RACIJE U DOMOVIMA: Srpski studenti prodaju sobe preko Fejsbuka!

Cene mesta u sobama variraju u zavisnosti od različitih faktora. Pre svega, najveći uticaj na cenu ima to da li onaj koji sobu nudi ima i validnu čipovanu studentsku karticu - neophodnu da bi se legalno ušlo u sobu - koju uključuje u ponudu

  • 4

Prodajem "Studenjak", kupujem "Lolu", menjam "Penezić" za "Rifat"... Studentski forumi i Fejsbuk stranice krcate su poslednjih dana ovakvim oglasima, a haos na crnoj berzi domova se ne stišava, uprkos tome što je useljavanje studenata u sobe počelo u subotu 6. decembra. U Studentskom centru najavljuju radikalan obračun sa onima koji vrše nelegalne kupovine.

- Pratimo studentske forume, naša IT služba skuplja brojeve telefona i sve ostale podatke do kojih možemo da dođemo, koje kasnije koristimo da onemogućimo useljavanje studenata u sobe - kaže Dragana Vujačić, pomoćnik direktora Studentskog centra za pitanja smeštaja.

Cene mesta u sobama variraju u zavisnosti od različitih faktora. Pre svega, najveći uticaj na cenu ima to da li onaj koji sobu nudi ima i validnu čipovanu studentsku karticu - neophodnu da bi se legalno ušlo u sobu - koju uključuje u ponudu. Ako prodavac ima karticu, cena je automatski veća za oko 40 odsto, piše "24 sata".

Takođe, uticaja na variranje cene ima i broj ljudi sa kojima se soba deli: logično, dvokrevetne sobe će biti skuplje od trokrevetnih ili četvorokrevetnih. Dragana Vujačić navodi da je kupoprodaja soba "manja nego što se priča", a ujedno je i - uzaludna.

Studentski domovi podeljeni su u četiri kategorije, u skladu sa kvalitetom (u prvoj su najbolji, u četvrtoj najgori):

I kategorija: Studentski grad, Lola, Vera Blagojević I, Košutnjak, 4. april (blok A);

II kategorija: Slobodan Penezić, Rifat Burdžević, Patris Lumumba (šesti blok), 4. april (blok B), Mika Mitrović;

III kategorija: Karaburma, Patri Lumumba (četvrti i peti blok), Vera Blagojević II;

IV kategorija: Patris Lumumba (treći blok), Žarko Marinović;

- Ako ih ne uhvatimo na osnovu podataka sa foruma, studenti koji krše Zakon o studentskom standardu padaju tokom noćnih racija koje sprovodimo po sobama u domovima. Takođe, kako bismo izbegli učestvovanje obezbeđenja u prevarama, svake godine rotiramo ljude iz obezbeđenja u drugi dom.

Sve to je nepotrebno, jer Studentski centar organizuje zamenu soba među studentima, bez nadoknade, ali sa tim da sobe moraju biti iste kategorije.

"Dilovanje" i zamena uz nadoknadu su prisutni i kada su u pitanju domovi "Patris Lumumba" i "Lola" ("Kralj Aleksandar I"), dok je ponuda vezana za preostala četiri studentska doma ("Rifat Burdžević", "Vera Blagojević", "Žarko Marinović" i "Mika Mitrović") značajno manja.

Upkos tome, "crna berza" i dalje postoji, a, ako ste baš spremni na rizik (kazna za "dilovanje" soba je doživotna zabrana življenja u studentskim domovima i obedovanja u menzi).

Cenovnik soba:

Studentski grad:

mesto u trokrevetnoj ženskoj sobi: od 180 do 280 evra

mesto u dvokrevetnoj ženskoj sobi: 200 do 300 evra

mesto u trokrvetenoj muškoj sobi: od 150 do 220 evra

mesto u dvokrevetnoj muškoj sobi: od 200 do 250 evra

Karaburma:

mesto u dvokrevetnoj ženskoj sobi: oko 250 evra

mesto u dvokrevetnoj muškoj sobi: oko 220 evra

Košutnjak:

mesto u dvokrevetnoj ženskoj sobi: oko 250 evra

mesto u dvokrevetnoj muškoj sobi: oko 200 evra

Stari grad:

mesto u dvokrevetnoj ženskoj sobi: oko 200 evra

mesto u dvokrevetnoj muškoj sobi: oko 200 evra

4. april:

mesto u dvokrevetnoj ženskoj sobi: oko 200 evra

mesto u dvokrevetnoj muškoj sobi: oko 150 evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hanilica

    11. decembar 2014 | 10:39

    Ne vidim sta je tu lose,odlicni studenti prodaju mestu onom ko nije u mogucnosti da iznajmi stan. Moja drugarica da ne kupuje mesto ne bi imala mogucnosti da studira.

  • асф

    11. decembar 2014 | 12:08

    а да држава направи још домова па реши проблем?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA