UZNEMIRUJUĆE BROJKE: U Beogradu najviše trudnih tinejdžerki!

Loša seksualna edukacija ima za posledicu veliki broj neželjenih trudnoća i mladih koji se bore sa nekom polno prenosivom infekcijom. Samo na području Beograda zabeleženo je 41.148 slučajeva neželjene trudnoće od kojih je rođeno tek 714 beba

  • 22

Učestalost seksualnih aktivnosti adolescencenata u našem društvu sve više raste. Seks među mladima delimično je uslovljen ranijim telesnim sazrevanjem, slabljenjem porodičnih odnosa, boljim uslovima života, ali najpre pomodarskim standardima da se u polne odnose ulazi preuranjeno.

Znanje mladih o kontracepciji i polno prenosivim bolestima veoma je oskudno, što za posledicu ima veliki broj trudnoća u adolescentnom dobu, kao i mnogo mladih koji se leče od neke polno prenosive infekcije.

Problem maloletničkih trudnoća u Beogradu iz godine u godinu sve je izraženiji, a pravi šok predstavlja zabeležena 41.148 slučajeva neželjene trudnoće uzrasta između 15 i 19 godina na nivou Beograda samo u toku poslenjih godinu dana.

Da je situacija u našem društvu zabrinjavajuća, svedoči i činjenica da broj trudnoća koje su završene porođajem iznosi samo 714, što našu zemlju visoko pozicionira kada je u pitanju broj abortusa među tinejdžerkama.

Foto: Profimedia/Corbis Ivy Foto: Profimedia/Corbis Ivy

Medicina pokazuje da su najčešće posledice ranog stupanja u seksualne odnose sterilitet, fiziološki dizbalans, spontani pobačaj i prevremeni porođaj.

Oskudna edukacija opterećena nizom predrasuda dovodi do veoma rizičnog ponašanja mladih. Prema anketi koju je sproveo naš portal, izvori na kojima se mladi obrazuju najčešće su vršnjaci, društvene mreže, internet ili mediji, dok je stari "neprijatni" razgovor sa lekarom ili roditeljima potpuno neprihvatljiv.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Primorac

    30. januar 2015 | 19:55

    Dok smo ja i drugovi igrali fliper,kanter i stoni fudbal ispred skole, nase su drugarice iz klupe djipale uveliko...nije samo bg i u malim gradovima su iste...

  • Dare 011

    30. januar 2015 | 20:03

    Super...biće više mladih MAJKI i više dece, više SRBIĆA!

  • Nikola

    30. januar 2015 | 20:09

    Stop abortus…......... Ovo je zlocin prema narodu(40.000 trudnoca///700 beba)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA