TESLINE MUNJE NAD BEOGRADOM: U aprilu kongres posvećen našem najpoznatijem naučniku

- Sevanjem Teslinih munja zvanično će biti otvoren Međunarodni kongres "Nikola Tesla: Istorija budućnosti". Trajaće dva dana i okupiće hiljadu učesnika iz zemlje i sveta - izjavio je dr Vladimir Jovanović, glavni inicijator i organizator

  • 3

Srpsku prestonicu će obasjati svetlost munja koje će sevnuti u petak 24. aprila sa improvizovanog Teslinog tornja ispred Sava centra u Beogradu.

- Sevanjem Teslinih munja zvanično će biti otvoren Međunarodni kongres "Nikola Tesla: Istorija budućnosti". Trajaće dva dana i okupiće hiljadu učesnika iz zemlje i sveta. Oni će na ovom naučnom skupu pokušati da na novi način prikažu lik i dela srpskog genija, koji je stvorio našu budućnost - kaže za "Novosti" glavni inicijator i organizator dr Vladimir Jovanović.

Jedan od učesnika kongresa, za koji pripreme traju već dve godine, biće i dr Bernard Karlson iz Amerike, autor knjige "Tesla pronalazač električnog doba".

Retuš: Danna Keller Retuš: Danna Keller

- Nikola Tesla je jedan od najvećih, a ujedno i jedan od najmanje priznatih izumitelja svih vremena. Veliki je poput Mont Everesta i zato je mnogim istoričarima i naučnicima bio nedokučiv za istraživanja - kaže Karlson, koji je svoju knjigu o srpskom geniju prodao u Americi u pola miliona primeraka, a sada priprema i srpsko izdanje.

O medijskom i naučnom vaskrsnuću Tesle u SAD, Kanadi i Evropi na kongresu će govoriti autor dela "Drugi život Nikole Tesle", Miloje Popović. Dr Mihajlo Pravica će prikazati svoje istraživanje doprinosa Tesle modernoj fizici, a dr Jasmina Vujić studiju o odnosu Tesle prema nukleranoj energiji. Boris Petrović iz Teslinog naučnog instituta u Brazilu predstaviće svoj rad o uticaju velikog naučnika na pojavu kosmičke nauke trećeg milenijuma.

Foto: Wikipedia/Lorax Foto: Wikipedia/Lorax

Pored naučno-obrazovnog karaktera kongres će obuhvatiti i oblasti koje su bile predmet interesovanja Nikole Tesle: elektrotehniku, telekomunikacije, obnovljivu energiju, medicinu, auto-industriju, tehnološke vizije i duhovnost. Okupiće ugledne profesore i predavače iz celog sveta, ali i pronalazače, inženjere, profesore, studente i đake. Na izložbenom prostoru mladi pronalazači će dobiti šansu da predstave svoje radove koji su u korelaciji sa naučnom zaostavštinom Nikole Tesle.

- Svi oni će pokazati koliki je doprinos Tesla učinio da nam život bude kvalitetniji - najavljuje Vladimir Jovanović i dodaje da će se svi govori, tribine i događanja moći pratiti uživo preko interneta.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko 100%

    11. februar 2015 | 20:36

    Znaci april u Beogradu!,tragedija velikih i umnih ljudi ,cesto neshvaceni od okoline,gde ih proglasavaju nekim cudacima,i zanesenjacima,cesto odlaze tamo gde ce biti shvaceni i potpomognuti materijalno za neke svoje istrazivacke radove,a kad ostvare uspeh u svojim poduhvatima,onda ih oni koji su ih proglasavali cudacima i zanesenjacima svojataju kao da su i oni ucestovali u samom pocetku uzrastanja njihovih likova i dela,NAPOMENA za buduca vremena da Srbija vise ulaze i ceni mladi intelektualni um ,da pomaze u razvoju takvih ljudi,i da budu to neke vrednosti naseg drustva,kao sto je bio Veliki Nikola Tesla.

  • Pera Kojot # 1

    11. februar 2015 | 22:21

    TESLA SRBSKI PRAVOSLAVNI GENIJE!

  • cccc

    12. februar 2015 | 08:14

    A jel nije sramota da je na novcanici od 70-80 centi za koju se jedva kupuje zvakaca guman nas najveci um i izimitelj zbog koga citav svet svetli i jos mnogo sto sta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA