REKET ILI GORI BARAKA: Romi kod "Belvila" u ratu sa kosovskim Romima!

"Reket mora da se plati, inače dolaze Šiptari, upadaju u barake i palicama tuku sve odreda! Ako ne platiš, zapaliće ti kuću", kažu Romi s juga Srbije koje maltretiraju njihovi sunarodnici s Kosova. Tarifa za baraku 100 evra, divlji priključak za struju 1.000 dinara

  • 2

Romi koji žive u nehigijenskom naselju kod "Belvila" imaju velike probleme s Romima doseljenicima s Kosova i Metohije, koji im naplaćuju divlje priključke za struju, rentiraju im barake, tuku ih i maltretiraju!

Stanovnici naselja kod "Belvila" u Beogradu očekuju rušenje i selidbu u kontejnere postavljene na Pančevačkom putu, ali kažu nam da to nisu jedini problemi s kojima se suočavaju.

Azem, koji se u ovo naselje doselio pre pet godina iz okoline Leskovca, kaže za Telegraf.rs da je prilikom dolaska i pokušaja postavljanja barake imao "gadnih problema".

- Romi koji su se doselili s Kosova i Metohije, mi ih zovemo Šiptari, udarili su mi reket koji sam morao da platim da bih postavio kartonsku kuću - kaže Azem.

On otkriva da u ovom naselju postoji podela na doseljenike iz Niša, Leskovca i Vranja i na one s Kosova i Metohije. Azem tvrdi da je standardna "tarifa" 100 evra, dok se "divlji" priključak za struju naplaćuje 1.000 dinara.

- Reket mora da se plati, inače dolaze Šiptari, upadaju u barake i palicama tuku sve odreda! Imam ženu i šestoro dece, platio sam sve što su tražili, šta drugo da radim - priznaje Azem.

Njegova komšinica Silvana u Beogradu je 15 godina. Prvo je bila stanovnik raseljenog romskog naselja kod "Gazele", a posle rušenja je došla u "Belvil".

- Prvo nas država tretira kao da smo robovi, a onda nam ciganski klanovi dušu vade reketom! Otimaju novac, tuku nas, još nam samo glavu na ramenu nisu uzeli - žali se Silvana.

Stanovnica nehigijenskog romskog naselja prepričava nam incident koji se dogodio pre dva dana u naselju, ali o tome nisu obavestili policiju, jer su previše uplašeni.

- Grupa od petnestak Roma upala je u jednu kuću, tražila pare za struju, jer su se bez njihovog odobrenja prikačili divlje na banderu. Porodica nije imala da plati, pa su ih polili benzinom i pretili da će ih sve zapaliti! Na kraju je njihov komšija dao novac i tako spasao porodicu - opisuje Silvana ovaj događaj.

Ona tvrdi da je većina Roma spremna za iseljenje i da jedva čekaju da ih rasele, "samo da pobegnu iz ovog ludila".

- Većina nas jedva čeka da pobegne odavde! Idemo gde god! I u Belgiju, samo da ne budemo više ovde - kaže Silvana.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    13. novembar 2012 | 19:31

    Tamo odakle su došli iz (Indije Pakistana Bangladeša...) živeli su još gore! Tri milijarde ljudi iz trećeg sveta živi kao oni ili gore i šta mi imamo sa njima i je li to uopšte naš problem da ih zbrinjavamo u Srbiji?????? Neka ih zbrine Švedska i Nemačka kao i ostale bivše robovlasničke sile a ne mi!

  • maja

    27. mart 2012 | 20:05

    strasne stvari...nije im dovoljno sto zive tako kako zive vec jedni drugima reket lupaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA