Među domcima – prestupnicima, sve više dece lekara i intelektualaca!

- Deca ovde dolaze ne zato što žele, već zato što ih je život izudarao - kaže direktor beogradskog Zavoda za vaspitanje dece i omladine "Vasa Stajić"

  • 2

Ni deca intelektualaca danas nisu imuni na bežanje od kuće, skitnju, krađe... Imućni i obrazovani roditelji ne pokazuju veće interesovanje za tretman svoje dece od siromašnijih, iskustvo je vaspitača Zavoda za vaspitanje dece i omladine "Vasa Stajić" u Beogradu.

Kako pišu "Novosti", direktor beogradskog "sivog doma" Dragan Rolović kaže da je većina njegovih kolega odustala od učešća u rešavanju tuđih problema.

- Deca ovde dolaze ne zato što žele, već zato što ih je život izudarao - priča direktor.

Statistika kaže da iz romskih porodica dolazi 15 odsto štićenika. Ostali su članovi disfunkcionalnih porodica, žrtve zlostavljanja i zanemarivanja, svedoci nasilja među najbližima, neki čak i ubistava. Sve je više učesnika teških krađa, razbojništava, a nije retka ni trgovina narkoticima.

- Svako deseto dete je iz solidno situirane familije. Nekada se sa 16 godina dobijao bicikl, a sada automobil - priča naš sagovornik.

Na našim ulicama bilo 20 puta više mališana da sistem socijalne zaštite ne funkcioniše, kaže Rolović.

- Ovde deca dolaze, a da ne znaju čemu služi česma ili tuš, fond reči im je minimalan, neki su agresivni... Imali smo dečaka koji je polomio 200 prozora, šest televizora, bezbroj ormarića, cipelarnika, ali smo ponosni na njegov napredak - priča naš sagovornik.

Po priči vaspitača, najteži trenutak je kada štićenici odlaze iz doma. Neki se kasnije vrate sa suprugom i decom. Za njih nije uspeh da postanu visokoškolovani, već da ponosni prošetaju domskom zgradom sa kesama punih slatkiša namenjenih nekim novim klincima.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    24. decembar 2014 | 23:04

    Težak i nezahvalan posao. Ljudi iz senke. O njima se ne piše , a trebalo bi...

  • Jugo nostalgičar.

    25. decembar 2014 | 01:22

    Pod hitno da se uvede ponovo Titoizam i crvene marame i obavezan posao za sve članove društva i radne akcije i udarnici. Ode nam mast u propast sa ovom demokratijom. Dole buržoazija, živeo radni narodbez posla i i oni koje rad i onako nemaju ništa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA