Roditelji, evo koliko ćete plaćati vrtić za decu

Čelnici grada odredili cenu boravka u predškolskim ustanovama. Roditelji će, konačno, plaćati samo 20 odsto od ekonomske cene

  • 9

Nova cena vrtića u Beogradu iznosiće maksimalno 5.540 dinara! Ovaj iznos roditelji mališana moći će da vide na uplatnicama već od 1. februara.

Prvog dana 2015. godine na snagu je stupio novi Pravilnik o merilima za utvrđivanje cene usluga u dečjim ustanovama, nakon čega su čelnici grada i nadležni sekretarijat utvrdili da je realna ekonomska cena boravka mališana u obdaništima 27.700, a ne kao do sada 13.000 dinara.

Foto: Jelena Vemić Foto: Jelena Vemić

Međutim, uprkos ovom povećanju iznad 100 odsto, većina roditelja će od sada za vrtiće izdvajati manje novca nego proteklih godina, pošto će prema važećem zakonu grad Beograd finansirati 80 odsto, a roditelji plaćati maksimum 20 odsto od realnog iznosa. Godinama unazad to nije bio slučaj, već su mame i tate uplaćivale znatno više novca nego što je to bilo propisano zakonom.

Kako bilo, na uplatnicama koje će stići 1. februara, maksimalna cena umesto sadašnjih 9.700, iznosiće 5.540 dinara.

- Obradovaćemo oko 29.000 roditelja koji će sada vrtić plaćati manje - rekla je gostujući u jutarnjem programu „Studija B“ gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Snežana Đurić. - Oko 15.000 njih plaćaće više nego ranije, a oko pet hiljada i dalje ništa.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Besplatno u vrtić nastaviće da ide svako treće i naredno dete u porodici, deca sa smetnjama u razvoju, ona bez roditeljskog staranja, kao i iz porodica koje su materijalno ugrožene.

Sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu potvrdila je da svi oni koji su dobili rešenja o plaćanju niže cene vrtića, pre odluke o novoj tarifi, neće plaćati veći iznos - rešenja će im važiti narednih godinu dana.

Gradski čelnici su rešili jedan problem kada su u pitanju obdaništa, a na redu je drugi - liste čekanja. Prema procenama nadležnog sekretarijata, u vrtićima nedostaje još oko 4.000 mesta, od čega će jedan deo biti obezbeđen tako što bi grad ubuduće finansirao boravak mališana u privatnim predškolskim objektima.

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klara

    9. januar 2015 | 19:49

    Puna cena kao kod nas u EU... U Beču grad subvenciobise 100%, ali kasirka u marketu radi za 1400 neto, a kasirke u Bg imaju oko 180... Ja živim u gradu gde nemam punu subvenciju... Plaćam maksimalnu cenu zbog svoje i suprugove plate i ona iznosi 108 EURA, ali imam dečiji dodatak koji nema veze sa prihodima roditelja i on iznosi 184 Eur mesečno... Tako da mi država plati vrtić i svakog meseca kupi detetu po nešto... EU cene, Kinesko izrabljivanje za šaku dinara, mizerne penzije, e zato smo pobegli...

  • Mama sa NBg-a

    10. januar 2015 | 10:49

    To je bezobrazno, jer tolika nije cena ptivatnog vrtica ( 27000). Za te pare hocu uslove kao tamo - engleski, sport, razne akcije, manje grupe, bolju hranu...a da li cemo to dobiti? Stvarno bezobrazno od Grada Beograda. Kao placamo 20%?! Za nivo usluge koji dobijamo je i previse, jer su deca uglavnom bolesna i vise ne idu nego sto idu... Jako sam razocarana u Srbiju kao majka koja planira trece dete...

  • Mirča

    9. januar 2015 | 15:00

    Nemojte beogradjane da opteretite slucajno jer oni jadni nemaju para. Posto ste im sve dali dzabe neka bude i to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA