MALA AMERIKA, VILA RAVIOJLA, BABA VIŠNJA, KISELA VODA: Svi su u Beogradu, ali znate li gde?

Mnogi Beograđani ne znaju odgovor na ovo pitanje, iako se gotovo svakodnevno susreću sa ovim nazivima

  • 4

Ako često koračate beogradskim pločnikom, sigurno ste do sada barem jednom naišli na neku ulicu čiji vam se naziv učinio zanimljiv, neobičan ili u krajnjem slučaju smešan. 

Prestonicu naše zemlje, krase nazivi ulica koji su u najmanju ruku nesvakidašnji, a često se dešava da ni sami Beograđani nemaju predstavu o tome zašto njihova adresa nosi određeno ime. Tako se, na primer, možete naći u Ulici Vile Raviojile, Ulici Zmajevac, Tošinom bunaru, Ulici Baba Višnje, Kisele Vode, Ulici Velike stepenice...

Da krenemo od samog centra i Velikih stepenica.

Naime, ovo je deo grada koji je na jako jednostavan način dobio ime. Knez Mihailo Obrenović je naložio da se sagrade velike stepenice koje bi vodile ka Kalemegdanskoj tvrđavi, jer je put pre toga bio dosta naporan i činile su ga neprohodne staze.

Kada je sam knez prošao tim putem i uvideo koliko je teško doći do određenog mesta, naložio je izgradnju stepenica. Zanimljivo je da mnogi Beograđani, iako tuda prolaze gotovo svakodnevno, ne znaju kako i zašto i kako je do ovog naziva došlo.

Vila Raviojla, kao natprirodno biće, javlja se u slovenskoj mitologiji, a jedna ulica u glavnom gradu Srbije nosi njeno ime. Ona je najpoznatija od svih vila i često se pominje u nardodnim pesmama, dovodeći se u vezu sa Kraljevićem Markom i Milošom Obilićem. Ulica Vile Raviojle seče Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića i nalazi se u opštini Savski venac.

Kada bi vas neko pitao kako je dobila ime Zmajevačka ulica na Čukarici, sigurno biste mogli da predpostavite o čemu se radi. Prema verovanju, u Žarkovu je živeo zmaj, čija je glava bila tolika, da se na prostirala do mesta na kojem je današnja ulica, a rep mu se nalazio na drugom kraju Žarkova.

Ulica Sedam zemunskih planinara, nosi naziv po sedmorici planinara, koji su stradali 2. decembra 1962. godine na Bjelašnici. Ova ulica odaje počast preminulima i zato je dobila ovakvo ime.

Opština Surčin, izuetno je zanimljiva, jer se u njoj mogu naći ulice koje nose zaista neka neverovatna imena. Pušin Šor i Mala Amerika definitivno ostavljaju najveći utisak.

Po Surčninu se govori da je tu živeo jedan stanovnik, koji je svojom pojavom izuzetno podsećao na bivšeg predsednika Amerike, Ronalda Regana, pa je Ulica Mala Amerika tako i dobila ime. Pušin Šor je takođe ime poneo po jednom majstoru, koji je bio odličan stolar i kao takav, poznat među ljudima.

Među neobične svakako spadaju i surčinske ulice -  Šeherezadina i Sremskih bećara, a među njima su i Sedam samuraja, Skupljač perja, Federika Felinija, kao i Ulica Mite Uče, koja svoj naziv nosi prema jednom od bivših direktora Osnovne škole "Vuk Karadžić".

Tu je i Ulica Kisele vode na Lionu (deo Milana Rakića od Bulevara do Batutove), koja je dobila naziv tako što se opština Zvezdara zbratimila s makedonskom opštinom Kisele vode.

Jedna od možda najvećih zagonetki je ulica koja nosi ime Baba Višnja. Niko sa sigurnošću ne može tvrditi kako i zbog čega se ova ulica na Vračaru ovako zove. Ona se prostire u blizini Kalinić pijace, a meštani nisu upućeni u poreklo njenog imena.

Baba Višnja je u istoriji žena koja je začela porodicu Obrenović, majka srpskog vladara kneza Miloša Obrenovića, koja je imala šestoro dece.

Na drugoj strani grada, vraćamo se u Zemun, gde svako zna za čuveni Tošin bunar, ali ko je zapravo Toša, malo ko zna. Zapravo se radi o uglednom trgovcu, Teodoru Toši Apostoloviću, koji je u 18. veku bio veoma ugledna ličnost. Vremenom je oslepeo i počeo da moli Boga da mu vrati vid.

Prema predanju, Toši se u snu javio Sveti Nikola i rekao mu da na mestu gde je danas njegova ulica, iskopa jedan bunar, oko njega zasadi drveće i stalno se umiva vodom iz tog bunara. Navodno je svetac Toši u snu naložio i da posle to mesto pokloni Srpskom zemunskom opštestvu (opštini), kao i svoju zadužbinu, da ga narod po tome pominje.

Ovo su samo neki od tajnih naziva koji krase Beograd, a verujemo da ih ima još mnogo. Zato, sledeći put kada budete koračali širokim pločnikom, zapitajte se, šta se sve krije iza natpisa, imena, ljudi...

(D. Čavić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA