Ovo je 10 najčešćih imena koja se daju devojčicama u Beogradu! Ono pod brojem osam će vas iznenaditi

Ako bismo vam rekli da je Radmila bila najpopularnije ime 1940. godine, u Beogradu, šta biste mislili o tome? Koliko Radmila danas poznajete? Ime koje se danas najviše daje u prestonici je...

Roditeljstvo je jedna od najvažnijih stvari kod velike većine ljudi. Kada novi život dolazi na svet, budući roditelji na njega usresređuju svu pažnju, a sebe stavljaju u drugi plan. Pored svih obaveza koje trudnoća sa sobom nosi, jedna od dilema sas kojom se mame i tate suočavaju je ime svojih mališana.

Da se vremena menjaju, dokaz su upravo ova imena koja roditelji daju svojoj deci.

Ako bismo vam rekli da je Radmila bila najpopularnije ime 1940. godine, šta biste mislli o tome? Koliko Radmila danas poznajete?

Grafika: Telegraf Grafika: Telegraf

Ovo žensko ime je stvarno bilo jako popularno, pa je tako Radmila u Beogradu "vladala" oko godinu dana, nakon čega je sa trona skida Ljiljana. Ovo slovensko ime, čije poreklo proizilazi iz prelepog cveta (Ljiljan), bilo je davano malim Beograđanima pune dve decenije, od 1941. do 1960 godine.

Vesna je postalo sledeće popularno ime glavnog grada Srbije, posle njie, od 1970. do 1990. devojčice su se mahom nazivale Jelena.

Ovo ime je i dan danas veoma često.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Posle Jelene, na ubedljivo prvom mestu sve do danas, nalazi se Milica, koja svojim imenom vlada dve ipo decenije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ovo su 5 najčešćih ženskih imena na teritoriji Beograda:

1. Milica

2. Ana 

3. Anđela

4. Jovana

5. Teodora

Foto: Vladislav Titlbah/Wikipedia/Nacionalni muzej Kikinda Foto: Vladislav Titlbah/Wikipedia/Nacionalni muzej Kikinda

6. Katarina

7. Marija

8. Sara

9. Ivana

10. Aleksandra

Ono što je možda još zanimljivije su podaci o imenima koja su najčešće davana po beogradskim opštinama. Tako se Voždovac, kao i većina grada, opredelio za Milicu, dok se Anđela nalazi na poslednjem mestu.

Na Vračaru je malo drugačija priča. Tu je u poslednjoj deceniji najučestalije žensko ime Ana. Roditelji su se takođe dosta odlučivali za Sofiju i Jovanu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Milica je ubedljivo prva u Zemunu, na Zvezdari i u Grockoj, a devojčice u ovim opštinama često nose imena Jovana, Dragana i Marija.

Sa druge strane, Ana decenijama unazad vlada novobeogradskom stranom grada. Novobeograđani svojim ćerkama vole da daju i ime Jelena. Sigurno znate neku Jelenu ili Anu sa Novog Beograda.

Obrenovac, Palilula, Čukarica i Rakovica nastavljaju tradiciju, pa u poslednjih par decenija, Milica je i tamo popularna.

Dakle, Milica, ime koje je ubedljivo na prvom mestu, je jedno od najstarijih srpskih ženskih imena. Među Srbima je postalo veoma popularno zahvaljujući kneginji Milici, ženi kneza Lazara.

Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Milica je ubedljivo najčešće ime koje su dobijale devojčice u našoj zemlji.

Koje je po vama ubedljiv najlepše ime za žensko dete?

(D. Čavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    5. februar 2015 | 22:04

    Najbitnije je da se radjaju nama zdrava dečica, a svako ime je lepo na svoj način! <3

  • Neko tamo

    5. februar 2015 | 22:36

    Iako su sva navedena lepa, uvek sam vise voleo retka imena. Kad cujem "Ivana", razmisljam o njih pet, kad cujem "Milica", padne mi na pamet njih 15...ali zato se setim uvek jedne Danice, jedne Andjelije, jedne Iskre...mnogo jaci utisak ostavljaju takva imena, bar na mene :)

  • NL

    5. februar 2015 | 23:06

    Neka su decica zdrava, a svako ime je lepe...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA