Zima u Beogradu: Najhladnija 1891, najtoplija 2007. godine

Prestoničke zime kroz istoriju prepune su kontrasta, od sibirskih do prolećnih dana. Pamti se čak 80 centimetara snega iz 1962. Beli pokrivač najduže odolevao mesec i po

  • 0

Najhladnije godišnje doba u ponedeljak 22. decembra je i zvanično stiglo u naš grad. Jedni su nas plašili najavama da nas čekaju sibirska zima, orkanski vetrovi i mećave, a drugi uzvraćali prognozama da ćemo tek ponekad biti ušuškani u debele kapute i perjane jakne.

Uostalom, za naredne dane meteorolozi najavljuju uglavnom sunčano vreme i skoro prolećne temperature u prestonici između 12 i 16 stepeni!

- Pojedine ekstremne klimatske i vremenske pojave su učestalije poslednjih nekoliko godina, a u prilog tome govore poplave, suše, toplotni talasi, ali i talasi hladnoće - kaže Jasminka Smailagić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

- Iako podatke čuvamo počev od 1970. godine pa sve do danas, ostaje zabeleženo da je zima davne 1891. godine bila najhladnija, sa prosečnom temperaturom vazduha od minus 4,5 stepeni Celzijusovih.

Merenja temperature vazduha počela su da se praktikuju 1888. godine. Od tada, u istoriju kao najtoplija ušla je zima iz 2007. godine kada su srednje vrednosti bile u „debelom“ plusu čak 7,5 stepeni Celzijusovih. Ona ponosno nosi titulu najtoplije, a odmah za njom sledi prošlogodišnja, kada je prosečna temperatura bila 5,3 stepena.

- Beograd pamti i 80 centimetara snežnog pokrivača iz 1962. godine - priča Branko Sparavalo iz „Meteosa“.

- U novije vreme ostale su „upisane“ zime 1999. i 2011, koje dele rekord po broju dana pod snegom, čak 44. S druge strane, 2007. beli pokrivač se u prestonici zadržao na tlu svega šest dana.

Prema rečima stručnjaka, prvi snežni pokrivač najčešće se beleži krajem novembra i početkom decembra. Poslednjih nekoliko decenija, pravilo o tome kada će Beograd opravdati svoje ime, ne postoji, pa prve pahulje ili sugrađane zateknu nespremne, ili ih oni jedva dočekaju. Pre očekivanog perioda, sneg je pao 1908. godine, i to 20. oktobra, dok je 19. januar 1951. obeležen kao datum najkasnijeg formiranja snežnog pokrivača.

NAJVIŠE PADAVINA TOKOM DECEMBRA

- Zimski mesec koji karakterišu najniže temperature svakako je januar - ističe Sparavalo. - Prosečna temperatura u tom periodu je 0,2 stepena. Najveća količina padavina prosečno se beleži tokom decembra, oko 60 litara po metru kvadratnom, dok su januar i februar uglavnom ujednačeni sa oko 48 litara.

KOŠAVA

Košava je jedan od zaštitnih znakova Beograda. Sredinom dvadesetog veka zabeleženo je neprekidno duvanje orkanskog vetra u trajanju od čak 31 dan! Prema podacima iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, reč je o 1953. godini i periodu od 11. oktobra do 10. novembra.

(Telegraf.rs / Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA