Ovih 15 stvari vam svaki dan kidaju živce ako živite u Beogradu! (FOTO)

Svako od nas se barem jednom našao u nekoj od sledećih situacija. Šta biste još dodali na listu?

1. Borba za mesto u autobusu

Jutarnji "špic". Ili popodnevni. Vrata autobusa se zatvaraju, ostaje da viri nečiji šal, torba, ruka... Unutra slepljeni putnici merkaju da li će se neko sedište uskoro osloboditi. Kada do toga napokon dođe, borba počinje i  sva sredstva su dozvoljena Rvački zahvati, laktanje, gunđanje, pokoja psovka, "Gospođo, nemojte da me gurate" i mesto je konačno zauzeto.

2. Nepostojeći metro

Ono što bi moglo da reši problem gužvi u autobusima, ali i generalno saobraćajnih gužvi, jeste njegovo veličanstvo metro. Beogradski metro se odavno rodio kao ideja, ali kao realizacija nije odmakao dalje od mrtvog slova na papiru. Beograđani ga u mislima spominju kao mantru dok im je lice zalepljeno za staklo autobusa, prst otiče zaglavljen u vratima, a rmpalija u perjanoj jakni diše za vrat.

3. Bahato parkiranje ili nikakvo parkiranje

Bilo da ste vozač ili pešak, na bahato parkiranje ne možete da ostanete ravnodušni. Ako ste pešak, često će vam se desiti da ne možete da prođete trotoarom od nekog bahatog vozača, pogotovo ako ste majka sa kolicima ili osoba sa invaliditetom. Poseban krug pakla rezervisan je za one koji se parkiraju na malobrojna mesta posebno obeležena za osobe s invaliditetom, osobe koje se parkiraju na šine ili na dva parking mesta jednim vozilom.

4. Radno vreme banki do 17h

Beograđani koji rade od 9 do 17 časova revoltirani su činjenicom da mnoge banke rade isto toliko. Ukoliko je potrebno da se nešto da završi u banci, građanin mora da napusti svoje  radno mesto na određeno vreme. Svima bi mnogo više odgovaralo kada bi banke i pojedine službe produžile radno vreme makar do 18 časova.

OVO IRITIRA LJUDE: Zašto banke rade od devet do pet, kad i sav ostali radni narod?

5. Bacanje smeća i pikavaca kroz prozor u soliterima

Koliko puta vam se dogodilo da otvorite prozor i na travnjaku ispred zgrade zateknete deponiju? Komšiju je zaista mrzelo da silazi sa 14 sprata, pa je kesu sa trodnevnim zalihama otpada nonšalantno bacio kroz prozor. Rezignirano gledate đubre razbacano na sve strane i osećate kako vam se pritisak diže, a prag tolerancije recipročno spušta.

6. Malo parkova za pse 

Vlasnike pasa je posebno obradovalo otvaranje parkova za pse na više lokacija u gradu. Problem je u tome što parkova za pse ima najviše u širem centru grada, dok su oni koji žive malo dalje, a pritom imaju podjednako loše uslove za šetnju (nema parka, komšije namćori), moraju da se dovijaju kako da dođu do najbližeg - ukoliko nemaju kola.

7. Neodgovorni vlasnici pasa

Bilo da pripadate starim gradskim porodicama i imate stan sa visokim plafonima u srcu grada, ili da ste student bez dinara u džepu koji je upravo iznajmio jeftinu garsonjeru u Krnjači, kada izađete na ulicu i ugazite u g*vno preslatkog pufnastog maltezera - vi ste jednaki.

Preskupa štikla po kojoj je razmazan izmet identično smrducka kao i pocepana patika po kojoj je razmazan izmet. Da, svakoga su bar jednom aljkavi vlasnici pasa naterali da izmisli novu psovku dok trlja obuću o travu. Dugo i bezuspešno.

8. Redovi, šalteruše, izvodi izvoda i overena kopija

Pošta, opština, Dom zdravlja - svuda su već godinama iste scene: beskrajna reka izmučenih ljudi koji nešto čekaju. Ako nemate nekoga s kim ćete moći da razgovarate ili da se smenjujete - gotovi ste. Možete stajati u redu satima. Bol u kolenima i nervozu rešavate cupkanjem, prebacivanjem s noge na nogu, oslanjanjem na zidove ili druge ljude.

A kada konačno stignete na red, odigrava se uglavnom scena od koje želite da se ritualno spalite na sred čekaonice - šalterska radnica odlazi na pauzu, šalterska radnica je tu, ali vas ignoriše, šalterska radnica vam traži papire za koje niste ni znali da postoje i njihove kopije koje morate da umnožavate do besmisla i pečatirate gotovo uvek na drugom kraju grada.

A onda pomislite kako je u nekim zemljama dovoljan samo klik i sva dokumenta su tu. Nivo stresa: pred srčku.

9. Blokiran grad tokom padavina

Kap kiše na ulici i prva pahulja snega - to su glavni krivci za kolapse koji nastaju u saobraćaju. Slaba vidljivost, spora vožnja, kolone na auto-putu, nervoza, svi trube, brisači ponovo ne rade, policija i gde treba i gde ne treba - prateći elementi zahvaljujući kojima stižete na destinaciju dva sata kasnije, s lupanjem srca kao da ste upravo istrčali maraton.

1o. Rupe na putu

Ma koliko ih krpili, stalno se vraćaju. Ili su to "talasi" betona koji se formiraju na autobuskim stanicama ili prave rupe koje mogu da vam unište gume. Iskusni vozači odavno već uz nazive ulica pamte i raspored rupa.

11. Šathovi na sred ulice i šahtovi bez poklopca

Vozači znaju koliko je iritantno kada morate svaki čas da krivudate ulicom kao da ste pod dejstvom alkohola kako bi zaobišli šahtove koji su postavljeni ni manje ni više nego na sred ulice, a pešaci su iskusili kako je kada se bezbrižno šetate ulicom i odjednom izgubite tlo pod nogama, mračno je i boli vas svaka koščica u telu. Ove situacije ne samo da izazivaju salve besa, nego su i veoma opasne.

Naravno, postoji i kombinacija ove dve varijante - šath bez poklopca koji se nalazi na sredini ulice. Maštoviti građani obično ubace neko granje kako bi rupa bila vidljiva, te ulice izgledaju kao da su pune zamki za medvede.

12. Hladan tuš

Situacija poznata pod nazivom "hladan tuš" nastaje kada se ukombinuju rupa na putu, kiša i bahati vozač. I to se sve desi baš kada ste se sredili za posao ili izlazak i bezbrižno stojite na stanici ili pešačkom. Spolja ste mokri i blatnjavi, a iznutra izgarate od besa.

13. Zabrana kupovine alkohola posle 22 h

Ova nepopularna mera naterala je Beograđane na ulice u više navrata. Razlog je jednostavan - brojnim punoletnim, odgovornim i neproblematičnim osobama desilo se bar jednom da požele da popiju limenku piva posle 22 h. Osim ako ne kupujete kod komšije ili pouzdanih prodavaca - odgovor je najčešće odlučno ne. Na sreću, treba samo da budete malo uporniji i naići ćete na prodavca koji odluku ignoriše ili je pronašao neki drugi način da vam proda alkohol.

14. Divlji taksisti

Razlikovaćete ih od "pitomih" po tome što će njihov taksimetar za deonicu od 20 kilometara otkucati cenu opremljenog dvosobnog stana u centru Beograda. Ima ih najviše oko aerodroma i autobuskih stanica, ali i oko Domova zdravlja. Mušterije najčešće vrebaju van vozila, a najdraži su im zbunjeni turisti.

15. Fasade u raspadu

Staro jezgro Beograda ima zaista predivne fasada, ali one se uglavnom ne primećuju jer su crne od smoga ili oljuštene od vremena. Problem nije samo estetski, nego i bezbednosni - obrušavanje fasada nije retka pojava u prestonici.

Šta biste još dodali na listu?

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojana

    13. decembar 2014 | 21:42

    Grafiti po novo ofarbani fasadama i mostu na Adi

  • Maja

    13. decembar 2014 | 21:56

    Curenje klima uređaja sa zgrade. Kad želite da sednete u park lepo da se odmorite, uživate u lepom danu, a ono park i klupe pune ptičjih izmeta (Vukov spomenik)

  • branka

    13. decembar 2014 | 21:29

    Neljubaznost iliti nekultura prodavaca, taksista, salterskih radnika. Ni dobar dan ni dovodjenja, o osmehu da i ne govorim :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA