Beograd na vodi neće srušiti Savamalu!

Savamalu, deo prestonice smešten tik uz njen centar, neće "potopiti" projekat "Beograd na vodi". Ovaj kvart na atraktivnoj lokaciji kraj Save ne samo da će preživeti najavljenu pompeznu gradnju, već će mu ona vratiti nekadašnji sjaj

  • 3

Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, tvrdi da će staroj gradskoj četvrti biti vraćen nekadašnji sjaj. Pored "Beograda na vodi", zablistaće i "stara dama"

Savamalu, deo prestonice smešten tik uz njen centar, neće "potopiti" projekat "Beograd na vodi". Ovaj kvart na atraktivnoj lokaciji kraj Save ne samo da će preživeti najavljenu pompeznu gradnju, već će mu ona vratiti nekadašnji sjaj, istakao je gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

- Prema onome što ja znam, a to nije uža oblast mog delovanja, projekat "Beograd na vodi" ne obuhvata rušenje Savamale - izjavio je Vukosavljević. - Naprotiv, on će se graditi na jednom prostoru koji je omeđen, a koji možemo videti u Urbanističkom planu.

Pritom, lice ove "stare dame" biće osveženo. Naime, njene okrnjene fasade, na kojima su vidljive "rane" u spoljašnjim zidovima nastajale godinama, biće sanirane.

Printskrin: Youtube/sevastokrator011 Printskrin: Youtube/sevastokrator011

- Dobio sam izvesno uveravanje da će prostoru Savamale, ovakvom kakav je sada, biti dodeljena sredstva - ističe Vukosavljević.

- Ona će biti iskorišćena za obogaćivanje kulturnih sadržaja, određivanje većeg prostora za kulturne aktivnosti, renoviranje, rekonstrukciju...

Savamalu prepoznatljivom čine mnoga zdanja, između ostalih, "Mikser", Urbani inkubator, Gete institut, Kulturni centar "Grad", koji su nastali po ugledu na slične u četvrtima Berlina i Njujorka.

Foto: Tanjug/Belgrade waterfront Foto: Tanjug/Belgrade waterfront

Država mora da interveniše i preispita šta se u pravnom smislu može uraditi po pitanju bioskopa "Zvezda", ocenio je Vladan Vukosavljević, napominjući da su gradu vezane ruke.

- Jednostavno, gradu su relativno vezane ruke. Proces privatizacije je okončan na dobro poznat način. Predstavnici Agencije za privatizaciju tvrde da je to urađeno u skladu sa zakonom. Mnogobrojni poslenici iz oblasti kulture se ne slažu - naveo je Vukosavljević.

(Telegraf.rs/Izvor: Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žika

    10. mart 2015 | 11:26

    Pa nece srusiti jer ga nece ni biti..

  • Boki

    10. mart 2015 | 13:10

    Gledao sam tu maketu iz svih uglova i ja tu, osim dva - tri objekta, ne vidim nista spektakularno. Grad ko grad. Uopste ne vidim korist od toga. Bolje da ste napravili jednu fabriku da zaposli narod...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA