.500 taksista. Ipak, zbog njih svi izgledamo loše već godinama. I ne treba se zavaravati da će oni odustati od varanja, pogotovo sada kada je cena za taksi nikada manja - kaže Zlatanović.

"Dilvje" taksiste najlakše je prepoznati preko tablice.

- Ukoliko na tablici ne postoji oznaka "TX", reč je o "divljaku" - upozorava Zlatanović.

Drugi najpopularniji način na koji taksisti varaju je prelepljivanje crnim selotejpom preko brojke koja pokazuje vrstu tarife. Taksimetar se namesti na treću, najskuplju, a onda preko pola te digitalne brojke, vozač zalepi flaster. Mušteriji se iz daleka čini da je to broj jedan "1".

- Na tu prevaru treba posumnjati kada je taksimetar skoro skriven, odnosno kada se nalazi pored menjača - kaže inženjer iz servisa "Stevčević" Milenko Škorić, koji se bavi izradom taksimetra.

U poslednjih nekoliko dana protiv šestorice taksista podneta je prijava da su naplatili vožnje više od realnih cena. Protiv dvojice su doneta pravosnažna rešenja i njima su dozvole oduzete trajno, dok se sudski proces i dalje vodi protiv četvorice.

(M. S. / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA