ZBOGOM ŠALTERI I ČEKANJE: U Beogradu dozvole za izgradnju najkasnije za 28 dana

Obraćajući se prisutnima, gradski menadžer Vesić je rekao da Grad Beograd ima posebnu obavezu u primeni novog zakona s obzirom na značaj našeg grada u Srbiji

  • 7

Povodom početka primene Zakona o planiranju i izgradnji, gradski menadžer Goran Vesić održao je sastanak sa predstavnicima javnih preduzeća grada Beograda, kao i „Srbijagasa”, „Telekoma” i „Elektrodristribucije Beograd”.

Sastanku su prisustvovali gradski urbanista Militin Folić, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, gradski sekretar za urbanizam Ljiljana Novaković i direktor Direkcije za gradsko zemljište i izgradnju Beograda Branimir Popović.

Obraćajući se prisutnima, gradski menadžer Vesić je rekao da Grad Beograd ima posebnu obavezu u primeni novog zakona s obzirom na značaj našeg grada u Srbiji.

– Preduzeća su podnela izveštaj o merama koje su preduzela za sprovođenje zakona o planiranju i izgradnji i dobila su nalog da svakog petka podnose izveštaj Gradskoj upravi o svim preduzećima, merama i aktivnostima u cilju sprovođenja zakona – rekao je Vesić i dodao da su svi imali dovoljno vremena da obave sve pripreme za primenu zakona.

Prema njegovim rečima, Beograd mora da bude primer kako se zakon primenjuje, jer njegova uspešna primena omogućava više investicija u grad, što znači više radnih mesta i zato nećemo tolerisati bilo kakvo neprimenjivanje zakona i kašnjenje u rokovima, rekao je Vesić.

Foto: Tanjug/Miloše Jelesijević Foto: Tanjug/Miloše Jelesijević

Grad Beograd, kao i svi gradovi i opštine u Srbiji od 1. marta moraju da izdaju dozvole najviše za 28 dana, kako to predviđa novi zakon o planiranju i izgradnji. Naime, lokalnim samoupravama istekao je rok koji im je Ministarstvo građevinarstva dalo za uvođenje objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola.

Ta procedura podrazumeva jednošalterski sistem i to da privrednici i građani ne moraju više da idu od šaltera do šaltera kako bi prikupljali raznu dokumentaciju, već će to za njih raditi državna uprava po službenoj dužnosti.

Građani i investitori će se od sada na šalterima pojavljivati svega nekoliko puta – da dobiju podatke, podnesu dokumentaciju i traže lokacijske uslove i na kraju da dobiju dozvolu.

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Huan

    2. mart 2015 | 13:48

    Ovako vec 10 godina se obecava. 2004-god sam podizao potkrovlje. Bilo je,dozvole za 60 dana. Okruglo 17meseci mi je trebalo i jedno 10kg papira. Nista od toga

  • DARKO 100%

    2. mart 2015 | 14:17

    Hvala Bogu da se ta birokratija dovede u red,sve sto se dobro uradi treba pohvaliti

  • Branko Bandić

    2. mart 2015 | 13:32

    Dosta je i bilo. Čekale su se građevinske dozvole toliko dugo da je se za to vreme objekat mogao završiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA