KAKO DA ZARADITE STOTINE HILJADA EVRA U SRBIJI? Ugledajte se na strance s Beogradske berze

Đorđije Nicović svojevremeno je u deonicima domaćih kompanija imao 300 miliona evra

  • 14

Uz dobre i pravovremene informacije, investitori često za dva do tri meseca, ili manje, uložen novac uvećaju i za trećinu, a oni koji imaju insajderske informacije neretko profitiraju i brže.

U jednoj od najvećih brokerskih kuća u Srbiji kažu da je na Beogradskoj berzi ipak mnogo teže zaraditi danas, nego pre nekoliko godina, kad su akcije banaka i poljoprivrednih preduzeća gotovo svakodnevno rasle.

- I posle pet godina krize na berzama, trgovina akcijama srpskih kompanija nije zamrla. Danas akcijama trguju domaći biznismeni, bankari, strani investicioni fondovi, doktori.... Pored "Imleka" i "Bambija", novac su istovremeno ulagali i u akcije NIS, Beogradskog aerodroma, AIK banke... Akcije Aerodroma posebno su postale interesantne kada je ova kompanija objavila da je u 2014. ostvarila dobit od 27 miliona evra, rekordnu u 52 godine rada - kaže sagovornik “24 sata” koji podseća da je nezahvalno prognozirati rast deonica.

Na berzi je dosta i špekulanata. Oni su po pravilu dobro obavešteni i unapred imaju informacije o prodaji ili rezultatima kompanija.

Poslušajte savete milijardera Vorena Bafeta i sigurno ćete se obogatiti!

Foto: belex.rs Foto: belex.rs

Biznismen Đorđije Nicović svojevremeno je u deonicima domaćih kompanija imao 300 miliona evra.

- Nedavno sam kupovao akcije Imleka, Bambija, AIK banke... Ranije sam istovremeno imao deonice u desetak kompanija, a danas je teže naći akcije koje rastu. Dešavalo se da izgubim, ali sam u proseku uvek u plusu. Trgujem dugoročno na osnovu poslovanja preduzeća, ali i kratkoročno - iskren je Nicović.

Na Beogradskoj berzi danas je prisutan i hrvatski investicioni fond „ZB invest”. Ovaj investitor kupovao je deonice AIK banke, „Metalca”, „Dijamanta”, Tehnogasa”... Bio je peti najveći akcionar NIS. Od stranaca je aktivan i švedski fond “Ist Kapital” koji je oko 32.000 deonice “Imleka” kupio u oktobru 2013. i martu 2014.

Kako trgovati na berzi

Akcijama se mora trgovati preko brokerskih kuća čiji spisak postoji na sajtu Beogradske berze. Brokeru se daje nalog za kupovinu akcija sa cenom. Prethodno je potrebno otvoriti namenski račun i uplatiti novac. Prosečna provizija brokera je oko 1 odsto. Kretanje cene deonice najviše zavisi od poslovanja preduzeća i promene vlasništva.

(Telgraf.rs / Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mileta

    17. mart 2015 | 00:43

    Poznajem 5 ljudi koji su naseli na ovu pricu u poslednjih par godina. Svi su popucali od 5 do 15 hilj. eura verujuci ozbiljnim brokerima i kucama. Nije prevara bila u pitanju nego jednostavno tako se desilo, kao i sa vecinom. Tako da bacite pare na rulet vece su vam sanse.

  • DARKO 100%

    17. mart 2015 | 00:11

    muljmulj, brljbrlj, trtemrte, tamte-vamte, levo, desno… „Gde je?“ – Ovde!   K☆r☆☆!!!

  • Sergej

    17. mart 2015 | 00:05

    Berza je vise kocka, nego sto se moze ici na znanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA